Brazília: már szinte biztos a meccs

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2004.04.03. 16:23
Címkék
Nagyon-nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy megvalósuljon a nagy álom: a világbajnok és világranglista-vezető brazil labdarúgó-válogatott idehaza megmérkőzhet hazánk legjobbjaival.
A bejelentés a brazil szövetség honlapján
A bejelentés a brazil szövetség honlapján
A bejelentés a brazil szövetség honlapján
A bejelentés a brazil szövetség honlapján
A bejelentés a brazil szövetség honlapján
A bejelentés a brazil szövetség honlapján

A Brazil Labdarúgó-szövetség honlapján (cbfnews.uol.com.br) ugyanis hivatalosan is bejelentették, hogy a canarinha következő fellépése április 28-án Budapesten lesz. Ami miatt a "szinte" szót használnunk kell, az aláírt szerződés hiánya: csupán elvi egyezség jött még létre a felek között, a végleges bejelentéshez (amely a jövő hét első napjaiban várható) még össze kell állnia a találkozó költségvetésének, amely mintegy 1 millió dollár körül lehet.

,,Mi lennénk a legboldogabbak, ha kész tényként közölhetnénk a brazilok érkezését, ám elkiabálni semmit sem akarunk, ezért néhány napnyi türelmet kérünk" – mondta Magyar Labdarúgó-szövetség honlapján dr. Bozóky Imre, a szövetség elnöke. A mérkőzés hírét a brazil szövetségre (CBF) hivatkozva a spanyol EFE és a francia AFP hírügynökség is nyilvánosságra hozta. A CBF honlapján egyszerre jelentik be egyébként a magyarok elleni találkozót és a katalán tartományi válogatott elleni fellépést Barcelonában, amelyet május 25-ére terveznek. Előtte 20-án Párizsban a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 100. születésnapján a francia válogatottal csap össze az aranysárga mezes tizenegy. A honlap kiemeli, hogy Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány mindhárom mérkőzést felkészülésnek tekinti a világbajnoki selejtezőkre – június 2-án például az ősi rivális Argentínával játszanak a brazilok odahaza, Belo Horizontéban. ----
Az immár egyre jobban körvonalazódó magyar–brazil nemzetközi különlegességét az adja, hogy nemzeti tizenegyünk azon kevés válogatottak egyike, amely még soha nem kapott ki hivatalos mérkőzésen az ötszörös világbajnok braziloktól. Négy találkozót is vívott a két csapat, ebből kettőt világbajnokságokon, kettőt pedig barátságos körülmények között – a selecao eddig csupán egy döntetlent tudott kiharcolni odahaza ellenünk. A jelenlegi erőviszonyok alapján persze könnyen megszakadhat ez a sorozat (a CBF honlapján megjegyzik, hogy a magyar válogatott 67. a FIFA-világranglistán), még akkor is, ha a brazil csapat esetleg nem a legjobb összeállításában érkezik Budapestre.

Merthogy az egyik legnagyobb kérdés a szurkolók szempontjából ez: jön-e Ronaldo, Ronaldinho, Kaká, Roberto Carlos és a többi világklasszis? Mint ismert, az 1986-os győzelmet is sokan megkérdőjelezték amiatt, hogy akkor a brazilok nem a legerősebb együttesükkel játszottak. A tervezett szerződés, amelyet az MLSZ kötne a CBF-fel, kitérne arra is, hogy a vendégcsapatnak a legjobbjaival kell felállnia (többek közt ezért is kerülne olyan sokba a mérkőzés), más kérdés, hogy éppen a Wales elleni találkozó előtt tapasztaltuk: egy futballista bármikor hivatkozhat kisebb-nagyobb sérülésre. A Real Madrid például Bajnokok Ligája-elődöntőt játszik az április 28-a előtti és utáni héten (már persze ha továbbjut a Monacóval szemben…), s Carlos Queiróznak könnyen szemet szúrhat, ha Ronaldo és Roberto Carlos ebben az időszakban nincs a keretben. Ugyanakkor e probléma szerződéses szabályozása nem új keletű: már Pelé korában is mindig úgy kötötték le a brazil válogatott mérkőzéseit, hogy a "Fekete gyöngyszemnek" kötelező volt játszania.

Egyelőre tehát várunk a szerződés aláírására, s arra, hogy bizonyossá váljon az aranymezesek vendégjátéka. Egy dolog azonban már most: amint arról korábban már beszámoltunk, a brazilok elleni találkozóra tízezer forint körüli jegyárakat állapítana meg az MLSZ. ---- 1954. június 27., Bern, negyeddöntő:
Magyarország–Brazília 4–2 (2–1)
G: Kocsis (2), Lantos, Hidegkuti, ill. Djalma Santos, Julinho

1966. július 15., Liverpool, világbajnoki csoportmérkőzés:
Magyarország–Brazília 3–1 (1–1)
G: Bene, Farkas, Mészöly (11-esből), ill. Tostao

1971. július 22., Rio de Janeiro, barátságos mérkőzés:
Brazília–Magyarország 0–0

1986. március 16., Budapest, barátságos mérkőzés:
Magyarország–Brazília 3–0 (1–0)
G: Détári, Kovács K., Esterházy

Az olimpiák labdarúgó-tornáin kétszer is találkozott a két ország együttese, ezek azonban nem számítanak a hivatalos válogatott mérkőzések közé. 1972-ben Münchenben 2–2-es döntetlen született, míg 1996-ban Atlantában 3–1-re győztek a brazilok.
A mérleg magyar szempontból
Magyarországon11003–03100%
Brazíliában10100–0133%
Semleges pályán22007–36100%
Összesen431010–31083%
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik