Válogatott: miért Király? Miért nem Böde? Mi lesz a vége?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.12. 17:22
Csütörtök este Oslóban az Európa-bajnoki pótselejtező első mérkőzését játssza a magyar válogatott Norvégiával. Mivel ez lesz az egyetlen tétmeccs Európában, az egész kontinens a norvég fővárosra figyel – kik kezdjenek? Mi lenne a megfelelő taktika? Bírják-e mentálisan a mieink a hajrát? Többek között ezekről a kérdésekről cseteltünk olvasóinkkal.

Kocsis Dávid: A magyar válogatott hosszú távon, de legalább is a selejtezőkre nézve követhet-e egy kontratámadásos alapjátékot, melynek kulcsemberei a támadószekcióban Németh Krisztián és Nikolics Nemanja?
Pór Károly: Igen, várhatóan kontrázni fogunk, legalábbis Oslóban biztosan. Ebben Németh és Nikolics úgy játszhat egyszerre, hogy Némó a szélről indul. Erre látok esélyt, de Németh akár középen is szerepelhet egyedüli csatárként.
Marosi Gergely: Én hosszú távon is inkább kontrajátékra tartom alkalmasnak a válogatott keretét, ráadásul pont az említettek – Németh és Nikolics – kifejezetten jók a gyors ellentámadások befejezésében. Nikolics érdekes téma egyébként, mert úgy érzem, a válogatottban nem jön ki belőle az a teljesítmény, ami a klubcsapataiban igen. Ez valószínűleg játék- és támadásszervezési kérdés.Kocsis Dávid: A magyar válogatott hosszú távon, de legalább is a selejtezőkre nézve követhet-e egy kontratámadásos alapjátékot, melynek kulcsemberei a támadószekcióban Németh Krisztián és Nikolics Nemanja?
Pór Károly: Igen, várhatóan kontrázni fogunk, legalábbis Oslóban biztosan. Ebben Németh és Nikolics úgy játszhat egyszerre, hogy Némó a szélről indul. Erre látok esélyt, de Németh akár középen is szerepelhet egyedüli csatárként.
Marosi Gergely: Én hosszú távon is inkább kontrajátékra tartom alkalmasnak a válogatott keretét, ráadásul pont az említettek – Németh és Nikolics – kifejezetten jók a gyors ellentámadások befejezésében. Nikolics érdekes téma egyébként, mert úgy érzem, a válogatottban nem jön ki belőle az a teljesítmény, ami a klubcsapataiban igen. Ez valószínűleg játék- és támadásszervezési kérdés.

Nagy Kristóf: Mi a véleményük a stábcseréről?
Pór Károly: Nem tartottam szerencsésnek a stábcserét ilyen kevéssel a pótselejtezők előtt, de ezen most már túl vagyunk. Most az a legfontosabb, hogy Oslóban mindenki maximálisan tudjon koncentrálni, fegyelmezetten és szervezetten tudjunk futballozni. Nem lesz könnyű, pláne a mai tragikus hírek után...
Marosi Gergely: A nemzetközi futballban teljesen magától értetődő, hogy egy új szakvezető új stábot hoz. Lásd mondjuk Jürgen Klopp érkezését a Liverpoolhoz, ami teljes „stábgenerállal" járt. A szakvezető szuverén joga megválasztani, kikkel dolgozik. Bernd Storcknak is, korábban viszont meg volt kötve a keze. Nem feltétlenül volt szerencsés az időzítés és a kommunikáció az ügyben, ráadásul a játékosoknak nagyon rövid idő alatt kellett alkalmazkodniuk egy új stábhoz, és fel kellett dolgozniuk, hogy kikerültek a stábból olyanok, akikben bíztak és akiket jól ismertek. Senkinek sincs könnyű dolga ilyen helyzetben, a csere igazolása nyilvánvalóan az lenne, ha sikerrel vennénk a pótselejtezőt. Ha nem, akkor ez támadási felület lesz.

Kulcsár Tamás: A (szokásos) zárt védekezésből való támadásépítés megfelelő taktika lehet a norvég válogatott ellen?
Pór Károly: Nagyon más taktikára nem látok lehetőséget. A keretünk erre a játékra alkalmas. Athénban láthattuk, hogy amint megpróbáltunk támadni, rögtön kaptunk négy gólt. Igaz, lőttünk is hármat, de vereség lett a vége, így Oslóban nem próbálkoznék nyíltabb támadójátékkal.
Marosi Gergely: Én Football Managerben is védekezéscentrikus vagyok, és amit a selejtezőkön láttunk – összehasonlítva az előző selejtezősorozatokkal is –, az alapján azt mondom, ez a keret és ez a játékosanyag arra alkalmas, amit Dárdai Pál megpróbált játszatni vele. Nagyon szervezett és fegyelmezett védekezés és darálás, elöl meg majd lesz valami. Az utóbbin lenne nagyon jó változtatni, de az athéni tapasztalatok alapján inkább óvatosan közelítsük meg a meccset... Sajnos a támadójáték nagyon esetleges volt végig a selejtezők során, több támadójátékot mérő mutató is azt jelzi, a kreativitás nagy hiánycikk.

Soós Ádám: Miért Szalai Ádámot kell erőltetni a kezdő tizenegyben? Böde Dani nagyon jó formában van, továbbá Feröer ellen is ő „mentett meg" minket. A legalázatosabb és küzdeni akaróbb játékosok közé tartozik a magyar válogatottban, és véleményem szerint a mai napon ilyen játékosokra lenne szükség.
Pór Károly: Egyetértek Ádámmal abban, amit Böde Dánielről írt. Nagyon alázatos játékos, aki hatalmas akarattal küzd minden meccsen. Viszont Storck korábban elmondta, és ezzel én is egyetértek, Böde Dániel kontrajátéknál kevésbé alkalmazható. Rá akkor van szükség, ha nyomás alatt szeretnénk tartani az ellenfelet. Ez azonban Norvégiában nagyon veszélyes lenne. Ha kontrázunk, akkor Németh Krisztián vagy Nikolics Nemanja lehet a megoldás csatárposzton. Én Némóval kezdenék elöl, de akár egyszerre is játszhatnak, ha Krisztián a szélről indul.
Marosi Gergely:
Én Bödét kiváló „impact playernek" tartom, aki képes megváltoztatni beállása után a mérkőzés képét. Egy védelem sem szereti, ha a nyakára esik egy pihent (és százkilós) center a második félidőben. Végtelenül becsülöm azt az alázatos hozzáállást, amivel Böde játszik – ha van tökös játékos a keretben, ő az. A fentiekből viszont az következik, hogy én nem vele kezdenék (de nem is Szalaival – Nikolicsot vagy Némethet választanám csatárba), viszont mindenképpen behoznám. Ha eredménykényszerben vagyunk, akkor Bödének a kezdőben a helye. Szalaira a keretben szükség van (nem sok Bundesliga-csatárunk van, mondjuk ki...), viszont nem látom, jelenleg mi indokolná a kezdőcsapatba állítását (még mindig nagyon kevés a játékperce).

J. H.: Üdvözlöm Önöket, Rudolf Gergely miért nem válogatott?
Pór Károly: Ezt mi sem tudjuk... De mivel egyelőre a Videotonban sem nagyon kap lehetőséget, így nem lep meg, hogy nem szerepel a keretben.
Marosi Gergely: 201 játékperccel (ebből 54 az NB I-ben) viszonylag nehéz bekerülni.

Takács Gábor: Király Gábor hiába rendelkezik óriási rutinnal, sajnos sok hibát követ el, és nemcsak a nadrágja, hanem a mozgása is kezd a nemzetközi szinthez mackós lenni. Miért erőltetjük Királyt, van-e esély Bogdán játékára?
Pór Károly: Storck vakon bízik Királyban. Nyíltan ugyan nem mondta ki, de szerintem biztos, hogy a szombathelyi kapus kezd. Neki hasonló a mentalitása, mint Bödének, óriási rutinja van, szóval lehet azért mellette is érvelni. Ezzel együtt Bogdán Ádám is jó megoldás lehetne, főleg azért, mert Angliában hozzászokott ahhoz a stílushoz, amit a norvégoktól várhatunk, még akkor is, ha bajnokin nem szerepelt a Liverpoolban.
Marosi Gergely: Én is Bogdánt raknám a kezdőcsapatba. Ugyanakkor a kapuskérdés bizalmi kérdés. Storcknak (és Dárdainak) Király Gábor a bizalmi embere.

Kocsis Dávid: Meglephetjük-e őket, vagy csak pusztán profitálhatunk-e belőle, hogy Bernd Storck szövetségi kapitány esetleg pályára küld olyan labdarúgókat, akiket eddig nem nagyon szerepeltettek a selejtezőkön. Három név: Kleinheisler László, Pekár László, Kovács István.
Pór Károly: Meg lehet próbálni, de egy újonc bevetése, főképp egy ilyen nagy téttel bíró meccs előtt nem feltétlenül szerencsés – gondolok Pekárra és Kleinheislerre. Ennek ellenére a meccs alakulásától függően csereként szóba jöhetnek. Más kérdés, hogy éppen Kovács István volt az, aki az előző sorozatban a románok elleni hazai meccsen csereként debütált a válogatottban, aztán ő veszítette el a labdát a románok egyenlítő gólja előtt.
Marosi Gergely: Szerintem Storck engem lepne meg a leginkább, ha pályára küldené az említetteket – Kleinheislernek játékhiánya van, Pekár teljesen rutintalan ezen a szinten, Kovács beállítása esetleg reális csereként. Nem sok esélyt látok arra, hogy pályára kerülnek.

Nagy Kristóf: Mit szólnának egy ilyen kezdőhöz: Király – Fiola, Lang, Kádár, Leandro – Németh, Gera, Nagy Á., Dzsudzsák – Nikolics, Böde?
Pór Károly: Nálam a Király – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Gera, Nagy Á., Elek – Stieber, Németh, Dzsudzsák csapat kezdene.
Marosi Gergely: Az én kezdőm Bogdán – Fiola, Guzmics, Kádár, Leandro – Nagy Á., Elek – Dzsudzsák, Gera, Németh – Nikolics lenne.

Balázs: Az egyik ma közölt interjúból úgy tűnik, hogy Szalai kezd elöl, mögötte én a Dzsudzsák, Gera, Németh hármast tudnám elképzelni. Úgy tűnik, a norvégok leggyengébb láncszeme a balhátvéd, önök Némethet vagy Dzsudzsákot játszatnak ellene?
Pór Károly: Nálam Németh lenne az ék, Dzsudzsák maradna a helyén, és Stieber lenne a jobbszélső. Amúgy bármelyik variációt el tudom képzelni. Ez a három játékos szabadon variálható a két szélen.
Marosi Gergely: Ez attól függ, hogy a balhátvéd (és ki lesz a balhátvéd? Högli vagy Aleesami?) milyen szélső ellen nem szeret játszani. Högli eredetileg jobbhátvéd, jobblábas, Aleesami tényleg balhátvéd. Én Dzsudzsákot tenném jobbra, mert szerintem kevés lövési esélyünk lesz a meccsen, és ezt lehetne kompenzálni a vonal mellől befelé induló, távolról is sokat próbálkozó Dzsudzsák jobb oldalra állításával.

Tamás: Önök szerint vannak-e olyan mentális állapotban a játékosaink, hogy kiélezett szituációban is kibírják az utolsó 15–20 percet vagy (mint már annyiszor ezelőtt) most is bekövetkezhet az összeomlás?
Pór Károly: Tamás kulcskérdést feszeget. Úgy érzem, azon múlhat a továbbjutásunk is, hogy hogyan bírjuk majd erővel a meccsek végét. Dárdainál ez jól működött, úgy gondolom, neki volt egy speciális módszere arra, hogyan osszák be az erejüket a játékosok, hogyan takarékoskodjanak a meccs korábbi szakaszaiban. Bízom benne, hogy Storck is kitalál erre valamit, mert nála csak egy gólt szereztünk az utolsó 15 percben (Dárdainál négyet), viszont hármat kaptunk.
Marosi Gergely: Én kérdésre csak kérdéssel tudok felelni: vannak-e olyan mentális állapotban a játékosok, hogy elbírjanak egy pótselejtezőt? Ehhez hasonló szituációban kevesen voltak közülük. Nagyon remélem, hogy nem ez lesz, de igen, elképzelhetőnek tartok egy összeomlást is. Ugyanakkor a válogatott például Romániában megmutatta, hogy benne van az a mentális erő, amelyre egy ilyen párharcban szükség van.

József: Szép napot! Mit tippelnek a ma esti mérkőzésre? Mennyi az esélyünk a norvégokkal szemben? Jó szurkolást kívánok!
Pór Károly: Mint azt délelőtti elemzésünkben is fejtegettük, a részletes, meccselemekre bontott statisztikák alapján is Norvégia az esélyesebb, de nincs nagy különbség a két csapat között. Bízom egy 1–1-es döntetlenben a mai meccsen, még ha a realitás nem is feltétlenül emellett szól...
Marosi Gergely: 60–40 százalékot adok Norvégiának. A tippem 2–0, 1–1 a párharcra, Norvégia jut tovább. A vágyam pedig egy 1–1 vagy 1–0-s magyar siker ma este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik