Szoboszlai Dominik: Most van a legnagyobb szükségünk mindenki támogatására

Vágólapra másolva!
2024.09.09. 12:14
Szoboszlai Dominik a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Micheller Szilvia)
Mint ismert, a magyar labdarúgó-válogatott szombaton súlyos, 5–0-s vereséget szenvedett Németországtól a Nemzetek Ligája mostani idényének nyitányán. A mieink kedd este a Puskás Arénában Bosznia-Hercegovina ellen folytatják szereplésüket; a mérkőzést felvezető hétfői sajtótájékoztatón először Szoboszlai Dominik csapatkapitány válaszolt az újságírók kérdéseire.

„Volt egy megbeszélés, a főnökkel és a játékosokkal is külön-külön, átbeszéltük, mik azok, amiken változtatni kellene – fogalmazott Szoboszlai Dominik a sajtótájékoztatón. – A tizennégy meccses veretlenségi sorozattal magasra tettük a lécet, lehet, hogy már elvárás, hogy ilyen mérkőzéseken, mint a németek elleni volt, nyerjünk vagy pontot szerezzünk. Szerintem kicsit reálisabbnak kellene lennünk. Ez természetesen nem kifogáskeresés, nem lehet 5–0-ra kikapni, ezt mindannyian tudjuk.”

A németek elleni meccsről szólva Szoboszlai arról is beszélt, hogy egy nagyon erős válogatott ellen próbáltak ki egy új taktikát, ami sajnos nem jött össze, de:

„Nem a taktika volt a probléma. Nem volt meg a küzdőszellem, az akarat, ami eddig sikeressé tett minket. Meg kell találni az utat régi önmagunkhoz.”

A Nemzeti Sport kérdésére, hogy mi hangzott el még a játékosok megbeszélésén, a Liverpool légiósa azt mondta: szeretné, ha ez a jelen lévők között maradna. „Nagyon jó beszélgetés volt, és olyan közös nevezőre jutottunk, ami segítségére lehet a csapatnak. Kedden olyan választ szeretnénk mutatni a pályán, amire nem a szomorúság és a bánat lesz jellemző, hanem az öröm és vidámság, ezt egy meccs alatt vissza tudjuk hozni.”

Kérdésként elhangzott, hogyan kezeli Szoboszlai azokat a szurkolói véleményeket, amelyek szerint mostanában „nem teszi magát oda eléggé” a válogatott mérkőzéseken.

„Ezekkel a hangokkal nem foglalkozom, mert ha foglalkoznék, egy sötét szobában depressziósan feküdnék. Engem lehet savazni, akkor is ki fogok menni a pályára, a maximumot nyújtani. Lesz, amikor nem fog menni, mert ember vagyok, lesz, amikor menni fog, reméljük, többször lesz így.”

Szoboszlai úgy fogalmazott: ő a csapat érdeke, a többiek szempontjából kér türelmet, mert „ha elkezdenek a csapat ellen fordulni, az senkinek sem fog használni. Szeretnénk örömet szerezni a szurkolóknak, de ehhez ők is kellenek. Most van a legnagyobb szükségünk mindenki támogatására”.

A kérdésre, hogy a düsseldorfi nulla–öt megtörhette-e a csapat hitét, Szoboszlai így válaszolt:

„A keddi reakció lesz a legfontosabb. Voltunk már gödörben, az angolok elleni hazai nulla–négyre gondolok, akkor sem ingott meg a játékosok bizalma a főnök felé, és az övé sem az irányunkba. Csak együtt tudunk kijönni a gödörből. A közelmúltban olyan élményeket adtunk a szurkolóknak, amilyenekre valószínűleg senki sem várt, előre senki sem hitte volna el, ha azt ígérjük, ilyen eredményeink lesznek. Kis türelem kell. Az öt–nulla megtörtént, rendben van, felfogtuk, de a múlttal nem foglalkozunk, a jelenben vagyunk, és a jövőért csinálunk mindent.” 

A boszniai kollégák kérdésére válaszolva a csapatkapitány elismerően szólt a kedd esti ellenfélről; ugyanolyan harcos és csapatmunkában erős válogatottnak írva le Bosznia-Hercegovinát, amilyen a magyar válogatott. „Nem a szerencse következménye, hogy az A-ligába jutottak, hanem a kemény munkáé. Több játékost ismerek közülük, tapasztalt és fiatal labdarúgóik egyaránt jó erőt képviselnek. De készen állunk a kihívásra. Magunkat kell adnunk kedd este, ez a lényeg.”

 

NEMZETEK LIGÁJA
A3-CSOPORT
Hollandia, MAGYARORSZÁG, Németország, Bosznia-Hercegovina 
Szeptember 7.
Németország–MAGYARORSZÁG 5–0
Hollandia–Bosznia-Hercegovina 5–2
Szeptember 10.
20.45: MAGYARORSZÁG–Bosznia-Hercegovina – élőben az NSO-n!
20.45: Hollandia–Németország – élőben az NSO-n!
Október 11.
Bosznia-Hercegovina–Németország
MAGYARORSZÁG–Hollandia
Október 14.
Bosznia-Hercegovina–MAGYARORSZÁG
Németország–Hollandia
November 16.
Németország–Bosznia-Hercegovina
Hollandia–MAGYARORSZÁG
November 19.
Bosznia-Hercegovina–Hollandia
MAGYARORSZÁG–Németország

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Gergényi Bence (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Yaakobishvili Antal (Girona – Spanyolország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Loic Nego (Le Havre – Franciaország), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország), 
TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Horváth Krisztofer (Újpest FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik