A magyar válogatott 45 éve produkált a mostaninál hosszabb sorozatot!

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2024.10.15. 17:53
Szoboszlai Dominik ezzel a találattal érte utol hétfőn a válogatottban szerzett gólok számában Sallai Rolandot (Fotó: török Attila)
Szokásos módon a magyar labdarúgó-válogatott októberi mérkőzései után is összegyűjtöttünk néhány történeti statisztikát, érdekességet.

 

A magyar válogatott két fontos sorozatát is folytatni tudta az októberi NL-meccseken. Hazai pályán most már több mint két éve veretlenek vagyunk. Legutóbb 2022. szeptember 26-án kaptunk ki itthon az olaszoktól 2–0-ra. Azóta hazai pályán kilencszer nyertünk (nyolcszor a Puskás Arénában, egyszer Debrecenben) három iksz mellett (a hollandok elleni 1–1 volt a 3.), és a 12 meccs közül hét találkozón gólt sem kaptunk. Ezt megelőzően Marco Rossi irányításával hat meccset számlált a legtovább tartó hazai veretlenségi sorozat 2020 novembere és 2021 júniusa között. A mostaninál hosszabb hazai veretlenségi szériája legutóbb 1975. május 7. és 1979. októbere között volt válogatottunknak, amikor 20 hazai meccsen keresztül nem kapott ki – Baróti Lajos, majd Kovács Ferenc, aztán Lakat Károly irányításával. A bolgárok legyőzésével kezdődött, és az amerikaiak elleni 2–0-s vereséggel zárult (előtte a finneket még megvertük október 17-én), és a húsz meccsből 18 győztes mérkőzés volt.

A másik folytatódó sorozatunk, hogy a vezetés megszerzése után nem kapunk ki – sem a hollandok, sem a bosnyákok nem tudtak fordítani, utóbbiak gólt sem szereztek. Legutóbb Montenegró válogatottja tudott ellenünk fordítani egy 2019-es, idegenbeli felkészülési meccsen, 0–1-ről (Holender Filip góljával már a 2. percben vezettünk) 2–1-re. Tétmeccsen azonban még jóval a Rossi-éra előtt, 2015 októberében fordult elő legutóbb, hogy vezettünk 2–1-re, majd 3–2 re is, de végül 4–3-ra kikaptunk a görögországi Eb-selejtezőn, hiába kerültünk kétszer is előnybe Németh Krisztián két góljával.

Ugyanakkor megszakadt egy negatív sorozatunk ezen a két meccsen. Októberig öt tétmeccsből csak kettőn szereztünk gólt (az Eb-n a svájciak és a skótok ellen), ilyen sorozata még nem volt Marco Rossival a nemzeti csapatnak, hogy öt tétmérkőzésen ennyire kevés gólt ért volna el. Ha a hollandok ellen sem szereztünk volna gólt, akkor ez lett volna a Rossi-éra leghosszabb, három mérkőzést számláló góltalan szériája.

Megszakadt a hollandok ellen, 1985 óta, kilenc meccsen keresztül tartó vereségsorozatunk is. Így jelenleg a leghosszabb, öt-öt meccset számláló vereségszériánk az argentinokkal (1977-től kezdődően) és a belgákkal szemben (1988-tól kezdődően) él.

A magyar válogatott a bosnyákok elleni találkozóval elérte a Marco Rossi-éra 70. meccsét. A szövetségi kapitányi posztot 2018 óta betöltő olasz tréner az örökrangsorban ezzel megelőzte a 69 találkozóval 2. helyen álló, 1954-ben a magyar válogatottat vb-döntőbe vezető Sebes Gusztávot. A listát Baróti Lajos vezeti 117 meccsel. Rossi mérlege 34 győzelem, 16 döntetlen és 20 vereség. A győzelmek számát illetően Rossinak még nagy a lemaradása: Sebessel 50-szer, Barótival 62-szer nyert a nemzeti együttesünk.

Az októberi keretből a válogatottban szerzett gólok számában folytatódott Sallai Roland és Szoboszlai Dominik különversenye. Egy hete még Sallai volt a keret legeredményesebb játékosa 13 góllal, Szoboszlai volt a második 12 találattal, mostanra holtversenyen állnak az élen 14-14 góllal – a Galatasaray támadója a hollandok ellen talált be, a csapatkapitányunk meg Zenicán duplázott.

Szeptemberben a németek ellen csereként debütáló, a bosnyákok ellen már kezdő Nikitscher Tamás volt a Rossi-időszak 39. újonca a válogatottban. Az októberi két találkozón pályára lépő Gera Dániel (DVTK) volt a 40., Szűcs Kornél (Plymouth) a 41. újonc a szakvezetőnél. A 29 éves Gera az első diósgyőri újonc Rossinál, előtte Diósgyőrből a 2017–2018-as idényben, tehát még Rossi kapitányi időszaka előtt, Ugrai Roland szerepelt a DVTK játékosaként a nemzeti csapatban.

A MAGYAR VÁLOGATOTT ÚJONCAI MARCO ROSSINÁL*

2024 (5)
Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), Gera Dániel (DVTK), Mocsi Attila (Rizespor – Törökország), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Szűcs Kornél (Plymouth – Anglia)

2023 (5)
Csoboth Kevin (Újpest FC), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Kata Mihály (MTK Budapest), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE), Varga Barnabás (Paksi FC)

2022 (8)
Ádám Martin (Paksi FC), Baráth Péter (Debreceni VSC), ifj. Dárdai Pál (Fehérvár FC), Kerkez Milos (AZ – Hollandia), Vancsa Zalán (MTK Budapest), Szappanos Péter (Bp. Honvéd), Németh András (Genk – Belgium), Callum Styles (Barnsley – Anglia)

2021 (8)
Balogh Botond (Parma – Olaszország), Bolla Bendegúz (Fehérvár FC), Hahn János (Paksi FC), Kiss Tamás (SC Cambuur – Hollandia), Géresi Krisztián (Puskás Akadémia FC), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), Tamás Márk (Slask Wroclaw – Lengyelország)

2020 (5)
Cseri Tamás (Mezőkövesd), Loic Nego (Fehérvár FC), Schäfer András (DAC 1904 – Szlovákia), Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), Könyves Norbert (Zalaegerszegi TE FC)

2019 (7)
Ferenczi János (Debreceni VSC), Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan – Szlovákia), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Sigér Dávid (Ferencváros),  Szalai Attila (Apollon – Ciprus), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)

2018 (3)
Baráth Botond (Bp. Honvéd), Holender Filip (Bp. Honvéd), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)

*Azt a klubot tüntettük fel a játékosok neve után, amelynél a válogatottban történő pályára lépésükkor szerepeltek.

NEMZETEK LIGÁJA 
A3-AS CSOPORT
4. FORDULÓ
Bosznia-Hercegovina–­Magyarország 0–2 (0–1)
Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
BOSZNIA-HERCEGOVINA: Vasilj – Gazibegovic (Omerovic, a szünetben), Bicakcic, Katic, Kolasinac – Gigovic (Huseinbasic, 64.), Tahirovic (Saric, 79.) – Bajraktarevic, Hajradinovic (Basic, 79.), Burnic (Tabakovic, 64.) – Dzeko. Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez
MAGYARORSZÁG: Dibusz – Botka, Orbán, Fiola – Bolla (Gera D., 68.), Nikitscher, Schäfer (Nagy Á., 86.), Nagy Zs. (Szűcs Kornél, 86.) – Sallai (Gazdag, 68.), Szoboszlai – Varga B. (Ádám, 78.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Szoboszlai (38., 50. – a másodikat 11-esből)

3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–HOLLANDIA 1–1 (1–0)
Budapest, Puskás Aréna, 55 300 néző. Vezette: Fähndrich (svájci) 
Magyarország: Dibusz – Fiola, Orbán, Dárdai M. (Botka, a szünetben) – Bolla (Gera D., 90.), Nikitscher, Schäfer, Nagy Zs. – Szoboszlai, Sallai (Csoboth, 65.) – Varga B. (Nagy Á., 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Hollandia: Verbruggen – Dumfries, Van Dijk, De Vrij (Malen, 77.), Van de Ven – Gravenberch, Reijnders, Q. Timber (G. Til, 77.) – Gakpo (Hato, 90.), Zirkzee (Brobbey, 77.), Simons (De Ligt, 81.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Sallai (32.), ill. Dumfries (83.)
Kiállítva: Van Dijk (80.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik