Senki ne hívjon arrogánsnak – Rossi a boszniai győzelem után

VÉGH JÁNOSVÉGH JÁNOS
• Zenica
Vágólapra másolva!
2024.10.15. 00:47
Marco Rossi nem vár el minden meccsen gólt Szoboszlaitól (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a bosnyákok elleni 2–0-s győzelmet követő sajtótájékoztatóján a mérkőzés értékelése mellett elégedetlenségről, büszkeségről, arroganciáról és a következő Nemzetek Ligája-mérkőzésekről is szót ejtett.

– Ezzel a győzelemmel nagyon közel került a csapat bennmaradáshoz az A-ligában. 
– Így van. Tudtuk, hogy legalább egy döntetlent kell elérnünk , de végül nagyon fontos sikert arattunk. Arra muszáj kitérnem, hogy nem értem azokat, akik azt mondják: a Nemzetek Ligája nem fontos. Meg lehet nézni, hogy amikor a 2018–2019-es kiírásban még C-ligásak voltunk, így a 2020-as Európa-bajnokság selejtezőjében negyedik kalaposak, a kvalifikáció során is negyedik helyen végeztünk. A jó NL-szereplésnek köszönhetően aztán elértük a pótselejtezőt, majd azon át az Eb-t. A 2024-es kontinenstornára már A-ligásként, első kalapból sorsolva, a korábbiaknál jóval könnyebb csoportban szerepelve, egyenes ágon jutottunk ki. Angliának például sokkal nehezebb lesz a 2026-os világbajnokságot megcélozva, hiszen ők B-ligások, olyan nagy csapatokkal is összekerülhetnek a selejtezőben, mint mondjuk Olaszország. A klubcsapatok edzői azt mondják, túl sok mérkőzést játszanak a játékosok. Ez valóban így van, de ezt a gondot nem a válogatott meccsek okozzák, amelyből mindössze tíz van egy évben.

– Úgy tűnt, a bal oldalon jóval erősebben támadott a csapat. Ez így tervezte?

– Számítottunk erre előzetesen, a támadósorunkban pedig a két legtehetségesebb játékosunk rohamozott, Sallai Roland és Szoboszlai Dominik. Bosznia-Hercegovina egyébként a kezdetektől nyomást helyezett ránk, de a csapatom állta a sarat. Időnként azt éreztem, túl alacsonyan védekeztünk, ezen mindenképpen változtatnunk kell.

– Ön szerint Nagy Zsolt vagy Szoboszlai Dominik volt a mérkőzés legjobbja?

– Ezt önöknek, újságíróknak a dolga eldönteni, nem nekem. Dominik ezúttal duplázott, március óta először talált be a válogatottban. Nem várhatjuk el, hogy minden meccset az ő góljaival nyerjünk meg. Mindenkinek támogatnia kell őt abban, hogy máskor is olyan teljesítményt nyújthasson, mint Boszniában.

– A bosnyákok elleni győzelem során megelőzte Sebes Gusztávot és már csak Baróti Lajosnak van több mérkőzése a magyar válogatott kispadján. Mit szól ehhez?

– Olvastam a sajtóban a cikkeket arról, amikor a hollandok ellen utolértem őt. Le kell szögeznem, hogy soha nem gondoltam sem azt, hogy ezt elérem, sem pedig azt, hogy én az ő szintjükön lennék. Sohasem szeretném magamat hozzájuk hasonlítani. Sebes Gusztáv az Aranycsapat legendás edzője volt. Én az ő közelében sem vagyok. Egy dolgot érzek ennek kapcsán: büszke vagyok arra, hogy immár bő hat éve magyar szövetségi kapitány lehetek. Baróti Lajos első időszaka után senki nem tarthatta meg ilyen hosszú időn át a kispadot. Az önmagam másokhoz hasonlítása azonban itt véget ér. Ha valaki pedig azt érzi, hogy nagy az arcom, vagy arrogáns vagyok, az ezek után mondja...

– Miben érzi a fejlődést a szeptemberi NL-mérkőzések óta?

– Magyarországon sokan azt keresik, hogy miben nem vagyunk még jók. Ha kikapunk, az a gond, ha pedig nyerünk, akkor amiatt reklamálnak, hogy milyen hibáink akadtak, vagy miért nem lőttünk több gólt. Nekem az a munkám, hogy folyamatos javulást érjek el a csapatom játékában. A mostani mérkőzésen például sokat küzdöttünk a labdaszerzésekért, ugyanakkor az is igaz ránk, hogy labda nélkül jobbak vagyunk. Ami nagyon fontos, hogy mi nem vagyunk topcsapat. Nem mérhetjük magunkat azokhoz a komoly válogatottakhoz sem, mint Anglia vagy Németország, akiket az előző Nemzetek Ligájában megvertünk. Meg kell mindenkinek értenie, hogy mi nem vagyunk ezen a szinten, két lábbal a földön kell maradjunk. A nyári Európa-bajnokságon kikaptunk a svájciaktól és a németektől – két olyan csapattól, amely hajszál híján döntőt játszott. Senki ne várja azt, hogy dominálunk a legnagyobbak ellen.

– Ezek alapján mire számíthatunk novemberben, Hollandia és Németország ellen? Jelenleg öt pontunk van, a második helyhez pedig közelebb állunk, mint a negyedikhez…

– Természetesen győzni szeretnénk, viszont, ha a hollandoknak ugyanúgy nekiesnénk, mint szeptemberben a németeknek, akkor lehet, az a mérkőzés is 5–0-val végződne… Két lábbal a földön kell maradnunk és reménykednünk, hátha a szerencse is mellénk áll. Papíron mindenesetre nagyon nehéz dolgunk lesz.

„A magyarok keményebben játszottak, de mindez ellenére büszke vagyok a csapatomra. Mindkét kapott gólt magunknak köszönhetjük. Előttünk is adódtak lehetőségek, azonban ezekkel nem tudtunk élni, ebben látom a vereség okát”– fogalmazott Sergej Barbarez.
A bosnyák kapitány büszke csapatára

NEMZETEK LIGÁJA 
4. FORDULÓ
A3-AS CSOPORT
Bosznia-Hercegovina–­Magyarország  0–2 (0–1)
Zenica, Bilino Polje Stadion, 8392 néző. V: A. Taylor (angol)

A csoport másik mérkőzésén
Németország–Hollandia 1–0 (Leweling 64.) 

   
A3 CSOPORT

M

Gy

D

V

L-K

Gk

P

1. Németország

4

3

1

10–3

+7

10

2. Hollandia

4

1

2

1

8–6

+2

5

3. MAGYARORSZÁG

4

1

2

1

3–6

–3

5

4. Bosznia-Hercegovina

4

1

3

3–9

–6

1

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Al-Fateh – Szaúd-Arábia), Tóth Balázs (Blackburn Rovers – Anglia)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma – Olaszország, Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Újpest FC), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szűcs Kornél (Plymouth Argyle – Anglia)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Bolla Bendegúz (Rapid Wien – Ausztria), Gera Dániel (Diósgyőri VTK), Kata Mihály (MTK Budapest), Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Nikitscher Tamás (Kecskeméti TE), Schäfer András (Union Berlin – Németország)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Aszterasz Tripolisz – Görögország), Csoboth Kevin (St. Gallen – Svájc), ifjabb Dárdai Pál (Hertha BSC – Németország), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Sallai Roland (Galatasaray – Törökország), Schön Szabolcs (Bolton Wanderers – Anglia), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)

A BOSNYÁK VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Osman Hadzikic (Velez Mostar), Nikola Vasilj (St. Pauli – Németország), Martin Zlomislic (HNK Rijeka – Horvátország)
Védők: Ermin Bicakcic (Eintracht Braunschweig – Németország), Amar Dedic (RB Salzburg – Ausztria), Jusuf Gazibegovic (Sturm Graz – Ausztria), Nikola Katic (FC Zürich – Svájc), Sead Kolasinac (Atalanta – Olaszország), Nihad Mujakic (Partizan – Szerbia), Stjepan Radeljic (HNK Rijeka – Horvátország)
Középpályások: Esmir Bajraktarevic (New England Revolution – Egyesült Államok), Ivan Basic (FK Orenburg – Oroszország), Dzenis Burnic (Karlsruher SC – Németország), Ifel Dakovac (Topolyai SC – Szerbia), Armin Gigovic (Holstein Kiel – Németország), Haris Hajradinovic (Kasimpasa – Törökország), Denis Huseinbasic (1. FC Köln – Németország), Dario Saric (Palermo – Olaszország), Benjamin Tahirovic (AFC Ajax – Hollandia)
Támadók: Edin Dzeko (Fenerbahce – Törökország), Haris Tabakovic (TSG Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Sergej Barbarez

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik