Vb-sorsolás: ha megelőzzük a hollandokat, 1. kalap, ha nem, akkor a 2. kalap jöhet

PÓR KÁROLYPÓR KÁROLY
Vágólapra másolva!
2024.10.15. 10:22
Szoboszlaiék joggal örülnek, mert a boszniai győzelem a vb-selejtező kalapbeosztása szempontjából is döntő lehet (Fotó: Szabó Miklós)
A magyar labdarúgó-válogatott hétfői, 2–0-s boszniai győzelmének két fontos következménye lehet a mieinkre nézve.

 

Először is a zenicai győzelem minden valószínűség szerint azt jelenti a magyar válogatott számára, hogy nem esik ki egyenes ágon a Nemzetek Ligája legfelső, A-ligájából. Ezzel a sikerrel ugyanis a mieink szinte biztosan elkerülik a csoport utolsó helyét – csak akkor nem, ha a bosnyákok novemberben a németeket és a hollandokat is megverik, mi pedig nem szerzünk egynél több pontot ugyanezen két csapat ellen –, tehát osztályozót játszhatunk jövő márciusban az A-ligában maradásért.

Jelen állás szerint a grúz, angol, osztrák, walesi négyesből jöhetne ellenfél, de ez a helyzet a novemberi fordulók alatt még jelentősen módosulhat. Pláne, hogy még a magyar válogatott is végezhet a 2. helyen, ha az utolsó két meccsen (Hollandia idegenben, Németország itthon) több pontot szerez, mint a holland válogatott (a hollandok a mieinkkel otthon és a bosnyákokkal idegenben találkoznak még) vagy ugyanannyit, de nyer Hollandiában (pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak) – az pedig biztos bennmaradást és NL-negyeddöntőt jelentene. A bennmaradásért folyó osztályozók és a negyeddöntők sorsolását is november 22-én rendezik meg Nyonban.

Azt, hogy a 2026-os világbajnokság selejtezőinek sorsolását egészen pontosan miként befolyásolja a Nemzetek Ligája jelenlegi idénye, még nem írta le sem a nemzetközi (FIFA), sem az európai szövetség (UEFA), de az biztos, hogy hatással lesz rá. Vagy csak a Nemzetek Ligája vagy a Nemzetek Ligája és a FIFA világranglista kevert változata alapján készül majd el a kalapbeosztás. A Football Meeets Data, amely fordulóról fordulóra nyomon követi a vb-selejtezős kalapbeosztás lehetséges állását, úgy tudja, a nyolc NL-negyeddöntős biztosan első kalapos lesz, de a további kiemelésnél a világranglistát is figyelembe veszik.

Az aktuális számítások szerint a második kalap 2. helyén állunk a szerbek mögött, tehát a hétfői győzelemmel az már biztosnak tűnik, hogy ennél hátrébb nem csúszunk majd a kalapbesorolásnál (ez olyan kivételes esetben változhatna esetleg, ha például a bosnyákok mindkét hátralévő NL-meccsüket megnyerik). A kérdés már csak az, kerülhetünk-e még előrébb – ahhoz először is a hollandokat meg kellene előzni a csoportban...

Egyébként az európai vb-selejtezős rendszer átláthatatlanságát jelzi, hogy egyelőre még a sorsolás időpontját sem tűzték ki hivatalosan, de jó eséllyel decemberben, a Football Meeets Data szerint december 16-án tarthatják meg a sorsolást.

A VB-SELEJTEZŐS KALAPBEOSZTÁS ÁLLÁSA A FOOTBALL MEETS DATA SZÁMÍTÁSAI ALAPJÁN

A KALAPBEOSZTÁS SZÁZALÉKOSAN JELEZVE AZ ESÉLYEKET AZ EGYES KALAPOKRA – 35 ORSZÁG HELYEZÉSE MÁR BIZTOS A FOOTBALL MEETS DATA SZERINT

   
A3 CSOPORT

M

Gy

D

V

L-K

Gk

P

1. Németország

4

3

1

10–3

+7

10

2. Hollandia

4

1

2

1

  8–6

+2

  5

3. MAGYARORSZÁG

4

1

2

1

  3–6

–3

  5

4. Bosznia-Hercegovina

4

1

3

  3–9

–6

  1

A HÁTRALÉVŐ PROGRAM
November 16.
Németország–Bosznia-Hercegovina
Hollandia–MAGYARORSZÁG
November 19.
Bosznia-Hercegovina–Hollandia
MAGYARORSZÁG–Németország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik