Üvöltő szelek    – Bodnár Zalán jegyzete

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2021.10.10. 23:41
Címkék

„Linton iránti szerelmem olyan, mint a fa lombja. Az idő, tudom jól, meg fogja változtatni, amint a tél is megváltoztatja a fákat. Heathcliff iránti szerelmem olyan, mint a sziklakéreg a föld alatt; kevés látható örömet nyújt, de nem lehet mással helyettesíteni.”

Csak a szépirodalomhoz és Emily Brontë klasszikusához, az Üvöltő szelekhez érdemes nyúlni, ha szeretné valaki megérteni a magyar futball és a magyar futballszurkoló közötti örök, semmi mással sem helyettesíthető, bonyolult szerelmi kapcsolatot.

Nyilván sejthető, miért most írom ezt. Utóbbinak megint nem könnyű lenni.

Jól meggyötörték már egymást a felek a múltban és az elmúlt hónapokban is, de egymás nélkül nem létezhetnek.

A magyar futball (nevezzük az egyszerűség kedvéért Heathcliffnek) a nyáron megint magába bolondította szurkolóit (legyen Catherine), és most megint otthagyta megfürödve. Persze Catherine-t sem kell félteni, Heath­cliff távollétében Lintonnak vall szerelmet, ám valójában mindig Heathcliffre vágyakozik. Heathcliff gyönyörű házat épített kettejüknek, amit Catherine szépen belakott, otthonossá tett, de sok az ajtócsapkodás. Most szombaton nem tudtak találkozni, mert Catherine csúnyán viselkedett a múltkor, és eltiltották őket egymástól. De nélküle Heathcliff elsárgult falevél volt, amelyet leszakított az első balkáni szél. Heathcliff most Londonba tart, és Catherine követi oda is, pedig tudja, nincs nagy esélye, hogy ott találjanak megint egymásra. Mégis megy, mert mennie kell, holott a végén vélhetően mindkettejüknek csak a fájdalom jut.

Szelesdombra (Katar) már szinte biztos, hogy nem mehetnek együtt. Catherine utazhatna, de Heathcliffet nem találja ott, anélkül pedig összetörik a szíve. Megint csak arra lehet gondolni, hogy Germániában találkoznak három év múlva, ha addig meg nem ölik egymást. De ha meg is öli egyik a másikat, kiássa a sírból, és úgy öleli.

Senki sem érti meg Heathcliff és Catherine szerelmét. Kővel dobálják őket a kisgyerekek.

A környékbeli babonás parasztok körében pedig szárnyra kap a legenda, hogy a lápon egy szerelmes férfi és nő szellemalakja kísért éjszakánként.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik