Nehéz szembesülni azzal, hogy mindenki erősebb

Sz. G.Sz. G.
Vágólapra másolva!
2002.08.27. 21:29
Címkék
Az Európa-bajnokság végeredménye
Európa-bajnok: Lengyelország, 2. Ukrajna, 3. Fehéroroszország, 4. Hollandia, 5. Törökország, 6. Oroszország, 7. Olaszország, 8. Németország, 9. Franciaország, 10. Csehország, 11. Horvátország, 12. Magyarország
Az Európa-bajnokság végeredménye
Európa-bajnok: Lengyelország, 2. Ukrajna, 3. Fehéroroszország, 4. Hollandia, 5. Törökország, 6. Oroszország, 7. Olaszország, 8. Németország, 9. Franciaország, 10. Csehország, 11. Horvátország, 12. Magyarország
Felemás érzések kavarognak az emberben a magyar női junior röplabda-válogatott Európa-bajnoki utolsó helyezésével kapcsolatban. Ennek oka, hogy míg nagy bravúrral vette a selejtező akadályát, a zágrábi vereségsorozat miatt kénytelenek vagyunk szembesülni a csapat gyengeségeivel is. Kiderült, az Eb már egy más, számunkra még túl magas akadályokat rejtő világ – erről mesél a hét vereség és a 3:21-es játszmaarány.
– Milyen hangulatban váltak el egymástól? – kérdeztük Fodor Ákost, a juniorok vezetőedzőjét.
–A torna befejezését követően összegyűltünk, megbeszéltük a tapasztalatokat, és meg kell állapítsam: a játékosok voltak csalódottabbak, mi, edzők kevésbé. Szerintem ugyanis reális helyen végeztünk, más kérdés, hogy jobb teljesítményt vártam. A selejtezőn mutatott produkció hetven százalékát nyújtotta a csapat, ami várható is volt a két hónapos nyári szünet után. A tíznapos felkészülésen nem hozhattuk be a lemaradást.
– A májusi forma mire lehetett volna elég?
– Talán a horvátokat megelőzhettük volna, ám a többiek túlságosan erősek. Az első nyolc helyezett egyértelműen, de a kilencedik franciák minket a selejtezőn is biztosan, három szettben győztek le, a tizedik csehek pedig jobbak, mint amit a helyezésük sugall.
–Nehéz lehet szembesülni az ellenfelek fölényével.
–Nehéz, de jelen kell lenni az ilyen nagy eseményeken, legalább látják a játékosok, hogy hol is húzták meg a nemzetközi szintet. Bizony, sokan közülük rácsodálkoztak. A miskolci Kovács Esztert például itthon zavarja, hogy magassága miatt nagy feltűnést kelt, ellenben ott, Zágrábban benn sem volt a legmagasabb tizenöt játékos között.
– Elsősorban mi tűnt fel a riválisoknál?
–Ahogy említettem, magasabbak nálunk, és fizikailag felkészültebbek, erősebbek. Furcsa ilyet mondani, de az első nyolc helyen végzett együttesek tagjai mintha hat évvel idősebbek lettek volna nálunk, mintha mi csak amolyan hobbisportolók lennénk. Feltűnt az ellenfelek kidolgozott izomzata, az olaszok például súlyzókészletekkel érkeztek Zágrábba. De technikai és taktikai fölényben is játszottak a többiek. Nekik például nem okoz különösebb gondot a helyre nyitás vagy helyre ütés, és míg mi csak próbálgatjuk, majdnem minden csapatban akadt két olyan játékos, aki biztosan hajtja végre a felugrásos nyitást. De mondhatnám azt is, hogy az Eb-n látott legtöbb ütőnek nem okoz különösebb gondot, hogy alkalomadtán kosárérintéssel keresztbe feladja a labdát.
– Mi az, amit pozitívumként hozhat fel?
– Megalázó vereséget nem szenvedtünk, és különösen büszkék vagyunk a végül harmadik helyen végzett fehéroroszok elleni játszmalopásra. A csapatból a center Kovács Esztert tudnám kiemelni, ő talán még az Eb-n is fejlődött.
– Miben segíthet a győzelem nélküli Európa-bajnokság a magyar röplabdának?
– Az lenne a jó, ha a játékosok a kint látottaktól nem vesztik el a kedvüket, hanem inkább motivációt jelent számukra a továbbiakban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik