Csatárokat keresnek az edzők

Munkatársainktól MunkatársainktólMunkatársainktól Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2002.09.13. 22:50
Címkék
Ez aztán a meccs a javából!Az ÚjpestFerencváros rangadóról eddig 191 meccset jegyez a krónika, és hogy ez milyen nagy szám az példázza, hogy a magyar futball örökrangadójából, az FTCMTK találkozókból eddig 183-at játszottak le eddig. A lila-fehérek nyáron szerezték meg ötvenedik győzelmüket a Ferencváros ellen, így optimistán várhatják a találkozót, ám a Megyeri úti keretben igen sok a sérült.
História
A magyar bajnokságban e két csapat találkozott a legtöbbször. A zöld-fehéreknek jelentôs az elônyük, amit már a kezdetek kezdetén megalapoztak, hiszen az 1905-ös premiert követôen zsinórban nyolc bajnokságon át a zöld-fehérek nyertek. Az Újpest 1917-ben szerezte meg elsô gyôzelmét. Legutóbb azonban tavasszal a lilák gyôztek, s a Fradinak ez a vereség a bajnoki címébe került. Ôsszel döntetlenre végeztek, míg azt megelôzôen, a múlt évezred utolsó magyar bajnokiján a vendégek nyertek.
História
A magyar bajnokságban e két csapat találkozott a legtöbbször. A zöld-fehéreknek jelentôs az elônyük, amit már a kezdetek kezdetén megalapoztak, hiszen az 1905-ös premiert követôen zsinórban nyolc bajnokságon át a zöld-fehérek nyertek. Az Újpest 1917-ben szerezte meg elsô gyôzelmét. Legutóbb azonban tavasszal a lilák gyôztek, s a Fradinak ez a vereség a bajnoki címébe került. Ôsszel döntetlenre végeztek, míg azt megelôzôen, a múlt évezred utolsó magyar bajnokiján a vendégek nyertek.
A csehek, vagyis Radek Sloncík és Lubos Kozel, továbbra sem egészségesek, hozzájuk csatlakozott Simek Péter, akinek kedden bicsaklott meg a térde, így Szabó András vezetőedző nem küldheti pályára legjobb csapatát. Ráadásul a hét elején Szélesi Zoltán és Kovács Zoltán is kisebb sérüléssel bajlódott.
–Sajnos Kovács a keddi edzőmérkőzésen megint megsérült, a játéka kérdéses –mondta Szabó András. – Az ő szerepeltetéséről csak a meccs előtt döntök majd. Ha nem léphet pályára, Tokody Tibor, vagy Móri Tamás pótolja majd.
–Milyen hangulatban készülnek játékosai a rangadóra?
–Úgy látom, a labdarúgók átérzik a találkozó fontosságát. Kicsit talán feszültebbek, izgatottabbak a szokásosnál, de ez ebben a helyzetben egyáltalán nem baj. Egy ilyen találkozó előtt ez szinte természetes. Mindenki átérzi, hogy ez nemcsak egy találkozó a sok közül, hanem ez a legfontosabbak egyike.
–Az Újpest nem kezdte jól a bajnokságot. A Ferencváros elleni mérkőzés alkalmas-e arra, hogy kijöjjenek a gödörből?
–Azt hiszem, erre ennél jobb mérkőzés nincs is. A győzelmünkre felfigyel majd mindenki, az önbizalmunknak is jót tesz majd. Persze mindehhez sikerre van szükségünk.
–A bajnoki szünetet kihasználva az Újpest két mérkőzést is játszott. Látott-e valamiféle előrelépést a játékban?
–Természetesen a Veresegyház elleni találkozó nem hasonlítható össze a zöld-fehérek elleni bajnokival, de arra mindenképpen jó volt, hogy lássuk hol tartunk jelenleg. Az együttesnek igazi csapatként kell játszania. Hogy ezt miért mondom? Nos, a ZTE elleni találkozónkon volt olyan időszak, amikor nyolc új játékos volt a pályán, azaz ennek a társaságnak még össze kell érnie. A hétközi edzőmeccsünkön elsősorban az összjátékban és a védekezésben szerettem volna javulást látni. Szeretném, ha a Ferencvárosnak is kevés helyzete lenne ellenünk, ez lehet a siker egyik titka. Szerintem léptünk előre ezekben.
–A Ferencvárost sérülések és eltiltások tizedelik. Foglalkoznak ezzel?
–Ez minket nem érdekel. Nem tagadom, elemeztük a zöld-fehérek játékát, tisztában vagyunk a Ferencváros erősségével és a gyengéjével is, de nekünk a saját játékunkkal kell törődni, ezt kell sokkal eredményesebbé tennünk.
Az újpestiek hazai mérlege amúgy katasztrofális ebben a szezonban. Kovács Zoltánék még nem nyertek a Megyeri úton, mindössze egy döntetlenre futotta erejükből, három gólt lőttek a három találkozón, kettőt viszont mindig kaptak.
Ez az adatsor sem a csatárokra, sem a védőkre nézve nem hízelgő.
– A zöld-fehérek ellen egyetlen gólt sem kaphatunk –mondta Tamási Zoltán, az Újpest védője. –A bekapott gólokért nemcsak a hátsó alakzat, hanem az egész csapat felelős, sokkal jobban kell koncentrálnunk, mint az előző meccseken. Érdekes, hogy egyéni hibákból nem nagyon kapunk gólt, ez is azt mutatja, hogy a védekező játékunkat kell javítani. A Ferencvárossal szemben csak a győzelem fogadható el, de ez sem jelenti majd azt, hogy minden rendben van. Nekünk továbbra is nagy céljaink vannak, már az ősz végére oda akarunk érni a dobogóra. Szombaton a szívünk visz majd minket előre, ha kell akkor a vérünket adjuk a sikerért. Nehéz mérkőzések jönnek most egymás után, még a Paris Saint-Germain elleni UEFA-kupa mérkőzésről nem is beszéltünk, de most csak a szombati feladat számít.

A lilák hátvédje, Tamási Zoltán (balra) azt mondja, ha kell, vérüket adják a sikerért
A lilák hátvédje, Tamási Zoltán (balra) azt mondja, ha kell, vérüket adják a sikerért
A lilák hátvédje, Tamási Zoltán (balra) azt mondja, ha kell, vérüket adják a sikerért
A mérkőzéssel kapcsolatos információ, hogy a stadionba ezúttal azok sem mehetnek be kocsival, akik rendelkeznek az erre jogosító belépővel. A találkozó előtt, 16 órától rendezik a Renova FC–1. FC Femina női rangadót is.
Nincs irigylésre méltó helyzetben Garami József, a Ferencváros szakmai igazgatója: egyrészt a zöld-fehér egylet a legutóbbi fordulóban elveszítette veretlenségét – négy megnyert mérkőzés után előbb döntetlent ért el, majd az MTK ellenében hazai pályán maradt alul (0–1) –, másrészt meghatározó játékosai nem léphetnek pályára a Megyeri úton. Mindezek miatt a IX. kerületiek trénerének komoly gondot okoz a rangadó előtt az ideális hadrend megtalálása. Az eddig alkalmazott 3-4-3-as fölállás ugyanis ezúttal aligha lesz megvalósítható, lévén Tököli Attilán kívül nem áll rendelkezésére vérbeli támadó. Amúgy meg további ráncokat csalhat Garami József homlokára, hogy a hátsó alakzat összeállításakor meg kell oldani a masszív védelem megszervezésében elévülhetetlen szerepet játszó Dragóner Attila hiányát (az FTC a hat bajnokin mindössze három gólt kapott).
A bajnokságban eddig kevés lehetőséghez jutó, ám az Újpest elleni mecscsen valószínűleg kezdőként pályára lépő Szili Attila szerint mégsem jelenthet megoldhatatlan feladatot a hiányzók pótlása:
"A Ferencváros bő kerete lehetővé teszi, hogy a számos hiányzó ellenére nyugodtan készüljünk még egy olyan kiélezett találkozóra is, mint amilyennek a lila-fehérek elleni derbi ígérkezik – mondja az eddig négy találkozón becserélt középpályás. – Emiatt bízunk abban, Garami József ismét kifundálja a sikerhez vezető taktikát.”
Mindazonáltal Szili Attila úgy véli, hogy a támadósor ezúttal nem a megszokott módon próbálja majd bevenni az újpestiek kapuját. Ô annak örülne igazán – már amennyiben valóban ott lehet a kezdő sípszó elhangzásakor a gyepen –, ha két ék mögött segíthetné a támadókat, mivel az a szerepkör a legideálisabb az ő játékához.
"Az ismert nehézségek miatt a Megyeri úton minden bizonnyal két játékos igyekszik majd kihozhatatlan helyzetbe hozni az előretolt Tököli Attilát – mondta még Szili Attila. – Nagyon remélem, a brazil Leandro mellett én leszek az a másik játékos. Mindenesetre, bárhogy is dönt Garami József az összeállítást illetően, gólt kell szereznünk a győzelemhez. Márpedig győzni szeretnénk, a három pontra ugyanis égető szükségünk van ahhoz, hogy továbbra is tartsuk a lépést az élmezőnnyel.”
A Békéscsaba ellenében szabadrúgásból pazar gólt rúgó Szili megjegyezte, hogy sem őt, sem csapattársait nem téveszti meg az Újpest pillanatnyi gyengébb bajnoki helyezése, hiszen a két együttes közötti találkozók korántsem szokványos hangulatúak, s az efféle presztízscsaták alkalmával bármelyik alakulat képes legyőzni a másikat, függetlenül a tabellán elfoglalt pozíciótól.
"Noha az Újpest még nem állt tökéletesen össze, keretében – hozzáteszem: a mienkhez hasonlóan – számos kiváló labdarúgó található, akik egytől-egyig bármelyik meccset eldönthetik egyetlen villanással. Ám fegyelmezettséggel, a középpályásaink remek védekezésével, elsősorban csapatkapitányunk, Lipcsei Péter fontos szerepére gondolok, hatalmas boldogságot okozhatunk a szurkolóinknak. Remélem, sikerül!”
História
Össz.Megyeri úton
Mérkőzés191 94
Újpesti győzelem 50 28
Döntetlen 51 26
FTC–győzelem 90 40
Újpesti gólok273134
FTC–gólok376165
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik