Tóth és az elátkozott Top 12

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.01.29. 22:10
Címkék
Amíg Bátorfi Csilla szinte specialistája az Európa Top 12-nek (háromszor is sikerült megnyernie), addig a hétvégi saarbrückeni torna másik magyar résztvevőjének, Tóth Krisztinának  legalábbis az eddigiek alapján  abszolút nem fekszik ez a verseny: mostanáig hétszer indult, de az ötödik helynél előrébb soha nem sikerült végeznie.
– Igen, ez sajnos így van, így talán megérti, ha azt mondom, hogy ezt a versenyt nem nagyon szeretem – mondta a németországi TV Busenbachnál profiskodó négyszeres Európa-bajnoknő. – Csillával ellentétben számomra még nem tudtak olyan lebonyolítási rendszert kitalálni, hogy bejussak a legjobb négy közé, legyek bármilyen formában. Pedig a világranglista-pontok miatt nagyon jó lenne, ha most megtörne ez az átok, ugyanis a május végi világranglista dönt arról, hogy kik juthatnak ki selejtező nélkül az athéni olimpiára.
– Bizonyára nagyon készül. A mezőny ismeretében milyen eredményre számít?
– Az előbbiek miatt az Európa Top 12-vel kapcsolatosan én már nem szeretnék jósolgatni. Az mindenképpen könnyebbség, hogy sem a luxemburgi Ni Xialian, sem az osztrák Liu Jia nem indul, mert így két ázsiai származású, és ebből következően rendkívül veszélyes versenyző esik ki az első helyre pályázók közül. Ami engem illet, a hét végén Zágrábban, a horvát nemzetközi bajnokságon játszottam, és összességében elégedett voltam magammal: egyesben csak ázsiaival játszottam, mégis a nyolcaddöntőig jutottam. Úgy gondolom, hogy az ott mutatott játékom alapján legalábbis bizakodó lehetek.
– Csapata, a TV Busenbach a Bundesligában a második helyen áll, csak a Bátorfi Csilla vezérelte Langweid előzi meg, ami már önmagában is jó, de ha hozzátesszük, hogy a Langweid egyetlen vereségét éppen a Busenbachtól szedte össze, akkor már egyenesen bravúros. Ezek alapján nagyon jó formában lehet…
– Ebben az idényben már a német Strusét, a román Steffet és Csillát is legyőztem többek között, azaz nem lehet okom panaszra. Ráadásul nekem valahogy az idény második felében mindig jobban megy a játék, és most is úgy érzem, hogy jó passzban vagyok. Persze ettől még a hétvégén Saarbrückenben ugyanúgy elszállhatok, mint például tavaly, amikor meccset sem sikerült nyernem.
– Hát, az a verseny valóban nem sikerült.
Névjegy

TÓTH KRISZTINA
Született: 1974. május 29.
Klubja: TV Busenbach (német)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 28.
Legjobb világranglista-helyezése: 13. (2001)
Kiemelkedô eredményei: olimpiai 4. (páros – 2000); vb-3. (páros – 1995); 4x Eb-1. (páros – 1994, 2000, vegyes páros – 1996, csapat – 2000), 5x Eb-2. (egyes – 1996, 2002, csapat – 1994, 1996, 1998), 2x Eb-3. (egyes – 1998, csapat – 2002)
– De tudni kell, hogy őrült pechem volt, egy csoportba kerültem Struséval és Borossal. Jellemző, hogy a végén ők ketten játszották a döntőt… Remélem, hogy idén szerencsésebb leszek a sorsolásnál. Az biztos, hogy Borossal és Steff-fel egy kalapba kerültem, azaz a csoportban őket semmiképpen sem kaphatom ellenfélnek, a második kalapból viszont – mivel a szabályok szerint Csillának másik csoportba kell kerülnie – a Struse, Nemes, Badescu trióból valakivel mindenképpen játszanom kell, ami nem lesz könnyű. De hát ezen a versenyen nincs is könnyű meccs, azért is hívják Európa Top 12-nek.

Érdekességek a verseny történetéből (2.)

A versenyek 1971 óta tartó történetében a férfiaknál 17, a nőknél pedig 16 ország játékosa állhatott asztalhoz az Európa Top 12-n, ami önmagában elég soknak számít, ám ha azt is figyelembe vesszük, hogy a férfiaknál hat, a nőknél pedig öt olyan nemzet van, amely az eddigi 33 alkalommal csak egy versenyzőt tudott felvonultatni, akkor már kijelenthető: egy viszonylag szűk "klubról” van szó. Szerencsére ebbe a társaságba a magyarok igen előkelő helyen szerepelnek, ugyanis az uraknál hét, a hölgyeknél pedig még ennél is több, tíz magyar indulót regisztrálhattunk. Közülük is a rangelső Bátorfi Csilla a maga 15 szereplésével, ráadásul ez a szám a szombaton kezdődő saarbrückeni versenyen tovább növekszik. Kilencszeres Európa-bajnoknőnk egyébként – ha addig még folytatja – 2006-ra beérheti az összesített csúcstartót, a holland Vriesekoopot. A férfiaknál a mieink közül Jónyer István vezet 12 részvétellel, s az adatokat, no meg a magyar férfi asztaliteniszsport jelenlegi erejét látva kijelenthető, hogy sajnos hosszú ideig senki sem veszélyezteti a helyét.

Az Európa Top 12 mezőnye a kiemelési sorrend alapján
Férfiak. Boll (német), Schlager (osztrák), Szamszonov (fehérorosz), Kreanga (görög), J. Saive (belga), Primorac (horvát), Heister (holland), Karlsson (svéd), Persson (svéd), Maze (dán), Rosskopf (német), Chila (francia)
Nők. Boros (horvát), Steff (román), Tóth Krisztina, Schöpp (német), Struse (német), Bátorfi Csilla, Nemes (német), Badescu (román), Pavlovics (fehérorosz), Schall (német), Melnyik (orosz), Odorová (cseh)

Az Európa Top 12-n legtöbbször indultak
Férfiak
Egyénileg
17: Waldner (svéd), 16: Secretin (francia), 14: Rosskopf (német), 13: Persson (svéd), J. Saive (belga), Surbek (jugoszláv), …12: Jónyer István, …7: Gergely Gábor, 6: Klampár Tibor, …3: Börzsei János, …2: Kriston Zsolt és Takács János, 1: Kreisz Tibor
Országonként
10: Svédország, 9: Németország, 8: Jugoszlávia, 7: Magyarország (Börzsei János, Gergely Gábor, Jónyer István, Klampár Tibor, Kreisz Tibor, Kriston Zsolt, Takács János), 6: Franciaország, Csehország/Csehszlovákia, 5: Oroszország/Szovjetunió, Anglia, 4: Lengyelország, 3: Ausztria, Hollandia, 1: Fehéroroszország, Belgium, Horvátország, Görögoroszág, Olaszország, Románia

Nők
Egyénileg
19: Vriesekoop (holland), 16: Nemes (román és német), 15: Bátorfi Csilla, 12: Popova (szovjet), 11: Hammersley (angol), …10: Magos Judit, …8: Oláh Zsuzsa és Szabó Gabriella, …7: Tóth Krisztina, …6: Kisházi Beatrix és Urbán Edit, …2: Lotaller Henriette és Wirth Gabriella, …1. Éllő Vivien
Országonként
13: Németország/NDK, 12: Oroszország/Szovjetunió, 10: Magyarország (Bátorfi Csilla, Éllő Vivien, Kisházi Beatrix, Lotaller Henriette, Magos Judit, Oláh Zsuzsa, Szabó Gabriella, Tóth Krisztina, Urbán Edit, Wirth Gabriella), 7: Csehország/Csehszlovákia, 6: Románia, Svédország, 5: Jugoszlávia, 4: Franciaország, 3: Anglia, 2: Hollandia, Olaszország, 1: Ausztria, Bulgária, Horvátország, Luxemburg, Svájc
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik