Most jön a századik

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2003.03.28. 20:33
Címkék
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
Az „ütôs” páros – azaz Tóth Krisztina (balra) és Bátorfi Csilla éremmel zárhatja az Eb-t
36 arany-, 26 ezüst- és 37 bronzérem.
Ez a magyar asztaliteniszsport termése a sportág eddig 23 Európa-bajnokságán. Egy közismert matematikai művelet útján könnyedén kiszámolható, hogy összesen 99 dobogós helylyel büszkélkedhetnek a magyarok, ami egyben azt is jelenti, hogy a szombaton kezdődő és április 6-ig tartó 24. kontinensbajnokságon megszülethet a századik magyar medália. A számunkra sportágtörténetinek is nevezhető tettre az olaszországi Courmayeurban kerülhet sor, mégpedig – lévén, hogy a hagyományok szerint a csapatversenyekkel kezdődnek a küzdelmek – a női válogatott jóvoltából.
– Mondanom sem kell, hogy nagyon csalódott lennék, ha ez nem sikerülne – mondta Tarján András, az együttes szakvezetője. – A Szuperliga végeredménye alapján a második helyen emelnek ki bennünket, így csak a negyeddöntőben kapcsolódunk be a küzdelmekbe, ahol az oroszok lesznek az ellenfeleink. Legutóbb három nullára vertük őket, és ugyan benne van a pakliban, hogy most egy partit nyernek, de az teljességgel kizárt, hogy ne a mi sikerünkkel záruljon ez az összecsapás. Márpedig ez esetben már mindenképpen érmesek leszünk.
– Az elődöntőben a németek következhetnek. Megelégszünk a bronzéremmel, vagy akár még tovább léphet a csapat?
– Megelégszünk?! Erre nem is gondolok. Számomra bármikor, bármilyen körülmények között csakis a győzelem lehet a cél, így hát az elődöntőben is erre törekszünk majd. A német együttes már jóval nehezebbnek ígérkezik, mint előtte az orosz, de én azt mondom, hogy egy kicsivel most mi vagyunk a jobbak, és ennek az asztalnál is ki kell jönnie. Az aranyéremre egyébként három válogatott csaknem egyforma eséllyel pályázik, ám hajszálnyi különbségekkel szerintem román, magyar, német az erősorrend.
– Bátorfi Csilla és Tóth Krisztina helye megkérdőjelezhetetlen, ám fontos lehet, hogy a harmadik helyen ki kap játéklehetőséget. Van már kezdőcsapata?
– A fejemben már összeállt, hogy az oroszok és a németek ellen milyen összeállításban lépünk asztalhoz, de ez egyelőre maradjon az én titkom.
– Az egyéni küzdelmek tavaly felemásan sikerültek, mert egyesben Tóth a második, Bátorfi pedig a harmadik helyen végzett, a kettejük alkotta klasszis páros azonban nem jutott be a legjobb négy közé. Most elégedett lenne ehhez hasonló szerepléssel?
– Erre egyértelműen tudok válaszolni: nem. A kontinensre honosított legjobb kínai játékosok különböző okok miatt nem indulnak, így valamivel könnyebbnek tűnik a mezőny, mint egy évvel ezelőtt. Tóthot és Bátorfit a harmadik-negyedik helyen emelik ki, s nagyon bízom abban, hogy a végén mind a ketten legalább a helyükre kerülnek, azaz dobogós helyen zárnak. És bár akadnak olyan duók, akiktől tartanak Csilláék, szerintem a Bátorfi, Tóth párostól is joggal várhatunk érmet, miként a most összeállt Schlager, Tóth vegyes egység is az első négy között végezhet.
– Igaza volt, tényleg maximalista…
– Összességében azt mondom, hogy négy éremmel elégedett, öttel pedig már boldog lennék.
– Nem esett még szó a többiekről. Ez azért is érdekes, mert akadtak, akik bírálták a válogatási elveit…
– Amin nagyon csodálkoztam. Ugyanis az idény kezdete előtt meghirdettem, hogy milyen szempontok játszanak majd szerepet a válogatásnál, tehát több mint fél éve mindenki számára egyértelműek voltak a feltételek. Az egész idényben nyújtott teljesítményt vettem alapul, s az így kialakult sorrend határozta meg, hogy a két alapemberünk mögött kit jelölök még az Európa-bajnoki csapatba. Erre a módszerre azért volt szükségem, nehogy véletlenül bárki a Statisztikával szembeni elfogultsággal vádoljon, a legkisebb szubjektív elemet is kiszűrtem. Arról viszont már valóban nem én tehetek, hogy az eredmények alapján teljesen egyértelmű és megkérdőjelezhetetlen sorrend alakult ki, a Fazekas Mária, Molnár Zita, Póta Georgina hármas utazhat még az Európa-bajnokságra, ők történetesen tényleg statisztikások. Egyébként a kerethirdetésnél ezzel mindenki egyetértett, csak azt követően kezdtek el támadni, számomra érthetetlen módon.
– Az említett három játékostól egyébként mire számíthatunk?
– Úgy gondolom, hogy mindannyian képesek lehetnek meglepetésre, kis szerencsével bármelyikük odakerülhet a legjobb nyolc közé egyesben és párosban egyaránt.
A courmayeuri kontinensbajnokságon természetesen a magyar férficsapat is asztalhoz áll, ám miként azt az elmúlt években már megszokhattuk, a Volper László, Temes Péter kettős irányította együttes játékosai ezúttal is a középmezőnyben érhetnek el apróbb sikereket. A csapat tavaly a 18. helyen végzett, reálisan nézve most is e körüli eredmény várható, s az egyéni számokban sem lehetnek vérmes reményeik a mieinknek. A Pázsy Ferenc, Lindner Ádám kettősre viszont mindenképpen érdemes lesz figyelni, hiszen a Postás-Matáv SE duója néhány nemzetközi versenyen szerzett már kellemes meglepetést.
A magyar indulók névsora
csapategyespárosvegyes páros
Pázsy FerencxxLindnerMolnár
Lindner ÁdámxxPázsy Póta
Fazekas PéterxxMarsi Fazekas M.
Marsi MártonxxFazekas P.Ver. Pavlovics (fehérorosz)
Demeter Lehel-xIllas (szlovák)Logackaja (fehérorosz)
Bátorfi CsillaxxTóth
Tóth KrisztinaxxBátorfiSchlager (osztrák)
Fazekas MáriaxxMolnárFazekas P.
Molnár ZitaxxFazekas M.Pázsy
Póta GeorginaxxVacenovská (cseh)Lindner
Emlékeztető Zágrábból – a 2002-es Európa-bajnokság győztesei és a magyarok eredményei

Férfi csapat: Svédország (Fredrik Hakansson, Peter Karlsson, Jens Lundqvist, Magnus Molin, Jan-Ove Waldner), …18. Magyarország (Fazekas Péter, Lindner Ádám, Marsi Márton, Pázsy Ferenc. Szövetségi kapitány: Kriston Zsolt)
Férfi egyes: Timo Boll (német). Lindner Ádám, Pázsy Ferenc és Fazekas Péter a 64 közé jutásért, Marsi Márton és Zwickl Dániel a 32 közé jutásért szenvedett vereséget
Férfi páros: Timo Boll, Zoltan Fejer-Konnerth (német). A Zwickl, Japec (magyar, horvát), a Pázsy, Lindner és a Fazekas P., Marsi kettős a 32 közé jutásért szenvedett vereséget
Női csapat: Románia (Ana Gogorita, Adriana Nastase, Maria Rotaru, Mihaela Steff), …3. Magyarország (Bátorfi Csilla, Fazekas Mária, Lovas Petra, Tóth Krisztina. Szövetségi kapitány: Tarján András)
Női egyes: Ni Xialian (luxemburgi), 2. Tóth Krisztina, 3. Bátorfi Csilla. Póta Georgina a 32 közé jutásért, Fazekas Mária és Lovas Petra a 16 közé jutásért szenvedett vereséget
Női páros: Boros Tamara, Mihaela Steff (horvát, román). A Póta, Rotaru (magyar, román) kettős a 32 közé jutásért, a Fazekas M., Lovas pár a nyolcaddöntőben, a Bátorfi, Tóth duó pedig a negyeddöntőben szenvedett vereséget
Vegyes páros: Lucjan Blaszczyk, Ni Xialian (lengyel, luxemburgi). A Zwickl, Stumper (magyar, német) és a Marsi, Opdemcamp (magyar, belga) kettős a 32 közé jutásért, a Fazekas P., Fazekas M., a Pázsy, Lovas és a Lindner, Póta páros a 16 közé jutásért szenvedett vereséget

Az Eb programja

Március 29.: csapatversenyek
Március 30.: csapatversenyek
Március 31.: csapatversenyek (női elődöntő és döntő)
Április 1.: csapatversenyek (férfi helyosztók és döntő), egyéni selejtezők
Április 2.: egyéni versenyek
Április 3.: egyéni versenyek
Április 4.: egyéni versenyek (vegyes páros döntő)
Április 5.: egyéni versenyek (férfi páros és női egyes elődöntő, döntő, férfi egyes elődöntő)
Április 6.: egyéni versenyek (női páros elődöntő és döntő, férfi egyes döntő)
Az Eb-k összesített éremtáblázata
OrszágAEB
Magyarország362637
Svédország342032
Oroszország/
Szovjetunió211636
Németország151531
Jugoszlávia141526
Csehország/
Csehszlovákia91955
Románia101427
Franciaország8317
Anglia71421
Hollandia369
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik