PSV-legendák nyomában

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.04.28. 21:45
Címkék
Nem ismételhettük magunkat, ezért fájó szívvel, de el kellett tekintenünk attól, hogy az e hasábokon korábban már méltatott, a hét végi fordulóban négyszer eredményes Michael Owen (Liverpool) dicséretét zengjük. Azzal vigasztalódtunk azonban, hogy így olyasvalaki kerülhetetta figyelmünk központjába, aki a szezon során már többször megérdemelte volna, hogy foglalkozzunk vele. Mateja Kezsman az idén nem az első mesterhármasát szerezte a PSV-ben, amely többek között neki köszönheti, hogy ha matematikailag még nem is, gyakorlatilag megnyerte a holland bajnokságot.
Névjegy

MATEJA KEZSMAN

Született: 1979. április 12., Belgrád
Állampolgársága: szerb–montenegrói
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 174 cm/68 kg
Válogatottbeli mérkôzéseinek/góljainak száma: 27/10
Eddigi klubjai: Loznica (1997) Szartid (1998), Partizan (1998–2000), PSV (2000–)
Legnagyobb sikerei: jugoszláv bajnok (1999), holland bajnok (2001), jugoszláv gólkirály (2000), holland gólkirály (2001)
Névjegy

MATEJA KEZSMAN

Született: 1979. április 12., Belgrád
Állampolgársága: szerb–montenegrói
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 174 cm/68 kg
Válogatottbeli mérkôzéseinek/góljainak száma: 27/10
Eddigi klubjai: Loznica (1997) Szartid (1998), Partizan (1998–2000), PSV (2000–)
Legnagyobb sikerei: jugoszláv bajnok (1999), holland bajnok (2001), jugoszláv gólkirály (2000), holland gólkirály (2001)
A De Graafschapnk lőtt tripla azt jelenti, hogy Mateja Kezsman immár 31 gólnál jár a bajnokságban. Ez ugyanannyi, mint amennyit Ruud van Nistelrooy termelt 1998–99-ben, de tekintve, hogy öt forduló hátravan még, a szerb légiós bőven túlszárnyalhatja egykori csapattársát. Mi több, akár a görög Nikosz Mahlasz egy évvel azelőtti, 34 gólos teljesítményére is ráverhet, s akkor az utóbbi negyven évet nézve egyetlen ember fog csak előtte állni: Marco van Basten, aki 1985–86-ban 37-ig jutott. Persze, ha a fenegyerek továbbra is ilyen szorgalommal rezegteti a hálót, nem lehetetlen, hogy a nagy Marcót is befogja… Így lesz, vagy sem, ma még nem tudni, de eddigi produkciója is elég hozzá, hogy az eindhoveni szurkolók – akik csak "Kezza” becenéven emlegetik – a legnagyobb PSV-csatárok mellé helyezzék. Hogy mást ne mondjunk, annak idején Ronaldo 30, Romário meg 25 gólig jutott a piros-fehér csíkos mezben (igaz, utóbbi sokat volt sérült).
A még mindig csak 24 esztendős Kezsman neve úgy három éve kezdett "forogni” a legnagyobb európai klubok vezetőinek körében, noha hazájában már korábban nagy tehetségként tartották számon. Amikor a Partizan színeiben 28 góllal a legjobb jugoszláviai mesterlövész lett, olyan egyesületek szerették volna szerződtetni, mint a Lazio, a Milan és a Bayern München. Nem tudni, ő gondolta-e, hogy korai lenne még ekkora ugrás, vagy valami más miatt alakult így, de alighanem szerencsés döntés volt a Philips-gyáriakhoz igazolnia. Közben válogatott lett, végleg befutott, a holland labdarúgásban eltöltött idő alatt megérett az igazán nagy feladatokra. Nem véletlen, hogy néhány hónapja a Roma is csatlakozott a kérőkhöz, a Milan meg akár a téli szünetben is vitte volna. Most már bizonyára ő szabhat majd feltételeket – ha egyáltalán el akarja hagyni a PSV-t, mert erről eddig nem nagyon nyilatkozott.
Ázsióját tovább növelheti, ha az év játékosa lesz Hollandiában. Mindenesetre ő az egyik jelölt, Pierre van Hooijdonk (Feyenoord) és Dirk Kuijt (Utrecht) mellett, és a közvélekedés szerint a legesélyesebb is. Mellesleg versenyben van még egy címért: az európai aranycipőért vívott versenyben pillanatnyilag 46 és fél ponttal a harmadik helyen áll, az egyaránt 48 pontos Christian Vieri (Inter) és Roy Makaay (Deportivo) mögött. Annyi pedig bizonyos, hogy a sérült Vieri már nem növelheti tovább góljai számát.
Eddigi pályafutását csupán egyetlen mozzanat csúfítja el, de az alaposan. A 2000-es Európa-bajnokságon, amelyre zsenge kora ellenére kivitték, nagy meggondolatlanságot követett el: a norvégok elleni csoportmeccsen csereként állt be, ám mindössze 44 másodpercen keresztül élvezhette a torna hangulatát, mert akkor durva szabálytalanságot követett el, és azonnal kiállították. A válogatott ugyan megnyerte a meccset 1–0-ra, de nem zárható ki, hogy az érdeklődő sztárklubok akkor riadtak el attól, hogy megvásárolják.
E riadalom, ha volt, nem lehetett túlságosan tartós, hiszen mint már említettük, a potenciális vevők létszáma időközben nemhogy csökkent volna, de nőtt. Klubszeretet ide vagy oda, meglepő lenne, ha a szeptember Kezsmant még Eindhovenben találná.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik