Ritter Árpád megvédte címét

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.05.04. 21:38
Címkék
Ritter Árpád a megszokott forgatókönyv szerint készült a kontinensviadal zárónapjára. Szombat délután 30 percet birkózott a 60 kilósok között hatodik helyezést szerző Wöller Gergővel, majd egy kis átmozgatás, masszázs és a pihenő következett. A csepeliek 74 kilósa reggel váltott ellenfelekkel, testvérével és Gulyás István szakágvezetővel vívta meg soros összecsapását  csak amolyan pulzusemelő jelleggel.
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
Ritter Árpád fantasztikus: Rigában is úgy verte a mezônyt, ahogy esztendeje Bakiban
,,Árpi nagyon jó versenyző típus, kellően fel tudja pörgetni magát minden mecscsére” – vélekedett Gulyás István, majd a délelőtti elődöntőre tért át. – ,,Ismerjük Gajdarovot, magas szinten védekezik, többnyire kötöttfogású elemekkel, felülről támad, tudjuk, mire képes. A legutóbbi két találkozójukon a kapaszkodások döntöttek, Árpival alaposan átvettük a várható szituációkat.”
Megérte – mindezt az elődöntő igazolta.
Ritter tavaly az Eb fináléjában legyőzte a fehéroroszt, a világbajnokságon azonban kikapott tőle, mindkét félnek volt miért törlesztenie. Gajdarov ennek nem a legsportszerűbb módját választotta, már az első pillanatokban belekapott a magyar szemébe. Büntetésből parterbe küldték, de Ritter nem tudta megmozdítani. Egy perccel később már a csepeliek címvédője került hasonló helyzetbe, ám ő is ragyogóan védekezett. A félidő előtt Ritter kapott egyet a másik szemére is, de az eredmény már nem változott, 0–0 – következett az összekapaszkodás, ahogyan Gulyás megjósolta. A riválisok együtt zuhantak a szőnyegre, de Ritter volt a fürgébb és mögékerüléséért egy pontot kapott – majd a hatodik perc végéig meg is őrizte minimális előnyét. Újabb öszszekapaszkodás – illetve csak kísérlet, a fehérorosz ugyanis sehogyan sem akart szabályosan fogni. Gulyás István háromszor szaladt be a szőnyegre, utóbb két rendőr kísérte le, de a heves reklamálás nem maradt eredménytelen: a szabálytalankodó Gajdarov ellen ítéltek két pontot, így Ritter – pályafutása során másodszor – bejutott az Eb-döntőbe!
A győztes had elvonult, a fehéroroszok – és velük együtt a zöld ruhás rendfenntartók – azonban egyre többen tódultak a szőnyegre, a melegítősök nem a legszebb szavakkal győzködték a zsűrit.
Mindhiába.

Karfiolfülű lányok

Nem hozta lázba Rigát a birkózók viadala – errefelé mostanság a közelgô eurovíziós dalfesztivál a sláger –, az Eb-nek otthont adó kiállítási csarnok ugyan megtelt, de az ideiglenes lelátókra alig ezer nézô fért fel. Raphael Martinetti, a Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) elnöke sajtótájékoztatóján – kicsit sem leplezve csalódottságát – le is tolta mindezért a szervezôket. Az elnök ezek után érthetôen a birkózás jövôjét firtató kérdéseket kapott, amelyekre tömören annyit válaszolt: a nôi birkózás olimpiai programba kerülése után nem az a kérdés, hogy helye van-e a sportágnak a nyári játékokon, hanem az, hogy hány aranyérmet oszthatnak szét képviselôi között. A néhány hónapja hivatalban lévô Martinetti elmondta, hamarosan találkozik Jacques Rogge NOB-elnökkel és idôt kér a birkózás új arculatának kialakításához. A folytonos szabályváltoztatásoktól egyre jobban idegenkedô birkózókat mindez nem feltétlenül nyugtatja meg. A kívülállók is csak kapkodják a fejüket, olykor hosszasan kell magyarázni nekik, mi és miért történik a szônyegen.
A hölgyek szereplése viszont immár az állandóságot sugallja: egyre ügyesebbek, egyre erôsebbek, egyre jobban birkóznak, mégis… Olyan nehéz megszokni.
Karfiolfülű lányok…
A másik elődöntőben a német Alexander Leipold hozta magát, s hosszú pályafutásának tizedik világversenyén érte el a finálét. Eddig ötször győzött is, igaz, csupán négy érmet őrizhet a vitrinben (világbajnok, háromszoros Európa-bajnok), a sydneyi olimpián megszerzett aranyat ugyanis vissza kellett adnia. Mint ismeretes, a játékok során elvégzett doppingteszt nandrolon használatát mutatta ki, ezért Leipoldot megfosztották első helyétől. A német birkózó mindvégig kitartott saját igaza mellett, olyannyira, hogy – a doppingellenőrzés során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva – két éve meg is nyerte perét és visszakapta versenyengedélyét.
Ha igaza volt, mindez sovány vigasz, de le a kalappal előtte, 34 esztendősen, egy ilyen tortúra után is visszaverekedte magát a világ legjobbjai közé.
,,Leipold nagyon kellemetlen stílusú, ügyes birkózó, sokszor küzdött már Árpival, úgyhogy jól ismerik egymás képességeit, talán a fizikai fölény a javunkra dönthet. A mérlegünk negatív, de Árpinak tavaly, az Európa-bajnokság negyeddöntőjében már sikerült nyerni s ennek most már így is kell folytatódnia” – fejtegette Gulyás István.
A döntő aztán maga a pokol: másfél perc után Rittert küldik parterbe. Kivédekezi. Leipold villan, leviszi a magyart, nem sikerül a kontra, 0–1. Ennyi a félidő. A második három perc ugyanúgy kezdődik, Ritter újra parterben, de ismét kivédi. Jön a kapaszkodás. Kapaszkodunk… S Ritter egyenlít! Ezúttal Leipoldot küldik le, egy pörgetés kellene, de nem sikerül. Aztán a csepeli úgy kirúgja Leipold lábát, hogy a német majd kirepül a szőnyegről. 2–1 ide! Most már elég egy levitel is! Már a nyolcadik percben járunk… Ritter kilép. 2–2. Mindjárt lejár a harmadik három perc is… De nem! Ritter és Leipold előbb a szőnyegen, aztán a német repül, a magyar pedig már edzője nyakában ünnepel, vállán a piros-fehér-zöld lobogóval! Megszerezni egy Európa-bajnoki címet borzasztó nehéz. Megvédeni? Ritternek sikerült!
,,A Csepeli Birkózó Club jó körülményeket tudott teremteni ahhoz, hogy immár a harmadik évben egymás után
Európa-bajnokot tudjon adni a magyar sportnak. Köszönöm Árpinak, a támogatóinknak, Árpi sporttársainak, és köszönöm az edzőjének, Gulyás Pistának ezt a nagy közös sikert!” – mondta egy könnycseppel a szemében Fodor Tamás, a csepeliek elnöke.
,,Azt nem ígérhetem, hogy most már mindig így lesz” – replikázott mosolyogva az immár kétszeres Európa-bajnok. – ,,Leipoldhoz hasonló stílusú birkózó nem nagyon van a mezőnyben, én inkább azokkal szeretek küzdeni, akik támadnak, mennek előre, akkor tudom a saját harcmodoromat alkalmazni. Tudtam, hogy nem lesz sok pont, a kapaszkodásban reménykedtem, és bosszús is voltam, mert egy kicsit elrontottam. Igaz, kaptam rá egy pontot, de hármat akartam. Jól sikerült a felkészülésünk, s talán még az is segített, hogy a végén nem érkeztek meg a beígért edzőpartnerek, pihentebben jöhettem Rigába. Végig nyugodt voltam, egyébként sem szoktam idegeskedni, ráadásul most nem csak fizikailag vagy felkészültségben, mentálisan is jó állapotban voltam, végig tudtam koncentrálni a kilenc percet…”
Ritter hozzátette: ebben az évben a fő cél továbbra is a világbajnokság.
Most már két arany adhat erőt a felkészüléshez.

46. szabadfogású Európa-bajnokság, Riga
(30 ország, 204 induló).A magyarok eredményei. Férfiak.


74 kg.
Elődöntő: Ritter Árpád–Gajdarov (fehérorosz) 3:0.

Döntő: Ritter–Leipold 3:2

Férfiak

60 kg (19 induló). A 3. helyért: Toarca–Pogoszjan 3:1. Döntő: Gujdea–Kama 3:0. Európa-bajnok: Anatolij Gujdea (Bulgária), 2. Arif Kama (Törökország), 3. Petru Toarca (Románia), 4. D. Pogoszjan (Grúzia), 5. R. Iszlamov (Oroszország), 6. Wöller Gergő (Magyarország)

74 kg (17). A 3. helyért: Gajdarov–Botajev 4:1. D: Ritter–Leipold 3:2. Eb: Ritter Árpád (Magyarország, klubja: Csepeli BC, edző: Gulyás István), 2. Alexander Leipold (Németország), 3. Murad Gajdarov (Fehéroroszország), 4. Z. Botajev (Oroszország), 5. L. Brzozowski (Lengyelország), 6. A. Gevorgjan (Örményország)

96 kg (19). A 3. helyért: Taszojev–Valach 4:1. D: Gacalov–Cakiroglu 4:1. Eb: Oleg Gacalov (Oroszország), 2. Fatih Cakiroglu (Törökország), 3. Vadim Taszojev (Ukrajna), 4. R. Valach (Ausztria), 5. E. Kurtanidze (Grúzia), 6. A. Semarov (Fehéroroszország), …13. Farkas Zoltán (Magyarország)

Nők

51 kg (10). A 3. helyért: Demmel–Deluntsch 6:5. D: Karamcsakova–Hellström 6:0. Eb: Nata-lija Karamcsakova (Oroszország), 2. Ida Hellström (Svédország), 3. Alexandra Demmel (Németország), 4. A. Deluntsch (Franciaország), 5. I. Rebar (Ukrajna), 6. A. Karejsza (Fehér-
oroszország)

59 kg (11). A 3. helyért: Krigina–Odrina 4:0. D: Michalik–Stuber 4:2-nél Michalik tussal győzött. Eb: Monika Michalik (Lengyelország), 2. Stephanie Stuber (Németország), 3. Olga Krigina (Ukrajna), 4. K. Odrina (Lettország), 5. L. Szjomkina (Fehéroroszország), 6. H. Allandi (Svédország), …10. Józsa Ildikó (Magyarország)

67 kg (7). A 3. helyért: Pruszko–Örtli 3:0. D: Legrand–Zlatova 3:0. Eb: Lise Legrand (Franciaország), 2. Valerija Zlatova (Ukrajna), 3. Ewelina Pruszko (Lengyelország), 4. A. Örtli (Németország), 5. J. Barnovszkaja (Oroszország), 6. J. Szavu (Görögország)

72 kg (13). A 3. helyért: Kowalska– Hrisztova 3:1. D: Schatzle–Halová 11:0 – technikai tus. Eb: Anita Schatzle (Németország), 2. Kateriná Halová (Csehország), 3. Monika Kowalska (Lengyelország), 4. Sz. Hrisztova (Bulgária), 5. Y. Zarife (Törökország), 6. K. Jusczak (Olaszország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik