Jan Ullrich tényleg visszatért!

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2003.07.18. 22:42
Címkék
Jan Ullrich legszebb napjaira emlékeztető teljesítményt nyújtott pénteken: a németek olimpiai és világbajnoka nyerte a 100 esztendős Tour de France idei első időfutamát, másfél perccel megelőzve az összetett első helyet így is megőrző Lance Armstrongot. A szám magyar specialistája, Bodrogi László a 15. helyen zárt.
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
A Bianchi német csapatkapitánya, Jan Ullrich öt esztendô után tudott újra szakaszt nyerni a Francia körversenyen
"Legyőzni Armstrongot az időfutamban? Az bizony nem könnyű feladat. Most tényleg remek formában vagyok, ráadásul negyvenhét kilométer sem túl sok, de nem lehet más a célom, mint a lehető legkisebb hátrányban végezni Armstronggal szemben. És akkor a Pireneusokban újra támadhatok” – magyarázta a kazah Alekszandr Vinokurov a pénteki etap előtt. A Telekom első embere az elmúlt időszakban egyre jobb teljesítményt nyújtott az időfutamokban, ettől függetlenül nem ő volt a 12. szakasz első számú esélyese.
Ahogyan az összetett verseny hatodik helyén álló Jan Ullrich sem. A németek olimpiai bajnoka – aki az egyéni időfutamban már kétszer szerzett világbajnoki címet (1999 és 2001) – szomorú hónapokon van túl, súlyos sérülése után kábítószer-használat miatt hat hónapra eltiltották, elhagyta csapatát, a Telekomot, s bizony két éve nem tudott emlékezetes eredményt elérni. "Csütörtökön nem volt túl mozgalmas a verseny, nem kellett sokat dolgoznunk, ez pedig jó alapot adhat az időfutamra. Nagyon fontos szakasz áll előttünk, de az idei Tour a Pireneusokban dől majd el. Mindenesetre azoknak, akik az összetettben jó eredményt akarnak elérni, a legjobbat kell nyújtaniuk ezen a szakaszon” – vélekedett Ullrich.
"Már többször megnéztem a pályát, mondhatnám azt is, hogy ismerem. Az idei edzéseim során nagy hangsúlyt fektettem az időfutamokra, és a Dauphiné Libéré versenyén jól is sikerült ez a szám. Azt hiszem ez lesz az egyik legfontosabb szakasz, amelyen valaha indultam” – nyilatkozta a négyszeres Tour de France-győztes Lance Armstrong.
Ennyit az előzetes esélylatolgatásról, igaz, a történtek tükrében érdekesek mindhárom kerekes mondatai…
A 47 kilométeres időfutamot az összetettben legrosszabb helyen álló kerékpáros, a belga Hans De Clercq kezdte, az első jó eredményre sem kellett soká várni, a Nemzetek Nagydíja-győztes Uwe Peschel feladta a leckét a többieknek. A német bringás időeredményét világbajnoki bronzérmesünk, Bodrogi László sem tudta felülmúlni, de hosszú ideig a magyar versenyzőé volt a második hely (a Quick Step-Davitamon légiósa végül a 15. helyen végzett).
Bodrogit a második helytől a világbajnoki címvédő Santiago Botero fosztotta meg, de a kolumbiai menő sem sokáig örülhetett a dobogós helynek.
Ahogyan az várható volt, a hegyekben is jól teljesítő, az összetettben még "érdekelt” versenyzők érték el a legjobb időket, először a spanyolok hegyimenője, Haimar Zubeldia állt az élre, aztán a törött kulcscsonttal is ragyogóan szereplő amerikai Tyler Hamilton múlta felül Peschel idejét, de Jan Ullrich produkciója hozta igazán lázba a hozzáértő közönséget: a Bianchi csapatkapitánya volt az egyetlen a mezőnyben, aki egy órán belül teljesíteni tudta a technikás, dombos terepen kijelölt távot. Ebből már kiderült, hogy Armstrong is Ullrich mögött végzett, méghozzá másfél perces hátránnyal.
Az amerikai az elmúlt négy évben nem ehhez szokott, 1999-ben a két időfutam mellett a prológot is megnyerte, 2000-ben egy, 2001-ben pedig mindkét időfutamon ő nyert, tavaly pedig a prológon és a 19. szakaszon ő volt a legjobb, a másik cronón pedig csak a világbajnok Botero tudta felülmúlni. Ullrich listája is tekintélyt parancsoló, a már említett két vb-arany mellett 1996 és 1998 között négy időfutamot nyert a Touron, de azóta ez egyszer sem sikerült neki. Egészen 2003. július 18-ig.
S még csak most következnek a Pireneusok…

90. Tour de France
12. szakasz, egyéni időfutam, Gaillac– Cap’ Decouverte (47 km):
1. Jan Ullrich (német, Bianchi) 58:32 (átlag: 48.178 km/ó), 2. Armstrong (amerikai, US Postal) 1:36 p h., 3. Vinokurov (kazah, Telekom) 2:06 p h., 4. Zubeldia (spanyol, Euskaltel) 2:40 p h., 5. Hamilton (amerikai, CSC) 2:43 p h., 6. Peschel (német, Gerolsteiner) 3:26 p h., 7. Millar (brit, Cofidis) 3:55 p h., 8. Chaurreau (spanyol, AG2) 4:01 p h., 9. Plaza (spanyol, Bianchi) 4:37 p h., 10. Botero (kolumbiai, Telekom) 5:00 p h., …15. Bodrogi László (magyar, Quick Step-Davitamon) 5:25 p h.
Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 50:16:45, 2. Ullrich 34 mp h., 3. Vinokurov 51 mp h., 4. Hamilton 2:59 p h., 5. Zubeldia 4:29 p h., 6. Mayo (spanyol, Euskaltel) azonos idővel, 7. Mancebo (spanyol, iBanesto.com) 5:01 p h., 8. Basso (olasz, Fassa Bortolo) 6:49 p h., 9. Mencsov (orosz, iBanesto.com) 7:24 p h., 10. Moreau (francia, Crédit Agricole) 7:55 p h., …116. Bodrogi László 1:27:48 ó h.
A pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Baden Cooke (ausztrál, fdjeux.com) 156 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 148, 3. Zabel (német, Telekom) 126, …46. Bodrogi László 18
A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 135 pont, 2. Jaksche (német, ONCE) 75, 3. Armstrong 74, …55. Bodrogi László 4
A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 148:14:09, 2. iBanesto.com (spanyol) 2:01 p h., 3. Euskaltel (spanyol) 11:18 p h., …11. Quick Step-Davitamon (belga) 56:04 p h.
Következik: 13. szakasz, Toulouse–AX 3 Domaines (197.5 km). Tv: Eurosport, 11.30 (élő).
Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik