Vörös szőnyegen a főtáblára

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.08.15. 21:52
Címkék
Három debütálás is fűződik az UEFA-kupa selejtezőinek csütörtöki, játéknapjához. Az egyik bemutatkozás a Manchester City új stadionjáé volt, s a lehető legjobban sült el, amennyiben Kevin Keegan legénysége 50-ra verte a TNS Llansantffraid együttesét.
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
Nicole Petignat (jobbra) négy éve vezet a svájci bajnokságban, most pedig a nemzetközi porondon is bemutatkozhatott
"Az előző szezon előtt azt mondtam, az első hatban kell végeznünk a bajnokságban, ami nem jött össze, bár én továbba is azt mondom, hogy nem volt irreális cél. Most nem tűzök ki semmit, de a mai meccs alapján ki merem jelenteni, hogy ha túl sok sérülés nem akadályozza a munkát, nagyon jók leszünk” – dörzsölte a kezét Keegan a lefújás után.
"Elég ostoba gólokat kaptunk, de hát ezért tartunk ott, ahol tartunk. Tavaly ilyenkor is öt nullára kaptunk ki a lengyel Amica Wronkitól, aztán a második mecscsen mindent beleadtunk, félidőben kettő kettőre is álltunk, de kettő hét lett a vége, a walesi szövetség meg jól lehordott minket. Azt hiszem, erre is gondolnunk kell, amikor kifutunk a visszavágóra” – elmélkedett inkább tárgyilagosan, mint keserűen Ken McKenna, a walesiek edzője. A City egyébként utoljára 24 éve játszott nemzetközi kupameccset, s csupán egyszer, az 1969–70-es idényben nyert ilyen fölénnyel: a belga Lierse volt az áldozat, a KEK-ben – amelyet akkor meg is nyert a csapat.
A másik "elsőbálozó” egy bírónő volt. Nicole Petignat vezette az AIK–Fylkir (1–0) mérkőzést, s neme miatt az UEFA egy tisztségviselője joggal nevezte "történelmi jelentőségűnek” a svájci bajnokságban már négy éve működő sípos megjelenését az európai porondon. A 36 éves Petignat – aki az 1999-es női vb-döntőn is fújt már, közmegelégedésre – a következőket nyilatkozta: "Inkább az újságíróknak érdekes, hogy nő létemre futballbíró vagyok, én nem érzem magam olyan furcsa helyzetben a pályán. A játékosok sem ezzel foglalkoznak, mert csak annyi tiszteletet várok el, mint férfi kollégáim. De azt feltétlenül. Remélem, megnyitom az ajtót a többi nő előtt, akiket bizonyára motivál majd a teljesítményem. De talán a férfiakat is, azzal, hogy jobbak akarnak lenni nálam”.

UEFA-kupa

Selejtezô, elsô mérkôzések. Csütörtöki találkozók: Kärnten (osztrák)–Grindavík (izlandi) 2–1, Dinamo Tirana (albán)–Lokeren (belga) 0–4, Cementarnica (macedón)–GKS Katowice (lengyel) 0–0, Púchov (szlovák)–Szioni (grúz) 3–0, Zizkov (cseh)–Zsenyisz (kazah) 3–0, Nyeman (fehérorosz)–Steaua (román) 1–1, Publikum (szlovén)–Belaszica (macedón) 7–2, Atjrau (kazah)–Levszki (bolgár) 1–4, Levadia Maardu (észt)–Varteks (horvát) 1–3, MyPa (finn)–Young Boys (svájci) 3–2, Petrzalka (szlovák)–Dudelange (luxemburgi) 1–0, Torpedo Moszkva (orosz)– Domagnano (San Marinó-i) 5–0, Apoel Nicosia (ciprusi)–Derry (ír) 2–1, Etzella (luxemburgi)–Kamen Ingrad (horvát) 1–2, Cwmbran (walesi)–Maccabi Haifa (izraeli) 0–3, Esbjerg (dán)–Santa Coloma (andorrai) 5–0, Vllaznia (albán)–FC Dundee (skót) 0–2, Molde (norvég)–KÍ Klaksvík (feröeri) 2–0, Dinamo Bucuresti (román)–Metalurgs Liepaja (lett) 5–2, Liteksz (bolgár)–Zimbru (moldovai) 0–0, Coleraine (északír)–Leiria (portugál) 2–1, Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski (lengyel)–Atlantas (litván) 2–0, Lens (francia)–Torpedo Kutaiszi (grúz) 3–0, Hapoel Tel-Aviv (izraeli)–Bananc (örmény) 1–1, Malmö (svéd)–Portadown (északír) 4–0, OB (dán)–TVMK (észt) 1–1, Olimpija (szlovén)–Shelbourne (ír) 1–0, Crvena zvezda (szerb-montenegrói)–Nistru (moldovai) 5–0, Vaduz (liechtensteini)–Dnipro (ukrán) 0–1, Bröndby (dán)–Dinamo Minszk (fehérorosz) 3–0, Nordsjaelland (dán)–Sirak (örmény) 4–0, NSÍ Runavík (feröeri)–Lyn (norvég) 1–3, Manchester City (angol)–TNS Llansantffraid (walesi) 5–0, Zseljeznicsar (bosnyák)–Anorthoszisz (ciprusi) 1–0, AIK (svéd)–Fylkir (izlandi) 1–0
Kedden, illetve szerdán játszották: Ventspils (lett)–Wisla Plock (lengyel) 1–1, FK Szarajevo (bosnyák)–Szartid (szerb-montenegrói) 1–1, Haka (finn)–Hajduk (horvát) 2–1, Valletta FC (máltai)–Neuchatel Xamax (svájci) 0–2
A visszavágókat augusztus 26. és 28. között rendezik meg.
Ugyancsak először fordult elő a kontinens labdarúgásának históriájában, hogy hivatalos tétmérkőzést műfüvön játszottak le. Az UEFA még múlt héten engedélyezte, hogy a Torpedo Moszkva (vörös színű!) mesterséges gyepszőnyegen fogadja a Luzsnyiki-stadionban a San Marinó-i Domagnanót. A tudósítások szerint az efféle különlegességekre teljességgel érzéketlen Torpedo-közönség mindössze néhány száz fővel képviseltette magát, ami a 84 ezres arénában elég lehangoló atmoszférát teremthetett (már ha merészen azt feltételezzük, hogy a 26 ezer fős törpeállam sem küldte Moszkvába szurkolni lakosságának nagyobbik felét). Az oroszok azonban nem zavartatták magukat a temetői hangulattól, gyakorlatilag továbbjutottak, mivel lőttek egy ötöst, és ez esetükben ugyancsak klubrekord.
S hogy ne szakadjunk el e roppant népszerű végeredménytől: a Crvena zvezda szintén öt "gombócot” tuszkolt le a Nistru Otaci futballistáinak torkán. "Nagyszerűen játszottunk. Főleg annak örülök, hogy a hétvégi bajnoki vereség után ilyen szépen tudtuk köszönteni a szurkolóinkat a szezon első hazai meccsén. Persze a jövőben lesz még min javítani” – örvendezett Szlavoljub Muslin, a belgrádiak szakvezetője. "Mit lehet mondani ilyen kudarc után? Gratulálok a zvezdának, és remélem, amikor legközelebb találkozunk, jobbak leszünk” – így a moldovaiak trénere, Yuri Gii.
Sztipánovics Barnabás együttese, a ciprus Apoel Nicosia balszerencséjére igen harcos ír riválissal, a Derry Cityvel került szembe, amely alárendelt szerepet játszva is megúszta a mérkőzést biztató, 2–1-es vereséggel. "Az ilyen összecsapásokért érdemes csinálni ezt a munkát. A hazaiak technikailag és taktikailag is jobbak voltak nálunk, de mi óriási elszántsággal játszottunk. A második félidőre meg kellett változtatnom a felállást, mert a játékmesterük rengeteg problémát okozott nekünk. Összeszedettebbek is lettünk, a ciprusiak meg mintha kifogytak volna az ötletekből az utolsó húsz percre. Persze volt egy parányi szerencsénk, de a gólunk jogosságát nem hiszem, hogy bárki vitatná” – értékelt feldobódva az írek mestere, Dermot Keely.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik