Mourinho a játékvezetőt okolja

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.08.30. 21:41
Címkék
Egészségtelen mértékű kamaszos lelkesedéssel lehetne csak emlékezetesnek nevezni a 2003-as Európai Szuperkupa-mérkőzést.
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Maldini 2003-ban harmadszor ünnepelt
Ôszintén szólva, azt már a 10. perc után sejteni lehetett, hogy a távoli jövő futballőrült gyűjtői nem fognak vagyonokat fizetni ennek a kilencven percnek a felvételéért, elvégre egy olasz csapat vezetett 1–0-ra… De ne bántsuk a Milant, nem lenne illendő éppen akkor, amikor a klubnál a 15. nagy nemzetközi trófeát ünneplik, amivel beérték a Real Madridot. (A szám egyébiránt hat BEK/BL-, két KEK-, három Világkupa- és most már négy Európai Szuperkupa-győzelemből adódik öszsze. Mint látható, csak az UEFA-kupa "nyúlánk” serlege hiányzik a vitrinből.)
Egy-két jó teljesítményt azért feljegyezhettünk, és itt most nem Carlo Ancelottiéra gondolunk, aki a "hogyan tartsuk világbajnok braziljainkat a kispadon” fantázianevű játékban nyújtott ismét feledhetetlent. Sokkal inkább Andrij Sevcsenkóra, a fejes gólját követően is veszélyesen játszó gólzsákra, vagy a másik oldalon Decóra, aki szokásához híven boszorkányosan, viszont ezúttal kevéssé hatékonyan kevergetett. A pálmát persze Sev vitte el, maga Ancelotti is őt emelte ki a lefújás után. "Mit lehet még elmondani egy ilyen labdarúgóról? Újra és újra bizonyítja, mekkora klasszis. Tökéletes csatár” – ajnározta az ukránt a Milan mestere.
Sokkal nagyobb feltűnést keltett José Mourinhónak, a Porto vezetőedzőjének a nyilatkozata, ő ugyanis egyáltalán nem Sevcsenko kvalitásait boncolgatta, de még csak nem is Decóét. Azzal indított, hogy a II. Lajos-stadion pályája "elfogadhatatlan állapotban” volt, ami természetesen szerinte keresztbe tett csapata sokpasszos játékának. Nem ez volt azonban az egyetlen körülmény, ami szerinte hátrányosan érintette a portugál bajnokot. "Ebben a sportágban még a legkiválóbb együttesekkel is előfordul, hogy jól játszanak, mégsem nyernek. Velünk is ez történt ma, mert tizenöt percig az ellenfelünk, majd a hátralévő hetvenöt percben mi voltunk fölényben. Csalódott vagyok az eredmény miatt, de egyúttal büszke is a fiúkra. Emellett, bár nagyon nehéz kimondanom, úgy érzem, Seedorfot ki kellett volna állítania a játékvezetőnek. Járt volna neki a második sárga lap, mindenki láthatta. Azt hiszem, ez a téves döntés nagyban befolyásolta a meccs kimenetelét” – jelentette ki Mourinho, de a java még csak ezután következett.
Azzal folytatta ugyanis, hogy "biztos vagyok benne, ha ugyanilyen szituációban egy portóit kellett volna leküldeni a pályáról, a bíró megtette volna. A Milan bizonyára fontosabb pozícióban áll az európai futball hierarchiájában”. Aztán észbe kapott, hozzátéve, hogy beszélt magával a sípossal, az angol Graham Barberrel: "Biztosított róla, hogy egyenlő bánásmódban részesítette mindkét csapatot, amit természetesen el kell hinnem neki, de kíváncsi vagyok, vajon a Bajnokok Ligájában is ellenszélben játszunk-e majd a nagyok ellen. A ma látottak alapján afelől mindenesetre nyugodt vagyok, hogy bárkivel képesek vagyunk felvenni a versenyt” – fejezte be a portugál szakember. Kérdés, a végső finomítás elegendő lesz-e ahhoz, hogy az UEFA ne büntesse meg Mourinhót a gyanúsítgatás miatt.
Ancelotti persze nem hagyhatta szó nélkül a sugalmazást, hogy a Milan bírói segítséggel nyerte volna meg az összecsapást. "Azért győztünk, mert mi rúgtuk az egyetlen gólt, továbbá jól védekeztünk. Vitathatatlanul megérdemeltük” – replikázott dacosan, nem feledve megemlíteni, hogy hat, felkészülési mérkőzéseken elszenvedett vereség után már nagyon hiányzott egy diadal. "Ezzel pedig a világ legsikeresebb klubjai közé kerültünk” – mutatott rá a fentebb adatokkal is alátámasztott tényre.
Mint beszámoltunk róla, a találkozó előtt átadták az előző idény legjobbjainak járó díjakat – s szombaton az UEFA nyilvánosságra hozta a fair play díj birtokosának kilétét is. Először fordult elő, hogy egy szurkolótábornak, méghozzá a skót Celtic híveinek adományozta az európai szövetség a kitüntetést, az indoklás szerint egyrészt azért, mert sosincs velük semmi baj, de legfőképp azért, ahogyan a sevillai, a Porto ellen elveszített UEFA-kupa-döntőn viselkedtek. Az egyik szeptemberi hazai mérkőzés előtt a drukkerek képviselője hivatalosan is átveheti majd a sportszerűségüket elismerő plakettet.

Európai Szuperkupa
Milan (olasz)–Porto (portugál) 1–0 (1–0)

Monaco, 15 000 néző
V: Barber (angol). G: Sevcsenko (10.)
MILAN: Dida – D. Simic, Nesta, Maldini, Pancaro – Gattuso, Rui Costa (Cafú, 86.), Pirlo, Seedorf (Ambrosini, 70.) – Sevcsenko (Rivaldo, 75.), F. Inzaghi
PORTO: Vítor Baía – Jorge Costa, Ricardo Carvalho, Ricardo Costa – Costinha (Bosingwa, 67.), Paulo Ferreira – Deco, Maniche, Alenyicsev (Ricardo Fernandes, 75.) – McCarthy (Jankauskas, 60.), Derlei
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik