Negyedszerre is ezüst

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2003.10.04. 21:47
Címkék
Nyomasztó. Deák Bárdos Mihály ismét  a világbajnokságok során negyedszer!  ezüstérmet nyert.
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Deák Bárdos (balra) nem bírt orosz ellenfelével (Fotók: Reuters)
Akármennyire is örvendetes Virág Lajos bravúros kvótája, Füredy Levente még bravúrosabb bronzérme, a magyar nehézsúlyú újabb döntőbeli veresége rányomta bélyegét a magyar különítmény hangulatára. Persze, másfelől megközelítve, a héttagú csapat két éremmel, három kvótával tér haza, ami a mai, utódállamokkal sújtott erőviszonyokat figyelembe véve, remek is lenne. Csak az az arany…
De kezdjük az elején! Nem lehetett akármilyen meccs Virág Lajos és az üzbég Cseglakov között a nyolc közé jutásért! Hat perc alatt összesen 24 akciópont született, ami manapság birkózásban nem szokás, pláne nem a második legnehezebb súlycsoportban, a 96 kilósok mezőnyében. Az ominózus mérkőzésen Virág aktívan kezdett, de válldobás-kísérletét ellenfele megkontrázta, sőt rögtön meg is pörgette, a továbbiakban pedig egy mögékerüléssel már 6:0-ra növelte előnyét. De hol volt még ekkor az első három perc vége! Virág ugyanis korántsem lankadt, hanem levitellel és pörgetésekkel a pihenőig 8:6-ra csökkentette hátrányát. A második félidő kísértetiesen hasonlított az elsőre: Cseglakov 13:6-ra elhúzott, a magyar azonban most sem adta meg magát, de csak szépíteni tudott, így a gigászi csatának 13:11 lett a vége.
Minden rosszban van valami jó: a nyolc közé jutásért birkózó vesztesek közül a 11 technikai pont messze kimagaslik, ily módon Virág a 9. helyen végzett, és megszerezte Magyarország számára a harmadik olimpiai kvótát!
Virág örvendetes kvótája után Füredy Levente kapcsán még nagyobb okunk lehetett az örömre. Igaz, az elődöntőben szoros csatában kikapott a később aranyig masírozó grúz Kvirkelijától, a kisdöntőben azonban – három a magyar igazság! – harmadik bravúrját is véghezvitte Créteil-ben. Pénteken, nemcsak ellenfeleit, a kubai Ma-rent és a dél-koreia Kim In Szubot borította fel, hanem a papírformát is, de legnagyobb dobását a végére tartogatta.

Füredy (jobbra) itt nehéz helyzetben, de végül meglett a győzelem az örmény Galusztjan ellen
Füredy (jobbra) itt nehéz helyzetben, de végül meglett a győzelem az örmény Galusztjan ellen
Füredy (jobbra) itt nehéz helyzetben, de végül meglett a győzelem az örmény Galusztjan ellen
Vaginar Galusztjan, a 2001-es patraszi vb aranyérmese várt rá a szőnyegen a bronzmeccs során, s az örmény kezdett jobban, egy fordított emeléssel 2:0-ra megszerezte a vezetést. A második félidőben egy épphogy csak érvényes területen belül megindított pörgetéssel Füredy kiegyenlített, a hat perc végéig pedig fogásbontásokat láthattunk. Az összekapaszkodáshoz a mindvégig határozottan, nagy akarattal, aktívan birkózó magyar úgy állt oda, mintha az égvilágon senki más nem nyerhetné a bronzérmet, s mivel az ellenfél kezei szétcsúsztak, Füredy máris rohanhatott Komáromi Tibor nyakába.
"Hihetetlenül örülök a bronzéremnek, azt hiszem, annak köszönhetem a sikert, hogy fejben és szívben maximális mértékben oda tudtam figyelni a mérkőzéseimre!” – nyilatkozta a boldog bronzérmes.
Deák Bárdos Mihály az elődöntőben a litván Mindaugas Mizgaitis ellen magabiztosan nyert, kétpontos pörgetéssel kezdett, majd pontintéssel sújtották a menekülő ellenfelet, így 3:0-val tértek pihenőre. A második félidőben a magyar nehézsúlyú már taktikázott, tartalékolta erejét. Volt is miért kímélnie magát, hiszen a döntőben az orosz Hasszan Barojev várt rá. A sérült Patrikejev helyett kiküldött 21 éves orosznak ez volt élete második felnőtt világversenye. A belgrádi Eb-n hetedik hellyel mutatkozott be, juniorként pedig igencsak impozáns a sikerlajstroma: kétszeres világbajnok (2000, 2001) és egyszeres Európa-bajnok (2002). A Torpedo Moszkva 120 kilósa ráadásul a nyolc közé az amerikai Rulon Gardner nem csekély korpuszán keresztül jutott, majd pazarul birkózva eltakarította útjából a bolgár Murejkót, az elődöntőben pedig a kazah Csurcsumiját is.

Névjegy

DEÁK BÁRDOS MIHÁLY

Születési idő, hely: 1975. január 30., Miskolc
Klubja: Vasas
Súlycsoportja: 120 kg
Legjobb eredményei: négyszeres világbajnoki 2. (1997, 2001, 2002, 2003), Európa-bajnok (2001), kétszeres Eb-2. (2002, 2003), Eb-3. (2000), junior vb-2. (1995), 7x magyar bajnok (kötöttfogás: 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, szabadfogás: 2003)
Eredménye olimpián: 11. (Sydney)
A döntő első három perce nem hozott pontot, így összekapaszkodással folytatták, ami után az orosz vezetett 1:0-ra, majd parterből pörgetett is egy egypontos akciót. A hat perc lejártával újabb összekapaszkodás – a magyar végig aktívabb volt, az oroszt többször is térdelőhelyzetbe küldték, ám valamennyit kivédekezte. Végül Deák Bárdos – ereje fogytán – parter helyett már összekapaszkodást választott, és… Akárcsak pályafutása során világversenyek döntőjében már anynyiszor, szétcsúsztak a kezei… Lehet mérgelődni azon, hogy Deák Bárdos szabályosnak tűnő pörgetését zónán kívülinek minősítették, a magyarnak azonban lett volna esélye fordítani. Ezúttal sem sikerült…
Isztambul, 2001-es Eb: Deák Bárdos. Patrasz, 2001-es vb: Gardner. Seinäjoki, 2002-es Eb: Patrikejev, Moszkva, 2002-es vb: Byers. Belgrád, 2003-as Eb: Ahokas. Créteil, 2003-as vb: Barojev. Hat világverseny, hat különböző győztessel. Csak egy a közös bennük: Deák Bárdos Mihály valamennyi döntőben érdekelt volt. Csak hát az az arany…

48. kötöttfogású világbajnokság, Créteil
A magyarok eredményei. Csoportküzdelmek. 60 kg: Bóna László–Gruenwald (amerikai) 4:1. 96 kg: Virág Lajos–Pena (kubai) 5:2. A nyolc közé jutásért: Cseglakov (üzbég)–Virág 13:11.

55 kg. Negyeddöntő. Im Te Vong (dél-koreiai)–Sandu (román) 5:2, Rivas (kubai)–Kalilov (kirgiz) 4:2, Jablonski (lengyel)–Nyblom (dán) 5:0, Svehla (cseh)–Rangraz (iráni) 3:0. Elődöntők. 55 kg: Im Te Vong–Rivas 4:1, Jablonski–Svehla 3:0. A 3. helyért: Rivas–Svehla 5:1. Döntő: Jablonski –Im Te Vong 6:5.
Világbajnok: Dariusz Jablonski (Lengyelország), 2. Im Te Vong (Dél-Korea), 3. Lazaro Rivas (Kuba), 4. P. Svehla (Csehország), 5. M. Sandu (Románia), 6. U. Kalilov (Fehéroroszország), …12. Majoros István

66 kg. Negyeddöntő. Kvirkelija (grúz)–Eroglu (török) 7:3, Füredy Levente–Kim In Szub (dél-koreai) 3:2, Galusztjan (örmény)–Manszurov (azeri) 5:0, Vardanjan (ukrán)–Zamandouridis (német) 3:1. Elődöntő: Füredy–Kvirkelija 3:6, Vardanjan–Galusztjan 5:2. A 3. helyért: Füredy–Galusztjan 3:2. Döntő: Kvirkelija–Vardanjan 4:2.
Vb: Manucsar Kvirkelija (Grúzia), 2. Armen Vardanjan (Ukrajna), 3. Füredy Levente (Magyarország, BVSC-Ganz, edzői: Ubrankovics Csaba, Kiss Ferenc), 4. V. Galusztjan (Örményország), 5. S. Eroglu (Törökország), 6. Kim In Szub (Dél-Korea).

84 kg. Negyeddöntő. Aanes (norvég)–Vering (amerikai) 3:2, Abrahamian (svéd)–Yerlikaya (török) 2:2 – intésekkel Abrahamian nyert, Bátky (szlovák)–Vahtangadze (grúz) 2:2 – intésekkel Bátky nyert, Ciciasvili (izraeli)–Makaranka (fehérorosz) 3:2. Elődöntő. Abrahamian–Aanes 4:0, Ciciasvili–Bátky 3:0. A 3. helyért: Bátky–Aanes 3:2. Döntő: Ciciasvili–Abrahamian 2:0.
Vb: Gosa Ciciasvili (Izrael), 2. Aza Abrahamian (Svédország), 3. Bátky Attila (Szlovákia), 4. F. Aanes (Norvégia), 5. B. Vering (USA), 6. M. Vahtangadze (Grúzia), …16. Kiss Balázs

120 kg. Negyeddöntő: Barojev (orosz)–Murejko (bolgár) 3:1, Csurcsumija (kazah)–Kuciubasz (görög) 3:2, Mizgaitis (litván)–Szczepaniak (francia) 3:1, Deák Bárdos Mihály–Ahokas (finn) 4:1. Elődöntő: Deák Bárdos–Mizgaitis 3:0, Barojev–Csurcsumija 3:1. A 3. helyért: Csurcsumija–Mizgaitis 4:0. Döntő: Barojev–Deák Bárdos 3:1
Vb: Hasszan Barojev (Oroszország), 2. Deák Bárdos Mihály (Magyarország, Vasas, e: Bódi Jenő), 3. Georgij Csurcsumija (Kazahsztán), 4. M. Mizgaitis (Litvánia), 5. X. Kuciubasz (Görögország), 6. Sz. Murejko (Bulgária)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik