Irány a melegebb vidék!

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.12.04. 21:43
Címkék
Az év vége felé közeledve nem meglepő, hogy hetek óta zajlik az ilyenkor megszokott találgatás, az idén ki kapja meg a tekintélyes France Football Aranylabdáját. A szaklap már közzétette az ötven jelöltjét, közülük kerül ki az a játékos, aki néhány nappal karácsony előtt átveheti a megtisztelő díjat. Hagyományos sorozatunkban a 25, általunk leginkább esélyesnek tartott jelöltet mutatjuk be.
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Henrik Larsson 2003-ban is gyártotta a gólokat, a klubsikerek viszont elkerülték
Talán érthető, hogy mondjuk egy, az – egyébként tiszteletre méltó – Motherwell hálójában elhelyezett mesterhármast legföljebb akkor értékelhetnénk többre az angol, német, olasz vagy spanyol bajnokságban lőtt fontos góloknál, ha a megrögzött Celtic-szurkolók közé tartoznánk. Ôk azonban bizonyára sértődötten veszik tudomásul, hogy fél évtized remeklése és az Aranycipő sem volt elég eddig ahhoz, hogy kedvencük legalább a közelébe kerüljön az Aranylabdának.
Sokan mondják, igazán kár, hogy a kiváló svéd támadó sohasem próbálta ki magát a legerősebb európai pontvadászatok valamelyikében. Nos, Larsson szerződése a nyáron lejár a Celticnél, és nagyon úgy tűnik, hiába könyörög neki Martin O’Neill vezetőedző, jó előre bejelentett szándékához híven ott fogja hagyni a klubot. Korábban egyszer azt mondta, az álma spanyol csapatban befejezni a pályafutását, sőt legutóbb szó szerint úgy fogalmazott, "nagyon szeretnék meleg éghajlaton játszani”. Érthető, elvégre édesapja révén a Zöld-foki-szigetekről származik, mégis hűvösebb tájakon (Svédország, Hollandia, Skócia) élt eddig. Csakhogy elképzelhető, még Spanyolországnál is délebbre megy majd, mivel Katarból is vannak – mint sejthető: nem kifejezetten garasoskodó – ajánlatai.

Névjegy

HENRIK LARSSON

Született: 1971. szeptember 20., Helsingborg
Állampolgársága: svéd
Posztja: csatár
Magassága/testsúlya: 178 cm/78 kg
Válogatott mérkôzései/góljai száma: 73/24
Eddigi klubjai: Högaborgs BK (1988–1991), Helsingborgs IF (1992–1993), Feyenoord (1993–1997), Celtic (1997–)
Legnagyobb sikerei: vb-bronzérmes (1994), 2x Holland Kupa-gyôztes (1994, 1995), 3x skót bajnok (1998, 2001, 2002), 2x Skót Ligakupa-gyôztes (1997, 1999), Európai Aranycipôs (2001), 2x az év játékosa Svédországban (1998, 1999), 2x az év játékosa Skóciában (1999, 2000)
Eközben Glasgow-ban szinte elképzelhetetlen respektje van a 32 éves csatárnak. Még a nagy rivális, a Rangers egykori trénere (a holland válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya), Dick Advocaat is kipréselt magából annak idején egy nem mindennapi dicséretet: egyenesen Gabriel Batistutához hasonlította. A zöld-fehérek hívei meg kiváltképp azért bolondulnak érte, mert 1997–98-ban, "Henrik király” szerződtetésekor tudtak végre véget vetni a Rangers évtizedes "rémuralmának” a bajnoki dobogó legfelső fokán, s szentül hiszik, az ő 16 találata nélkül ez nem sikerülhetett volna.
Pedig akkor még nem is sejtették, milyen nevetségesen kevés az a 16. Larsson e szám kétszeresét azóta többször megközelítette, s egyszer, az 1999–2000-es idényben túl is szárnyalta (35). Ez utóbbi tény különösen akkor érdekes, ha tudjuk, egy évvel azelőtt a karrierje veszélybe került, amikor a Lyon elleni UEFA-kupa-találkozón súlyos lábtörést szenvedett. Ide kapcsolódik, hogy pótolhatatlansága olyannyira nyilvánvaló volt a svéd válogatott akkori vezetői előtt, hogy felgyógyulását követően gondolkodás nélkül behívták a 2000-es Eb-re készülő csapatba, jóllehet nem volt ideje formába lendülni.
Persze a svéd drukkerek nem akkor ismerkedtek meg vele. Ott volt már az 1994-es vb-n is, bár a bronzérmes együttes csillagai, Brolin, Dahlin és Kenneth Andersson árnyékában nem is tűnt volna föl, ha nincs az irdatlan, azóta lenyírt rasztafrizurája. Akkortájt már túl volt a Helsingborgsnak a svéd élvonalba történő feljuttatásán, a Feyenoordnál rúgta a labdát. Négy, kupagyőzelmekkel színesített évad után a rotterdamiak egy tébolyult pillanatukban érthetetlen áron, potom 650 ezer dollárért eladták a Celticnek, ahol attól fogva kétszáznál is több gólt termelt.

A France Football elismerésére pályázó további játékosokról Aranylabda-szavazás 2003 című összeállításunkban olvashat.
Ami ezt az évet illeti: minden, mint rendesen. A 2002–2003-as évadban az összes mérkőzést figyelembe véve 50/43-as mutatót produkált, ennek nagyjából a fele esik a tavaszi időszakra. Az ősszel eddig 19 öszszecsapáson 15-ször volt eredményes, de a bajnokságban ennél is jobb az arány: 14/14, vagyis a Celtic-gólok közel egyharmada fűződik a nevéhez.

"A Celtic gólszerzési esélyei túlságosan függnek attól, milyen formában van Henrik Larsson.”
BIXENTE LIZARAZU,
a Bayern München védője a november 25-i Celtic–Bayern
BL-csoportmeccs előtt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik