A BL-döntő párbajhőse

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2003.12.06. 21:01
Címkék
Az év vége felé közeledve nem meglepő, hogy hetek óta zajlik az ilyenkor megszokott találgatás, az idén ki kapja meg a tekintélyes France Football Aranylabdáját. A szaklap már közzétette az ötven jelöltjét, közülük kerül ki az a játékos, aki néhány nappal karácsony előtt átveheti a megtisztelő díjat. Hagyományos sorozatunkban a 25, általunk leginkább esélyesnek tartott jelöltet mutatjuk be.
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
Eltökélt tekintet, százszázalékos összpontosítás, lendülô láb – Dida bevetésre készül
"Nem érzem magam megváltónak, a csapaté az érdem”
Dida

Azt követően, hogy a Juventus elleni 2003-as BL-döntő büntetőpárbajában kivédte Trezeguet, Zalayeta és Montero tizenegyesét.

Ha bárki azt firtatná, milyen sportember a Milan brazil kapusa, elég lenne a fenti idézetet citálni, mert tökéletesen jellemző rá. Dél-Amerikában gyakran teremnek hóbortos, nagyhangú, végtelen önbizalommal megáldott kapusok (például Chilavert, Rogério Ceni), akiket általában saját szurkolóik is a "bolond” jelzővel illetnek – sokkal ritkább a csendes, visszahúzódó fajta. Dida, a maga amerikai tiszteleteseket idéző jámbor ábrázatával, nyílt tekintetével az utóbbi csoportba tartozik. Az elmúlt szezonban bebizonyította, hogy kiválóan megállja a helyét, sőt ha kell, bravúrokra is képes a világ egyik legjobb csapatának kapujában, de szelídsége mit sem változott.

Névjegy

NÉLSON DE JESÚS SILVA (DIDA)

Született: 1973. október 7., Irará
Állampolgársága: brazil
Posztja: kapus
Magassága/testsúlya: 195 cm/85 kg
Válogatott meccseinek/góljainak száma: 64/0
Eddigi klubjai: Vitória (1992–1993), Cruzeiro (1994–1998), Lugano (1998–1999), Corinthians (1999, 2001–2002), Milan (2000–2001, 2002–)
Legnagyobb sikerei: világbajnok (2002), vb-ezüstérmes (1998), olimpiai bronzérmes (1996), Copa América-gyôztes (1999), Copa América-ezüstérmes (1995), klubvilágbajnok (2000), Libertadores-kupa-gyôztes (1997), Konföderációs-kupa-gyôztes (1999), Bajnokok Ligája-gyôztes (2003), Európai Szuperkupa-gyôztes (2003), U20-as világbajnok (1993), U23-as dél-amerikai bajnok (1996), brazil bajnok (1999), 2x Brazil Kupa-gyôztes (1996, 2002), a Rio-Sao Paulo-torna gyôztese (2000), Olasz Kupa-gyôztes (2003), Olasz Szuperkupa-gyôztes (2003), 4x Minas Gerais állam bajnoka (1994, 1996, 1997, 1998), Bahia állam bajnoka (1992)
Pedig ha valakinek, neki lenne oka haragudni a világra. Jóllehet az eredménysora hosszabb, mint a földkerekség legtöbb kapusának hasonló listája, a legfontosabb tornákról rendre lemaradt. Természetesen az utóbbi két világbajnokságról van szó, amelyek ezüst-, illetve aranyérmét ugyan a nyakába akasztották, hiszen mindkettőn tagja volt a brazil keretnek, de egyiken sem védett egy percet sem. Azt még nyilván könynyen megemésztette, hogy a kilencvenes években intézménnyé váló Taffarel mellett nem jutott szóhoz a franciaországi tornán, bár megjegyzendő, akkor már három éve válogatott volt, és éppen túljutott a Cruzierónál töltött legsikeresebb évein.
Taffarel válogatottól való visszavonulása után azonban egyértelműnek látszott, hogy Dida lesz a követője az egyes számú mezben. A csapat sziporkázó játékkal megnyerte az 1999-es Copa Américát, ő alig kapott gólt, továbbá megfogott két tizenegyest (a másodikat az argentinok elleni negyeddöntőben, 2–1-es állásnál). Közben a szövetségi kapitányok jöttek, mentek, végül – mint később kiderült: emberünk balszerencséjére – Luiz Felipe Scolari került a kormányrúdhoz. A Romário mellőzése miatti állandó izgalmi állapotban szinte elsikkadt, hogy Scolari egykori palmeirasos tanítványát, Marcost tette meg első számú kapusnak, noha ez akkoriban nem tűnt logikus döntésnek. Más kérdés, hogy nehéz lenne bármit is a mester szemére vetni, elvégre Marcos gyakorlatilag hiba nélkül védte végig a távol-keleti vb-t, Brazília pedig százszázalékos teljesítménnyel győ-zött. (A történet epilógusa: Marcos azóta eltűnt a süllyesztőben, mivel kiesett a Palmeirassal az országos bajnokság élvonalából, Carlos Alberto Parreiránál meg újra Dida a favorit. Alkalmasint egészen a németországi vb-ig…)

A France Football elismerésére pályázó további játékosokról Aranylabda-szavazás 2003 című összeállításunkban olvashat.
Klubszinten is felettébb hányatott volt a sorsa, de csak azután, hogy a Milan szerződtette. Mivel a piros-feketék nem tudtak megegyezni a Cruzeiróval, Dida ideiglenes játékengedéllyel a svájci Luganóban védett valamicskét, majd a Corinthianshoz került kölcsönbe (ahhoz épp időben, hogy megnyerhesse a Corral a klubvilágbajnokságot). Aztán hazarendelték Milánóba, ám hamarosan több hónapos eltiltást kapott, az emlékezetes útlevélbotrányban ugyanis az ő EU-s papírjai is problémásnak bizonyultak – így egy időre újra a Corinthiansban kötött ki.
Csak az előző szezonban lett biztos pont a milánói kapuban, de ez történetesen Bajnokok Ligája- és Olasz Kupa-diadalt gyümölcsözött a klub számára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik