Érmes belépő egy új csapathoz

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.04. 00:27
Címkék
Az NSO ajánlja:

Minden, amit a kerékpár olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az NSO ajánlja:

Minden, amit a kerékpár olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
– Az olimpiáról kell beszélgetnünk, de nem kerülhetjük meg a témát, hiszen szombaton megkezdődött a Francia körverseny: csalódott, hogy nem került be a Tour-csapatba?
– Nagyrészt igen, elsősorban azért, ahogyan ezt kezelték a csapatomnál, másodsorban azért, mert ebben az évben két szakaszt is az otthonom közelében rendeznek meg, ezeken szerettem volna jól teljesíteni, de erre most már nincs lehetőség. Ugyanakkor most nem túl jó a hangulat, jó eredményeket várnak a csapattól, és elég stresszes mindenki, ebből talán jobb kimaradni. Elképzelhető, hogy a felkészülésemnek is jót tesz a távolmaradás, hiszen így speciális edzésekkel készülhetek az olimpiára, nagyobb hangsúlyt kapnak az időfutam esetében fontos intervallumos tréningek.
– Azért megnézi majd a Tour mezőnyét?
– Személyesen biztosan nem, legfeljebb a tévében az összefoglalókat.

A 27 esztendôs Bodrogi László itthon nyolcszor nyerte meg az idôfutam országos bajnokságot, de a nemzetközi mezônyben is a legjobbak közé tartozik ebben a számban (Fotó: Meggyesi Bálint)
A 27 esztendôs Bodrogi László itthon nyolcszor nyerte meg az idôfutam országos bajnokságot, de a nemzetközi mezônyben is a legjobbak közé tartozik ebben a számban (Fotó: Meggyesi Bálint)
A 27 esztendôs Bodrogi László itthon nyolcszor nyerte meg az idôfutam országos bajnokságot, de a nemzetközi mezônyben is a legjobbak közé tartozik ebben a számban (Fotó: Meggyesi Bálint)
– A napokban közölték a hírügynökségek, hogy újabb három csapattársával hosszabbított a Quick Step-Davitamon, a nem túl neves versenyzők közé tartozó Vanthourenhout, Tankink és Hulsmans is új szerződést kapott. Önről mindeddig nem hallhattunk.
– Elsősorban azért, mert a jelenlegi csapatomhoz nincs túl nagy kedvem újabb évekre aláírni, s úgy érzem, nem is nagyon marasztalnak. A menedzserem a Tour de France során puhatolózik a csapatoknál, s remélem, hamarosan körvonalazódik a jövőm.
– A jó olimpiai szereplés bizonyára sokat segítene abban, hogy másik erős klubhoz kerülhessen.
– Ez nyilvánvaló.
– Milyen eredménnyel lenne elégedett Athénban?
– Ha részt vehetnék az ünnepélyes eredményhirdetésen, vagyis a dobogóval. Ez valamenynyire elégtételt is jelentene számomra a közelmúltban történtekért.
– Ön szerint kik a favoritok az egyéni időfutamban?
– Ezt ma még nagyon nehéz lenne megmondani, hiszen nem lehet tudni, kik indulnak. A németeknél három jó időfutammenő is van, Ullrich, Rich és Peschel közül valamelyik biztosan ott lesz a legjobbak között. A skót Millarral a doppingügye miatt már nem kell számolni, de vannak mások. A belga Roesems a sík pályán jól futhat, a svájci Cancellara is, jó lehet az ausztrál Rogers, a címvédő Jekimov, no és Armstrong, bár én úgy érzem, ő inkább a mezőnyversenyre koncentrál majd, ha egyáltalán elindul. Az orosz Petrovot ugyan esélyesnek nem mondanám, de az első tízben biztosan ott lesz.
– Akad a felsoroltak között olyan, akit még nem sikerült ebben a számban legyőznie?
– Nem, már mindenkit legyőztem közülük, még Armstrongot is, igaz, az olimpiainál rövidebb távon.

Bodrogi László

Született: 1976. december 11., Budapest
Klubja: Quick Step-Davitamon (belga)
Edzôje: Patrick Lefevere (francia)
Legjobb eredményei: vb-3. (2000, egyéni idôfutam), vb-4. (2002, e. if.), vb-5. (2001, e. if.); Tour de France-3. (2002, e. if.), 2x Tour de France-5. (2002 és 2003 e. if.), Tour de France-10. (2002, prológ), Tour de France-62. (2002, összetett); Tour de France-108. (2003, összetett); 2x Nemzetek Nagydíja-2. (2001, 2002, e. if.), Nemzetek Nagydíja-3. (2000, e. if.); Riviéra körverseny-1. (2001, összetett); Alentejo körverseny-1. (2001, összetett); Párizs–Nizza-1. (2002, prológ); U23 vb-2. (1997, e. if.); U23 Eb-3. (1998, e. if.); U23 Párizs–Roubaix-2. (1997); 10x magyar bajnok (1996–)
Profigyôzelmeinek száma: 22 (2000–)
Legjobb világranglista-helyezése: 28. (2002. október)
Jelenlegi világranglista-helyezése: 132.
– Mit kell tudni az athéni pályáról?
– Személyesen még nem láttam, így csak az internetről szerzett információkra támaszkodhatom, tudom, hogy a tengerparton lesz, a terep szinte teljesen sík, nem lesznek benne nehezebb kanyarok, viszont nehézséget okozhat a szél.
– Hogyan alakul a felkészülése?
– Most egyhetes pihenőmet töltöm, aztán újra edzésbe állok. Július tizedikétől nyolc napig Svájcban edzőtáborozom, majd a Tour de France után elindulok a Vallon körversenyen.
– Mikor utazik Athénba?
– Augusztus tizedikén Lyonból repülök Görögországba, és ott csatlakozom a magyar csapathoz.
– Nem csak az időfutamversenyre kell majd figyelnie, négy nappal korábban részt vesz a mezőnyversenyen is. Ezen mi várható?
– Egy hosszabb emelkedő is van a körpályán, de elképzelhető, hogy nem a hegy, hanem a nagy meleg miatt lesz igazán nehéz verseny. A pálya Armstrongnak, Ullrichnak, az addigra már harcra kész Vinokurovnak vagy Bettininek kedvez, én elégedett lennék azzal, ha a tavalyi világbajnoksághoz hasonlóan sikerülne szerepelnem, akkor minimális hátránnyal az első harminc között voltam.
– Nem vesz majd el sok energiát a mezőnyverseny az időfutam előtt?
– Ha arra gondol, nem fogom feladni, lesz négy napom arra, hogy kipihenjem a fáradalmaimat. Ez már máskor is sikerült, most is menni fog. ---- A szél is ellenfél lehet
Elég gyors lesz az athéni tengerparti pálya, magas, várhatóan ötven kilométer per óra feletti átlagsebességet kell majd elérnie annak, aki győzni akar, hiszen a pályán nincsenek nagy szintkülönbségek és jelentősebb kanyarok. Ilyen paraméterek mellett kijelenthető, a terep a nagyobb testű versenyzőknek kedvez, hiszen a nagyobb izomtömeg miatt erősebbek és keményebb áttételekkel tudnak folyamatosan tekerni. A kerékpársportban Laci is a nagyobb izomtömegű versenyzők közé tartozik, ez nagy előny lehet. Kellemetlen ellenfél lesz majd a várható nagy hőség, illetve a tengerparton rendre előforduló erős szél. Sokat számít majd a szélirány is, a versenyzők dolgát nagyon megnehezítheti, ha a táv első felében találkoznak a szembeszéllel, ilyenkor sokkal nehezebb a megfelelő ritmust megtalálni, a legjobb sebességet felvenni, ez főleg az olyan versenyzőket hátráltathatja, akik nehezebben melegednek be. Ez nem azt jelenti, hogy ők nem melegítettek be rendesen a verseny előtt, hiszen az időfutam előtt akár két órát is eltöltenek a melegítéssel, de egészen más a versenytempóban haladni, ekkor mindenkinek kell néhány kilométer, kinek több, kinek kevesebb, amíg a keringés beáll, az izomzat versenyállapotba kerül. Magam a nehezen bemelegedők közé tartozom, s Laci eredményeiből úgy érzem, ő is lassabban kerül versenyállapotba, viszont fantasztikus a hajrája, a táv második felében szinte mindig övé a legjobb időeredmény. Ma még nem lehet tudni, kik indulnak az athéni időfutamon, és a Tour után milyen állapotban lesznek, de az biztos, hogy a favoritok közé kell sorolni Lacit is, fekszik majd neki ez a pálya.

Szekeres Csaba (a P Nívó-Betonexpressz–FTC versenyzője, országúton és pályán magyar bajnok) ---- LANCE ARMSTRONG (amerikai)
A favorit, akit másodvirágzása óta csak elvétve tudtak megelőzni ebben a versenyszámban. A 33 éves amerikai menő ötszörös Tour de France-győztes, meglehet, az olimpia idejére már hatszoros lesz, s talán éppen ez szól ellene. Négy éve Sydneybe is kevésbé motiváltan érkezett, s végül be kellett érnie a bronzéremmel. Nyilatkozataiban többször hangsúlyozta, ebben az évben csak a Tourra összpontosít, kérdés, mennyi energiája marad majd Athénra.

SANTIAGO BOTERO ECHEVERRY (kolumbiai)
Korábbi eredményei állítják csak ebbe a sorba, hiszen az elmúlt másfél évben csak keresi önmagát – a 2002-es lisszaboni világbajnoki diadala óta nem tudott maradandót nyújtani. Ugyanakkor a hegyekben is kitűnő teljesítményre képes kolumbiait nem szabad leírni, a 32 esztendős bringás a T-Mobile színeiben részt vesz a Francia körversenyen, a háromhetes viadal pedig megfelelő alapot adhat számára a jó olimpiai szerepléshez.

MICHAEL RICH (német)
Az itt említett esélyesek közül Rich az egyetlen, aki – Bodrogihoz hasonlóan – nem indulhat a Tour de France-on, de ez talán még jobban feltüzeli a 35 éves kerekest, aki várhatóan Athénban szerepelhet utoljára olimpián. Rich az elmúlt évek világversenyein rendre a dobogón vagy annak közvetlen közelében végzett, s bármikor képes kiemelkedő teljesítményre – alighanem ezt várhatjuk tőle Görögországban is.

MICHAEL ROGERS (ausztrál)
Bodrogi László csapattársa zöldfülűnek számít Armstrongék mellett, de már többször megmutatta, hogy az időfutamban számolni kell vele, a legjobb példa erre a tavalyi világbajnokság Hamiltonban, ahol Rogers tudta a legjobban megközelíteni az azóta EPO-fogyasztáson ért David Millart. A 25 esztendős ausztrál a pontszerzésre mindenképpen esélyes, de ha "hamiltoni" formában teker, a dobogóra is felállhat majd Athénban.

JAN ULLRICH (német)
A 31 éves német az időfutam kétszeres világbajnoka, s a sydneyi olimpián is közel állt az arany megszerzéséhez (mi több, a mezőnyversenyben győzött is), nála ugyanaz a kérdés, ami Armstrongnál: milyen lelkiállapotban utazik majd az olimpiára a Tour de France után. Ullrich bármikor képes megújulni, többször bebizonyította, hogy a legmélyebb gödörből is ki tud kecmeregni, ha győzni akar Athénban, kevesen tudják majd ebben megakadályozni.


Az NS athéni tippje
1. Jan Ullrich (Németország)
2. Lance Armstrong (Egyesült Államok)
3. BODROGI LÁSZLÓ (Magyarország) ---- 2000, Sydney, olimpia: 1. Vjacseszlav Jekimov (Oroszország), 2. Ullrich (Németország), 3. Armstrong (Egyesült Államok)
2000, Plouay, világbajnokság: 1. Szerhij Goncsar (Ukrajna), 2. Rich (Németország), 3. Bodrogi László (Magyarország)
2001, Lisszabon, világbajnokság: 1. Jan Ullrich (Németország), 2. Millar (Nagy-Britannia), 3. Botero (Kolumbia), …5. Bodrogi László (Magyarország)
2002, Zolder, világbajnokság: 1. Santiago Botero Echeverry (Kolumbia), 2. Rich (Németország), 3. I. González de Galdeano (Spanyolország), 4. Bodrogi László (Magyarország)
2003, Hamilton, világbajnokság: 1. David Millar (Nagy-Britannia), 2. Rogers (Ausztrália), 3. Peschel (Németország), …15. Bodrogi László (Magyarország) ---- (Helyszín: a Vuliagmeni Olimpiai Központ. A férfi egyéni időfutamversenyben a világranglista első 25 országa egy-egy kerékpárost indíthat, de kvalifikálta magát a tavalyi hamiltoni világbajnokság első 15 helyezettje is, összesen 40 kerekes állhat rajthoz. A résztvevőket azonos időközönként egyenként indítják útjukra, az aranyérmet az szerzi meg, aki a legrövidebb idő alatt teljesíti a kijelölt távot.)

Augusztus 18., szerda
14.00: döntő
17.45: eredményhirdetés ---- Ifjabb Knézy Jenő, az Eurosport szakkommentátora: – Minden évben közvetítjük a Tour de France versenyét és a világbajnokságot, amióta Laci is bekerült a mezőnybe, azóta vált szorosabbá a kapcsolatunk. Az olimpia valamennyi kerékpárosszámát közvetítjük majd, így az időfutamot is. Nagyon szurkolok Lacinak, tudom, hogy nem úgy alakultak a dolgai, ahogyan szerette volna, de remélem túl tud lépni ezeken a problémákon. Szerintem reális, hogy Athénban bekerül az első tízbe, s hatalmas siker lenne, ha a dobogóra is felállhatna.

Dr. Bodrogi László, a versenyző édesapja, korábbi edzője: – Lacival a kezdetektől fogva együtt dolgozunk, a profik között eltöltött második évének végéig majdnem minden versenyén ott voltam. Tudom, hogy pontszerző helyezés megszerzésére képes, de én nem tartom elképzelhetetlennek a dobogót sem, akár a legmagasabb fokára is felállhat. A sikernek több alkotóeleme van, az nagyon kellene, hogy többet legyünk együtt, mint amennyit pillanatnyilag megengednek a lehetőségek.

Kropkó Péter triatlonista, a svájci, a japán és a magyar bajnokság sokszoros győztese: – Azt hiszem, Bodrogi Laci nem a könnyebbik végét fogta meg a munkának, vállalta, hogy profi sportoló lesz, és lehúzott már jó néhány keserű poharat a pályafutása során. Sorstársak is vagyunk ezzel a profizmussal ebben az országban. Tudom, hogy Laci az athéni olimpián a maximumot fogja kihozni magából, az esélylatolgatásoknál róla nem igazán beszélnek, pedig képes lehet a győzelemre is.

Mahó László, Bodrogi László nevelőedzője: – Laci nyílt tekintetű, jó megjelenésű kissrác volt, amikor az édesapja tizenegy évesen lehozta az első edzésére, értette a feladatokat, lelkesen végrehajtotta őket, nagyon szeretett versenyezni. Néhány napja sokat beszélgettünk, tudom, hogy most nem túl ideális a helyzete, de ha sikerül rendesen felkészülnie az olimpiára, és miért ne sikerülne, nagyon nagy esélye van a dobogós hely megszerzésére.

Víg Aurél, országúton, időfutamban és pályán magyar bajnok, Bodrogi korábbi csapattársa: – Én is Mahó Laci bácsinál kezdtem, ahogy Laci, aztán a KSI-ben is mindketten megfordultunk. Ô a legnagyobb magyar kerékpáros, de sajnos van egy igaz közmondásunk, egy fecske nem csinál nyarat, hiába van egy igazi profink, a sportág itthon csak vergődik. Nagyon szurkolok neki, biztosan nagyot fog menni, mert ő kimondottan az a versenyző, aki a nagy feladatra tökéletesen tud koncentrálni.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik