A belgák álma valóra vált: Boonen élt a lehetőséggel

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.09. 23:00
Címkék
Bizonyára sok olasz szurkoló vette szomorúan tudomásul: a két nagy kedvenc, a 2002-es világbajnok Mario Cipollini és az elmúlt másfél évben brillírozó Alessandro Petacchi feladta a versenyt, a sprintbefutóknál tehát nem sok esély maradt az olasz diadalra.
Petacchi és Cipollini egyaránt bukott a csütörtöki etapon, s ezután egyikük sem vállalta a folytatást.
Pénteken ott folytatódott minden, ahol egy nappal korábban abbamaradt: a Bonneval és a világörökség részét képező Angers közötti szakasz elején egy bukás fékezte meg a mezőnyt, ráadásul az egyik "áldozat" maga a címvédő Lance Armstrong volt. Az amerikai csapattársai azon nyomban csatasorba álltak, s két kilométernyi tekerés után a mezőnybe repítették kapitányukat. Armstrong később rádión jelezte a kísérőautónak: nem történt komolyabb baja, bár erről a kalandról szívesen lemondott volna…
A teljesen sík etapon – felbuzdulva a csütörtöki szökés sikerén – több kerékpáros is próbálkozott a támadással, a mezőny végül az Arvesen, Flecha, Engoulvent, Bertolini, Lotz, Da Cruz alkotta bolyt engedte elszakadni. A szökevények közel 170 kilométeren keresztül élvezhették a "szabadságot", de a sprinterek csapatai ezúttal nem voltak olyan engedékenyek, mint csütörtökön, a hajrára ledolgozták a mezőny hátrányát. A munkában a Quick Step-Davitamon kerekesei jártak az élen, mintha érezték volna: van miért dolgozni.

Csak egy maroknyi sprinter úszta meg az utolsó kilométeren történt bukást – közülük ezúttal a belga Tom Boonen (középen) ünnepelhetett
Csak egy maroknyi sprinter úszta meg az utolsó kilométeren történt bukást – közülük ezúttal a belga Tom Boonen (középen) ünnepelhetett
Csak egy maroknyi sprinter úszta meg az utolsó kilométeren történt bukást – közülük ezúttal a belga Tom Boonen (középen) ünnepelhetett
A legtovább a spanyol Flecha tartott ki, őt egy kilométerrel a célvonal előtt fogta be a mezőny, s szinte abban a másodpercben a sprinterek mögött közvetlenül hatalmas bukás történt, amely megakasztotta majdnem az egész bolyt. Az élen tekerők hajráztak a győzelemért, s a megfogyatkozott sprintercsapatból a belga Tom Boonen élt a lehetőséggel, közvetlenül O’Grady és Zabel orra elől halászta el az első helyet.
A bukás után a versenyzők kisebb csapatokban szédelegtek be a célba, de – mivel az eset az utolsó kilométeren belül történt – senki sem került időhátrányba, így az összetettben továbbra is a francia Voeckler vezet. Szombaton újabb hosszú és sík szakasz vár a karavánra, hasonló izgalmakkal.

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

---- "Már sokszor feltették nekem a kérdést, s most már azt kell mondanom, nem indulok Athénban. Számomra most a Tour a legfontosabb, ez pedig borzasztó nehéz verseny, utána haza akarok menni. Már sok olimpián versenyeztem, s ha az ember nem akarja a sikert százszázalékosan egy ilyen fontos eseményen, akkor ne vegye el mások elől a lehetőséget" – nyilatkozta Armstrong az AP hírügynökségnek. Az amerikai kitűnőség az athéni egyéni időfutam egyik favoritja lehetett volna – ebben a számban az éremesélyesek közé tartozik Bodrogi László is. Mellesleg az Amerikai Kerékpáros-szövetség (USAC) pénteken közleményt adott ki, amelyben leszögezte: amíg nem kap hivatalos értesítést Armstrong szándékáról, addig az augusztusi játékokra utazó amerikai csapat tagjának tekinti az ötszörös Tour de France-győztest. ---- SZOMORÚ SIMONI. Nincs jó kedve mostanában a kétszeres Giro d’Italia-győztes Gilberto Simoninak. Az olasz sztár a csapatidőfutamon bukott, és hat másodperccel a csapattársai után ért célba, s az új szabály alapján majdnem másfél perccel nagyobb hátrányba került, mint a többiek. "Ez egy hülye szabály. Százhúsz versenyzőnél jobb időeredményt értem el, és mégis egy percet veszítettem velük szemben. A Tourt egyébként sem szerettem soha, rosszul érzem magam, szeretnék már hazamenni" – kesergett csütörtökön. Aztán a pénteki befutónál ő is hatalmasat bukott.

BOOGERD BÜNTETÉSE. A televíziós közvetítésekben gyakran látni, a kísérőautók hogyan segítenek a versenyzőnek a frissítő átadása közben, a kulacsba például a sofőr és a kerekes másodpercekig kapaszkodik, ilyenkor a lóerők adnak új lendületet a bringásnak. A holland Boogerd csapatfőnöke a csütörtöki etap során még meg is tolta a versenyzőjét, ezt azonban kiszúrta a zsűri: 50 svájci frank és 10 másodperc levonás lett a büntetés.

BOBBYK A TOURON. London vendégül akarja látni a Francia körversenyt, az angol főváros pályázott egy későbbi Tour rajtjának megrendezésére. S hogy mennyire komolyan gondolják: a szombati etapot jó néhány angol rendőr megnézi, a bobbyk a helyszínen kapnak ízelítőt arról, mi vár majd rájuk. ---- Bonneval–Angers (196 km): 1. Tom Boonen (belga, Quick Step-Davitamon) 4:33:41, 2. O’Grady (ausztrál, Cofidis) azonos idővel, 3. Zabel (német, T-Mobile) a. i., 4. Hondo (német, Gerolsteiner) a. i., 5. Cooke (ausztrál, fdjeux.com) a. i., 6. Marinangeli (olasz, Domina Vacanze) a. i.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler (francia, Brioches) 24:37:30, 2. O’Grady 3:01 p h., 3. Casar (francia, fdjeux.com) 4:06 p h., 4. Backstedt (svéd, Alessio) 6:06 p h., 5. Piil (dán, CSC) 6:58 p h., 6. Armstrong (amerikai, US Postal) 9:35 p h., …21. Ullrich (német, T-Mobile) 10:30 p h.

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Stuart O’Grady 115 pont, 2. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 113, 3. Hondo 111.

A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Paolo Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon). A csapatversenyben: 1. CSC (dán)

Következik: 7. szakasz, Chateaubriant–Saint Brieuc (204.5 km). Tv: Eurosport, 14.00 (élő); ZDF, 14.00 (élő); RAITRE, 15.30 (élő).

Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik