A mélyrepülés után a csúcs felé tör

FÜREDI MARIANNEFÜREDI MARIANNE
Vágólapra másolva!
2004.07.10. 21:21
Címkék
Visszaszámolunk, hiszen egyre közelebb a nagy nap: Athénban augusztus 13-án kezdődnek az ötkarikás játékok küzdelmei. A kvalifikációt szerző versenyzők már készülnek, és mi is hangolunk, szeretnénk bemutatni azokat a magyar sportolókat, akikre nagyon is érdemes lesz odafigyelni a görög fővárosban, akik pontszerzők lehetnek, érmet nyerhetnek, sőt akár az aranyéremre is pályázhatnak. Megkérdezzük őket, miként vélekednek saját esélyeikről, a Nemzeti Sport szakértője is elemzi az adott versenyszámot, bemutatjuk a legnagyobb ellenfeleket, az olimpiai programból kiderül pontosan, mikor is kell szurkolnunk nekik, felidézzük a Sydney óta eltelt négy év világversenyeinek végeredményét, és ismereteink alapján megpróbáljuk megtippelni, hogy kik állhatnak majd az athéni dobogón. Vegyük számba a több mint kétszáz tagú magyar olimpiai csapat reménységeit!
Az NSO ajánlja:

Minden, amit az öttusa olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
Az NSO ajánlja:

Minden, amit az öttusa olimpiai részvételéről tudni kell

A helyszín, az időpont, az esélyesek, a magyarok, a történelem...
– "Én azért jöttem ki Sydneybe, hogy megnyerjem az olimpiát, de ha már így alakultak az események, nagyon kellett örülnöm az ezüstnek is" – nyilatkozta lapunk tudósítójának 2000. szeptember harmincadikán, az olimpiai ezüstérem megszerzése után. Vagyis nem titkolta, hogy aranyérem volt a vágya. Meddig foglalkozott a Sydneyben történtekkel?
– Körülbelül két évig. Nagyon csalódott voltam, rossz szájízzel jöttem haza Sydneyből – ismeri el ma is a kétszeres egyéni világbajnok Balogh Gábor. – Az az olimpia az én versenyem lehetett volna, mert jól versenyeztem, de a balszerencsés lovaglás meghiúsította a nagy eredményt. Az utóbbi időben azonban már nem Sydneyre gondolok, hanem Athénra.
– Négy év távlatából mit csinálna másként, ha újra Sydneybe repítené egy időgép?
– Semmit, mert mindent kiadtam magamból.
– Hogyan összegezné a két olimpia közti időszakot?
– Közvetlenül Sydney előtt és után sikeres voltam, az 1999-es, a 2000-es és a 2001-es év remek volt. A jó széria után azonban jött a mélyrepülés, bár a 2002-es esztendőt sem nevezném igazán rossznak, csak haloványabbnak. Azóta viszont pszichésen egyre rosszabbul érzem magam, olyannyira, hogy már bele is fáradtam az egészbe. Valószínűleg régóta nyomaszt az önmagamban felállított cél, hogy mindenképpen olimpiai bajnok akarok lenni.
– Az olyan maximalista ember, mint ön, hogyan élte meg az említett mélyrepülést?
– Nagyon rosszul. Több érmes helyezést akartam a világversenyeken. Volt egy Eb-bronzom, no és hatodik helyek vébén, Eb-n, ami nem rossz, de Balogh Gábornak kevésbé jó.
– Nincs is szép emléke ezekből az évekből?
– Tudja, 2003-ban három hónapos sérülés akadályozta a felkészülésemet, mégis sikerült visszakapaszkodnom, a vébén és az Eb-n is majdnem kvótát szereztem. De a hatodik hely csak "majdnem" kvóta volt, és ez sokáig nyomasztott. Egy pozitívum azért akadt, mégpedig az áprilisi, kínai Világkupa-verseny, amelyet megnyertem, és ezzel kvótás lettem. Ám hiába győztem, érzésben már régóta nem tudom elkapni a fonalat, nehezen találom meg önmagammal az összhangot, nincs meg a belső nyugalom, amellyel készülni szoktam.
– Ne haragudjon, de egy megfásult emberre emlékeztet.
– Igen, az lettem.

„Már nem görcsölök, és azt szeretném, ha úgy jönnék le a pályáról, hogy kihoztam magamból mindazt, amit az edzéseken tudok” (Fotó: Danis Barna)
„Már nem görcsölök, és azt szeretném, ha úgy jönnék le a pályáról, hogy kihoztam magamból mindazt, amit az edzéseken tudok” (Fotó: Danis Barna)
„Már nem görcsölök, és azt szeretném, ha úgy jönnék le a pályáról, hogy kihoztam magamból mindazt, amit az edzéseken tudok” (Fotó: Danis Barna)
– Mielőtt depresszióba esnénk, emlékeztetem, hogy az idén voltak azért sikerei, az év elején megnyerte a kairói nemzetközi versenyt, következett az említett kvótaszerzés, majd július elején – 1996 után ismét – magyar bajnok lett… Miután megszerezte második aranyát, öttusázótársait megelőzve leköltözött Tatára, ahol a vívóválogatottal készül. Azért választotta a "különórákat", hogy ne fordulhasson elő még egyszer az, ami Sydneyben, vagyis a repülőrajt után ne zuhanjon gödörbe?
– Profi vívókkal vívni sohasem jön rosszkor. Az, hogy velük edzettem, állandó komoly ellenfeleket jelentett. Egyébként a sydneyi víváson történteket máig sem tudom megmagyarázni. Tizenegy győzelem és két vereség után szólítottak az egyetlen kiemelt pástra, és ahogy felléptem rá, éreztem, itt nem tudok jól vívni. Addig nagyon jól ment, semmi sem tudott kizökkenteni, ott viszont elkapott egy rossz érzés, amelynek most sem tudom az okát.
– Athénról mi jut az eszébe elsőként?
– Már nem görcsölök, és azt szeretném, ha úgy jönnék le a pályáról, hogy kihoztam magamból mindazt, amit az edzéseken tudok.
– Ez elég lenne?

Balogh Gábor

Született: 1976. augusztus 5., Budapest
Klubja: Bp. Honvéd
Edzôi: Balaska Zsolt, Illényi Pál, Kulcsár Gyôzô, Serfôzô Sándor, Rátonyi Gábor, Pálvölgyi Miklós
Legjobb eredményei. Egyéni: olimpiai 2. (2000); 2x világbajnok (1999, 2001), vb-2. (2000), 2x vb-6. (1998, 2003); Eb-3. (2002), Eb-5. (1999), Eb-6. (2003); junior-világbajnok (1996). Csapat: 4x világbajnok (1999, 2001, 2002, 2003), vb-2. (1998); 2x Európa-bajnok (2001, 2002), 2x Eb-2. (1998, 2003); 2x junior-világbajnok (1996, 1997). Váltó: 2x világbajnok (1999, 2003); 3x Európa-bajnok (1997, 1999, 2000); 2x junior-világbajnok (1995, 1997)
– Tökéletesen.
– Akkor is, ha nem jelentene aranyat?
– Akkor is! Sok jó versenyző lesz az olimpián, és ha mindent kihozok magamból, de mégis lesz nálam jobb, akkor azt elfogadom. De azt nem akarom még egyszer átélni, amit Sydneyben. Hogy mindent megtettem, és egy önhibámon kívüli dolog fosztott meg az aranytól. Az nagyon rossz volt!
– Az esélyesekről kérdezhetem?
– Kállai Ákos felszálló ágban van, figyelni kell rá. Én egyébként egy fiatalt várok az élre.
– És Balogh Gábor hol végez?
– Már nem érzem magam olyan esélyesnek, mint Sydney előtt, de a lehetőség bennem van. És mindent meg is teszek érte. Az idén újra sikerült nyernem, és ez jó. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az olimpia teljesen más verseny, olyan dolgokat is kihozhat az emberből, amelyekre nem lehet számítani. Meglátjuk, az esélyesek mit kezdenek ezzel a teherrel. Nekem most ilyen problémám nincsen. Sydney előtt nagyon fiatal voltam, "ide nekem az egész világot" elképzelésű, vagány srác. No, ez a vagányság kellene most is. Tudja, az 1999-es margitszigeti sikerem meglepetésgyőzelem volt, igazából 2001-ben lettem világbajnok. Ezt a győzelmemet emelem ki a pályafutásomból. A margitszigeti is csodás volt, de akkor még nem volt veszítenivalóm. Azóta megtanultam, hogy milyen érzés nyomás alatt versenyezni. Ezért is vagyok büszke a 2001-es világbajnoki címemre. Vidámabb beszélgetést várt tőlem? Ilyen vagyok, így látom a világot… ---- Az agyakon múlik majd

A magyar öttusázók elég későn kvalifikálták magukat, bár szakmai körökben nem voltak kétségek afelől, hogy ez sikerülni fog. Végül is az olimpiai indulási jogot szerző harminckét versenyző között négy egyéni világbajnok is megtalálható, kilenc versenyzőnek van világbajnoki egyéni érme. A mezőny tehát rendkívüli. Balogh Gábor nemrég "kapásból" hét-nyolc győzelemre esélyes versenyzőről beszélt, a leírtak alapján ez a szám ennél is magasabbnak tűnik. Gábor a sydneyi ezüstérmét inkább ítélte kudarcnak, mint edzői, a vezetők és a szurkolók. Az érmek színe nüanszokon múlt és fog múlni az idén is. Balogh az utóbbi években fegyelmezetten és eredményesen edzett, versenyzett, felsőfokú tanulmányait befejezte. Idei eredményei, valamint céltudatos munkája és kialakult profiszelleme éremesélyességét támasztják alá, de éremszerzést remélhetnek a litván, orosz, cseh öttusázók, és természetesen Kállai Ákos is vagy a sérülés esetén résztvevővé váló Horváth Viktor. Joggal gondoljuk, hogy az induló öttusázók döntő többsége kitűnő fizikai állapotban lesz, tehát a jól felkészített, illetve felkészült agyakban fog eldőlni sok
minden.

Mizsér Jenő (MOB-díjas mesteredző, számos öttusakönyv és -tanulmány szerzője, az olimpiai bajnok Mizsér Attila édesapja) ---- ANDREJUS ZADNIEPROVSKIS (LITVÁNIA)
Elsőként szerezte meg az ötkarikás kvótát, már 2002-ben. Zadnieprovskis az olimpia után ünnepli 30. születésnapját – és jó esélye van rá, hogy aranyéremmel ünnepelje. Sydneybe újdonsült világbajnokként érkezett, és "csak" hetedik lett. Pedig Atlantában már átesett a "tűzkeresztségen" (13. hely), vagyis nem az olimpia szokatlan hangulata miatt nem hozta magát. A kudarcként megélt játékok után 2001-ben Eb-győzelemmel tért vissza, az idén újból egyéni világbajnok lett. Kitűnő futó, és ha a ló nem bánik el úgy vele, mint a 2002-es vb-n, megszerezheti éremgyűjteménye hiányzó aranyát.

LIBOR CAPALINI (CSEHORSZÁG)
Az öttusázás magyar szerelmesei 1999 júliusában örökre megtanulták Libor Capalini nevét: a cseh versenyző volt az, aki a margitszigeti világbajnokság záró számában ott loholt Balogh Gábor nyakában. A kitűnő futó akkor alulmaradt a küzdelemben, ám teljesítményére mindenki felfigyelt. Aztán őt sem kerülte el a sportolók réme, a sérülés, egy teljes idénye elúszott. A 2002-es Európa-bajnokság megnyerésével ismét magára irányította a figyelmet, sőt a Vk-döntőben is második lett. Az idén pedig bronzérmet szerzett a moszkvai vb-n.

EDVINAS KRUNGOLCAS (LITVÁNIA)
A Zadnieprovskis mögötti második számú litván öttusázónak igazából még csak egyszer jött ki a lépés világversenyen – megnyerte a 2003-as Európa-bajnokságot –, ám évek óta ott van az élmezőnyben. A 31 éves versenyzőnek az athéni lesz az első olimpiája, és ha nem mond csődöt a páston, dobogóra is esélyes, mert a többi számban jó, a fizikaiakban pedig egyenesen remek.

KÁLLAI ÁKOS (MAGYARORSZÁG)
Első világbajnokságán, 1997-ben az élmezőnyben végzett, és tagja volt az aranyérmes csapatnak. Rövid időre kimaradt a világversenyeken szereplő válogatottból, majd 2000-ben váltóbronzéremmel tért vissza. Ezt követően ráragadt a "tipikus váltóember" elnevezés, ugyanis a stafétában lett többször is világ- és Európa-bajnok. Az idén a magyar csapat legjobbja volt a moszkvai vb-n, hatodik helye olimpiai részvételt ért. Az athéni indulással egy vágya valóra vált, és ha a lövészetben és a vívásban képességeinek megfelelően szerepel, nagy lépést tesz a másik álom megvalósítása felé.

ANDREJ MOJSZEJEV (OROSZORSZÁG)
Az olimpia "sötét" lova lehet a 2000-ben junior-világbajnokságot nyerő versenyző, aki igazából az idén tette le névjegyét a felnőttek között. Győzött a májusi budapesti olimpiai kvalifikációs Világkupa-versenyen, és ezzel athéni indulóvá vált, majd a moszkvai vb-n is az élmezőnyben zárt. A fizikai számokban kitűnő, és ha a lövészetén javítani tud – övé a jövő.

Az NS athéni tippje
1. Andrejus Zadnieprovskis (Litvánia)
2. Balogh Gábor (Magyarország)
3. Andrej Mojszejev (Oroszország) ---- 2000, Sydney, olimpia: 1. Szvatkovszkij (Oroszország), 2. Balogh Gábor (Magyarország), 3. Dovgal (Fehéroroszország)
2001, Szófia, Eb: 1. Zadnieprovskis (Litvánia), 2. Krungolcas (Litvánia), 3. Fülep Sándor (Magyarország), …8. Balogh Gábor
2001, Millfield, vb: 1. Balogh Gábor, 2. Horváth Viktor (Magyarország), 3. Hantov (Bulgária)
2002, San Francisco, vb: 1. Sedlecky (Csehország), 2. E. Johansson (Svédország), 3. Walther (Németország), …19. Balogh Gábor
2002, Ustí nad Labem, Eb: 1. Capalini (Csehország), 2. Zadnieprovskis, 3. Balogh Gábor
2003, Pesaro, vb: 1. Walther, 2. E. Johansson, 3. Michalík (Csehország), …6. Balogh Gábor, …27. Kállai Ákos
2003, Ustí nad Labem, Eb: 1. Krungolcas (Litvánia), 2. Valentini (Olaszország), 3. Melih (Fehéroroszország), …6. Balogh Gábor, …16. Kállai Ákos
2004, Moszkva, vb: 1. Zadnieprovskis, 2. Li Csun Huan (Dél-Korea), 3. Capalini, …6. Kállai Ákos, …11. Balogh Gábor ---- (Helyszín: Goudi Olimpiai Központ. Athénban a férfiaknál és a nőknél is 32-32 versenyző indulhat, de országonként legfeljebb kettő-kettő. A résztvevők reggel a lövészettel elkezdik csatájukat az érmekért, majd sorra következik a többi szám, egymáshoz közel fekvő létesítményekben. A záró futásnak az a versenyző vág neki elsőként, aki az első négy számban a legtöbb pontot szerezte. Az élen állót a mezőny többi tagjától elválasztó pontokat átszámítják másodpercre, és ennek alapján indulnak a többiek. Ennek az úgynevezett hendikepes indításnak köszönhetően azonnal tudni lehet a végeredményt: aki elsőként halad át a célvonalon, az az olimpiai bajnok. A két magyar induló Balogh Gábor és Kállai Ákos.)
Augusztus 26.
10.00–10.20: lövészet
11.00–13.20: vívás
14.20–14.38: úszás
16.10–17.45: lovaglás
18.20–18.40: futás ---- MARTINEK JÁNOS, olimpiai bajnok öttusázó: – Négy év alatt nem sokat változott a férfi öttusamezőny, így nagyjából azok lesznek ott Athénban, akik már a sydneyi olimpián is részt vettek. Balogh Gábor ötkarikás újoncként négy éve ezüstérmet tudott nyerni, éremre most is mindenképp esélyes. Négy évvel idősebb lett, ami azt jelenti, hogy rutinosabbá és céltudatosabbá vált. Én fiatalon, huszonhárom évesen lettem olimpiai bajnok, nyolc év múlva, a bronzérmemnél már inkább a rutin dominált. Gábor egy olimpia tapasztalatával a háta mögött vághat neki Athénnak. A másik magyar, Kállai Ákos igazi csapatember, világversenyeken egyéniben még nem alkotott igazán nagyot, ám az utóbbi időszakban tapasztalt céltudatossága őt is esélyessé teszi egy éremre.

BOCZKÓ GÁBOR, háromszoros Európa-bajnok párbajtőröző: – Gabi már szinte mindent megnyert, amit lehetett, csak az olimpiai aranyérem hiányzik a gyűjteményéből. Úgy érzem, már Sydneyben esélyes volt rá, legalábbis tehetsége alapján, ám négy éve még fiatal volt a nagy eredményhez, nagy csatában, nagy futásban lett második. Most azonban már van olyan profi, hogy valóra válthassa nagy álmát. Mostanában egyre többet beszélgetünk az olimpiáról, és mondta, hogy a felkészülés során nagyon odafigyel majd a vívásra, mert az sok pontot hozhat az öttusában. Úgy érzem, megérett a győzelemre.

BAUMGARTNER ZSOLT, Formula–1-es autóversenyző: – Nagyon komolyan készül az olimpiára. Amikor az öttusázókkal együtt vagyok a tatai edzőtáborban, ezt testközelből látom. Elsősorban a küzdeni tudását csodálom, éles helyzetben mindig oda tudja tenni magát. Az edzőtáborban együtt melegítünk be vagy a levezetést végezzük közösen, és néha együtt úszunk. Ám én az ő futótempóját nem bírnám, így a lányokkal szoktam futni. Esténként viszont jókat viccelődünk, szeretek vele lenni. Az olimpián a legjobbra is képes lehet, ha azon a napon kellően öszszeáll nála az öt szám.

DMITRIJ SZVATKOVSZKIJ, Sydney olimpiai bajnoka, kétszeres egyéni világbajnok orosz öttusázó: – Gábor a mostani nemzedék egyik legtehetségesebb versenyzője. Sok sikert kívánok neki, mert rászolgált az olimpiai dobogóra. Hogy melyik fokára állhat, azt nem lehet megjósolni, de minden adottsága megvan ahhoz, hogy a tetejére. Négy éve ezüstéremig jutott, mostanra viszont már tapasztaltabb lett. Nagy ellenfelei lehetnek a litvánok, elsősorban Zadnieprovskis, valamint Krungolcas, a csehek, no és a mieink, az oroszok is. Az biztos, hogy nagy verseny lesz. Tippelni nem akarok, mert a labdarúgó Európa-bajnokság is rengeteg meglepetést hozott, a mi sportágunkban ez ugyanúgy előfordulhat.

PÁLVÖLGYI MIKLÓS, szövetségi kapitány: – Az utóbbi évek legeredményesebb versenyzője, de a jelenlegi nemzetközi mezőnyben sincs nála sikeresebb. A sydneyi olimpiát követően picit motiválatlan volt, az ezüstérme után túl jól sikerült az a vigasztalás, hogy egyszer úgyis olimpiai bajnok lesz. Mostanra újból erős céllá vált számára az olimpiai győzelem, keményen dolgozik, és a képességei is adottak hozzá. Vízválasztó lesz, hogy azon a napon fizikailag mennyire tudja "odatenni magát", és mennyire tud összpontosítani a feladatra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik