Virenque a nemzeti hős

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.14. 20:53
Címkék
A leghosszabb nap. Egyetlen méternyi sík nélkül 237 kilométer, az első 1000 méternél magasabb hegyek megmászása, egy első, két második, öt harmadik és egy negyedik kategóriás hegyihajrá.
Még felsorolni is sok, de immár hagyomány, hogy izgalmas hegyi szakasszal tiszteleg a viadal a franciák nemzeti ünnepének.
"Nehéz nap lesz, különösen akkor, ha a mezőny olyan aktív lesz, mint kedden volt. Nagyon hosszú a táv, néhány nagyobb heggyel, ráadásul teli lesz nézőkkel az út" – magyarázta az összetett versenyben a hatodik helyen álló Armstrong. Az amerikainak amúgy nem kellett izgulnia, ez a szakasz még nem volt alkalmas a riválisok támadásaira.

Az ördög is űzte a franciák kedvencét – Richard Virenque csaknem kétszáz kilométernyi szökés után szakaszgyôzelmet ünnepelhetett
Az ördög is űzte a franciák kedvencét – Richard Virenque csaknem kétszáz kilométernyi szökés után szakaszgyôzelmet ünnepelhetett
Az ördög is űzte a franciák kedvencét – Richard Virenque csaknem kétszáz kilométernyi szökés után szakaszgyôzelmet ünnepelhetett
Richard Virenque-nek annál inkább kedvezett: a franciák – felének – büszkesége élni akart a sok hegyihajrá adta lehetőséggel, a Quick Step-Davitamon versenyzője hatszor volt már a "hegyek királya" a Tour de France-on, s ő lehet az első a legendás viadal történetében, aki hetedszer is elhódítja a piros pettyes trikót. A mezőny eleinte hallani sem akart Virenque ötletéről, sorra visszaverte a támadásait. Így ment ez az első pénzdíjas részhajráig, ekkor Hondo, Lotz, Voigt, Merckx és Tombak árnyékában megbújt a francia hegyimenő is, majd néhány perccel később már Axel Merckx társaságában némi előnyre is szert tett. Később a duóhoz egy időre csatlakozott Chavanel is, de ő nem bírta a tempót.
Virenque és Merckx évekig szerepelt egy csapatban, a Mapei-Quick Step, majd a Domo-Farm Frites színeiben, s a szökés "részleteiben" is gyorsan megegyeztek: a gyorsasági hajrákat a "kis" Merckx, a hegyihajrákat pedig Virenque vitte el. Hátul Paolo Bettini révén a Quick Step gondoskodott arról, hogy a riválisok se nagyon gyűjthessenek hegyi pontokat, így az első kategóriás Pas de Peyrol megmászása után Virenque már magán érezhette a pöttyös trikót.
Ezen az emelkedőn Merckx visszaesett, a francia viszont nem vett vissza a tempóból, mivel közel tízperces előnye volt a mezőnnyel szemben, jó esélye volt a szakaszgyőzelemre is.
Eközben a mezőnyben sem volt unalmas az élet, a kerékpárjával küszködő Mayónak többször is le kellett maradnia, Kessler egy nem túl éles kanyarban hatalmasat bukott, a francia Sebastien Hinault sem járt jobban (neki fel is kellett adnia a versenyt), a nagy riválisok pedig egy pillanatra sem tévesztették szem elől egymást.
Végül Virenque magányosan kanyarodott a célegyenesbe, ahol az ég felé emelte a két karját, s a franciák nagy örömére megszerezte a szakaszgyőzelmet. Az élboly több mint öt perccel később érkezett, a második helyet a német bajnok Klöden csípte el csapattársa, Erik Zabel elől – erről a csapatbuszban bizonyára elbeszélgettek, hiszen Zabel meglehetősen jól áll a gyorsasági pontversenyben, ezekre a pontokra is szüksége lett volna. Apropó, Zabel. Az, hogy a német sprinter is az élbolyban ért célba, mindent elárul arról, mennyire vették komolyan a nagyok az idei Tour első emelkedőit. Az összetett esélyesei (Armstrong, Mayo, Basso, Ullrich, Leipheimer, Simoni, A. Gonzalez, Hamilton, Sevilla, Zubeldia vagy Heras) egytől egyig az élmezőnyben értek célba, mi több, a sárga trikós Thomas Voeckler is remekül tartotta magát, így az élen továbbra sem változott a kép. Várhatóan csütörtökön sem változik, a "nagyok" egy utolsót szusszanhatnak az "igazi" hegyi szakaszok előtt… ----

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

91. Tour de France
10. szakasz, Limoges–St. Flour (237 km): 1. Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 6:00:24, 2. Klöden (német, T-Mobile) 5:19 p h., 3. Zabel (német, T-Mobile) azonos idővel, 4. Mancebo (spanyol, Banesto) a. i., 5. Voeckler (francia, Brioches) a. i., 6. Armstrong (amerikai, US Postal) a. i., …15. Ullrich (német, T-Mobile) a. i.

Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler 42:42:14, 2. O’Grady (ausztrál, Cofidis) 3:00 p h., 3. Casar (francia, fdjeux.com) 4:13 p h., 4. Virenque 6:52 p h., 5. Piil (dán, CSC) 7:31 p h., 6. Armstrong 9:35 p h., …17. Ullrich 10:30 p h.
A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen 195 pont, 2. Zabel 185, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 177. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque 73 pont, 2. Merckx (belga, Lotto-Domo) 57, 3. Bettini (olasz, Quick Step-Davitamon) 36. A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 126:01:13, 2. Alessio (olasz) 2:23 p h., 3. Brioches (francia) 4:04 p h.

A következő akadály

Rövid, de nem túl könnyű szakasz vár csütörtökön a karavánra, a St. Flour és Figeac közötti 164 kilométer során két gyorsasági és öt hegyi hajrára kerül sor, igaz, csupán egy második kategóriás emelkedő szerepel a programban – a fárasztó szerdai etap után mindenképpen nehéz lesz ezeket megmászni. A dombos terep kedvező lehet a szökésre vállalkozó kerekeseknek.

Tv: Eurosport, 13.00 (élő); ARD, 14.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr ----

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?

B-próba

Az idei Tour de France első doppinggal vádolt kerekesének, a belga Christope Brandtnak a B-próbája is pozitívnak bizonyult. A Lotto-Domo 27 éves versenyzőjének szervezetében pénteken egy methadon nevű tiltott fájdalomcsillapítót találtak. Ezután az istálló bejelentette, hogy felfüggeszti a szerepeltetését, így az összetettben a 75. helyen álló kerekes már nem állhatott rajthoz a szombati, hetedik szakaszon. A Lotto-Domo alapos ellenőrzést hajtott végre, s miután egyik általánosan használt szerben sem találtak methadont, Patrick Sercu menedzser közölte: várhatóan megválnak Brandttól.

Testőrök

Csaknem elnöki védelem jár Lance Armstrongnak, a hatodik elsőségére törő amerikai csillagnak: a 32 éves klasszis minden lépését egy texasi és egy belga személyes testőr, továbbá a francia belügyminisztérium két, különlegesen kiképzett szakembere kíséri. "A Tour fokozottan kockázatos viadallá vált. Elmúltak már azok az idők, amikor a résztvevők magánházakban éjszakáztak, vagy este beültek egy falusi bisztróba egy italra" – mondta a címvédő, aki a rendkívüli biztonsági intézkedések ellenére minden eddiginél több autogramot osztott ki az idén. Legnagyobb riválisa, a német Jan Ullrich nem igényel speciális bánásmódot. "Szerintem ez kicsit túlzás, én testőrök nélkül is nagyszerűen elboldogulok. Ráadásul a kerékpársport éppen a szurkolók közelségéből él" – vélekedett az 1997-ben Tour-győztes német kiválóság.

Középső ujj

Nem felhőtlen a viszony a Quick Step-Davitamon és a Lotto-Domo vezetői között a keddi befutó óta: a szökésben lévő Simeonit és Landaluzét az utolsó pillanatokban fogta be a mezőny, s a Lotto menője, az ausztrál McEwen szerezte meg a szakaszgyőzelmet. Az üldözést a Quick Step irányította, a Lotto néhány versenyzője csak az utolsó kilométereken segített be. "Claude Criquielion a középső ujját mutatta fel, amikor arra kértem, küldjön előre ő is néhány embert. McEwen úgy győzött, hogy a csapata semmit sem tett ezért" – panaszolta Serge Parsani, a Quick Step csapatfőnöke, mire a Lotto-igazgató Criquielion így reagált: "Csak nem gondolják komolyan?! Viccből emeltem fel a középső ujjam, fél perccel később pedig már Vansevenant és Marichal segített az üldözésben. Parsani egy ostoba alak. És nagyon rossz vesztes." Amíg a vezetők marakodtak, az úton Virenque (Quick Step) és Merckx (Lotto) a lehető legnagyobb összhangban dolgozott…

Ajándék

Iban Mayo reménykedik benne, hogy szakaszgyőzelemmel ajándékozhatja meg pénteken a baszk szurkolókat. "Ha választhatnék, a La Mongie csúcsán szeretnék győzni, ezzel a csapatomnak és több ezer baszk szurkolónak is nagy örömöt szerezhetnék. Persze, nagyon nehéz lesz, hiszen sokan pályáznak a győzelemre" – nyilatkozta az Euskaltel csapatkapitánya, aki öt és fél perces hátrányban van az összetettben Lance Armstronggal szemben.

Hamilton szomorú

Rossz hírt kapott Tyler Hamilton: kiderült, hogy a Phonak összetett győzelemre is esélyes versenyzőjének kutyája, Tugboat rákos. "Ô a legjobb barátom, kilenc éve vagyunk együtt, de most el kell őt altatni. Nagyon szomorú nap ez számomra, nem szégyellem bevallani, sokat sírtam az éjszaka. Egy családtagomat veszítettem el… Úgy fogjuk eltemetni, mint egy királyt. Szép élete volt, bejárta az egész világot…" – mondta Hamilton, akit utoljára kísért el a Tourra Tugboat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik