Armstrong megtörte ellenfeleit

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.17. 22:58
Címkék
Meglehet, fontosabb volt az első pireneusi szakasz, mint amire előzetesen számítani lehetett, hiszen úgy tűnik, a Lance Armstrong kihívójának tartott Jan Ullrich, Tyler Hamilton, Roberto Heras, Iban Mayo négyes esélyei egyaránt elszálltak, a pénteki tekerés után valamennyien több mint négy és fél perces hátrányba kerültek a hatodik Tour-győzelmére készülő amerikaival szemben.
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
A hatodik sikerére hajtó Lance Armstrong ezúttal még Ivan Bassót sem engedte maga elé, és megnyerte elsô egyéni szakaszát az idei Touron
Armstrong a szakaszgyőzelmet ugyan nem szerezte meg, nem zárható ki, hogy szándékosan engedte át az olasz Bassónak. "Ivan remek srác, s ezen a szakaszon szupererős volt. Régóta barátok vagyunk, és most együtt teszünk azért, hogy segítsünk a rákkal küzdő mamájának" – mondta Armstrong, akiről ismert, hogy a gyilkos kórt legyőzve került viszsza a kerékpárosmezőnybe, s azóta is élharcosa a rák elleni küzdelemnek – nem csupán szavakban, hanem tettekben és anyagi áldozatok meghozatalában is.

Zubeldia és mencsov is feladta a küzdelmet

A szakasz nagy vesztesei közül Jan Ullrich volt a leginkább csalódott. "Nagyon meglepődtem, a lábaim elnehezültek, borzasztó napom volt. Már az Aspin emelkedőjén, az esőben rosszul éreztem magam, s a végére két és fél percet veszítettem. Jó időben, jó lábakkal szerintem tudok ebből faragni. Meglátjuk, mi történik a következő napokban, mert azért még nem dőlt el minden" – magyarázta Ullrich, aki a szombati rajtnál már nem számított csapata első emberének, klubtársa, a német bajnok Klöden ugyanis jobban állt az összetettben. "Mindannyiunkat meglepett, ami történt, most hirtelen nem is tudok mást mondani. Hogy Jan összeszedi-e magát a szombati etapra? Biztos vagyok benne, megtette ezt már jó néhányszor a múltban" – fűzte hozzá a csalódottságát nem is leplező Walter Godefroot, a T-Mobile csapatfőnöke.

Virenque hetedszer nyerheti meg a pettyes trikót
Virenque hetedszer nyerheti meg a pettyes trikót
Virenque hetedszer nyerheti meg a pettyes trikót
Bizonyára nem csak a direktor bízott abban, hogy szombaton fordulhat a kocka, a Tour idei legnehezebb szakasza a tavalyi Alpe d’Huez-i etaphoz hasonló megpróbáltatásokat ígért Lance Armstrong számára. A fentebb felsorolt ászoknak immár semmi vesztenivalójuk sem volt, az amerikainak viszont minden támadásra reagálnia kellett, a 13. szakaszon ugyanis jó néhány, akcióra alkalmas – összesen csaknem 60 (!) kilométernyi – emelkedő szerepelt a programban.
Ahogy várható volt, szökési kísérletekkel indult a szakasz, de a US Postal csapata – mintha Armstrong máris sárga trikóban lenne – végig kézben tartotta az irányítást. Még be sem melegedtek a versenyzők, amikor a spanyol Zubeldia, a tavalyi Tour ötödik helyezettje levette a bukósisakját, és beszállt a kísérőautóba – feladta a versenyt. Nem sokkal később ugyanígy tett a tavalyi fehér trikós orosz Mencsov is. Nagy volt az iram, de ez sem tartotta vissza a francia Chavanelt, aki az ezúttal is roppant agilis német Voigt oldalán szökésre vállalkozott. Ôket elengedték Armstrongék, majd nem sokkal később Rasmussen támadása felett is szemet hunytak, így elöl kialakult egy háromtagú szökevénycsapat. ---- A US Postal az emelkedőkön sem vett vissza a sebességből, kicsit hasonlított a helyzet ahhoz, ami két évvel ezelőtt ugyanitt történt, akkor Armstrongék gyilkos tempóját egyedül a spanyol Beloki bírta végig.
A nagy hőség és a kemény szakasz az amerikai Tyler Hamiltonon is kifogott, a tavaly törött kulcscsonttal is remekül teljesítő kerekes feladta a versenyt, utóbb kiderült, miután pénteken jelentős hátrányba került, a hátfájdalmait is egyre nehezebben viselte.
A szökevények majdnem négyperces előnnyel mászták meg az utolsó előtti nagy hegy, a Col d’Agnes emelkedőjét, amelyen megadta magát az Euskaltel csapatkapitánya is, a spanyol Iban Mayót csapattársai támogatták tovább, de így is félő volt, hogy leesik kerékpárjáról. Egy másik spanyol, Roberto Heras le is esett, láthatóan nagyon megütötte magát, de a kétszeres Vuelta a Espana-győztes folytatta a küzdelmet.
Chavanelék az utolsó emelkedőig bírták, akkor megérkezett a US Postal-vonat, amelynek utasai nem ismertek kegyelmet: a Plateau de Beille elején úgy rákapcsoltak, hogy Armstrong riválisai pillanatok alatt lemorzsolódtak. Köztük volt Ullrich is, aki ezúttal már az időjárásra sem panaszkodhatott, a neki kedvező hőségben sem volt képes tartani Armstrong tempóját, a német talán a diszkós tabletták fogyasztása után érezhette magát ennyire elveszettnek.
Csak Basso maradt talpon, a fiatal olasz – akárcsak pénteken – ezúttal is tartotta a lépést Armstronggal, aki most már nem engedett maga elé senkit, megszerezte a szakaszgyőzelmet. A nagy riválisok közül Ullrich két és fél, Simoni majdnem négy percet kapott, Heras 21, Aitor González 34, Mayo 38 perccel később ért célba, utóbbiaknál még a sprinter Erik Zabel is gyorsabb volt. Armstrong ezzel nagy lépést tett a hatodik győzelem felé, s bár a befutó után adott nyilatkozatában elmondta, Bassóra, Mancebóra és Klödenre is oda kell figyelnie, nem lehet kétséges, immár nincs olyan versenyző a mezőnyben, aki le tudná győzni a texasi hőst.

Még mindig Voeckler teker sárgában

Akadt persze ezen a szombaton egy másik hős is, a sárga trikós Thomas Voeckler. Amit a Brioches fiatalja bemutatott, az példa lehet minden sportoló előtt: nem ismert vesztes helyzetet. Már az első emelkedőn leszakadt, de lejtmenetben befogta Armstrongékat, s ez így ment hegyről hegyre, végül Voeckler a nagymenőkkel együtt érkezett a Plateau de Beille lábához is. Az utolsó gyilkos emelkedőn is mindent kiadott magából, s végül négy perccel Armstrong mögött, a 13. helyen ért célba, s megtartotta a sárga trikót! Kevesen gondolták volna, hogy a pireneusi szakaszok után egy bizonyos Thomas Voeckler nevű bringás vezet majd a Tour de France-on. ---- A Tour de France egyik legismertebb jelképe a piros pöttyös trikó, amelyet minden évben a legjobb hegyimenő szerezhet meg. A rendezők a hossztól és meredekségtől függően különböző kategóriákba (a legkönnyebb emelkedőt négyes kategóriával illetik, a legnehezebbet pedig HC-, vagyis csúcskategóriásnak nevezik) sorolt hegyek tetején jelölnek ki részhajrákat, s ezeken a versenyzők pontokat szerezhetnek (a negyedik kategóriájú hegyen csak az első három kap pontot, a győztes öt ponttal lesz "vastagabb", míg a csúcskategóriás hajránál 15 kerekest jutalmaznak, a legjobb 40 pontot tehet zsebre). Így áll össze a rangsor, amelynek legjobbja megkapja az említett becses ruhadarabot.
Ez a különverseny 1933 óta része a Tour de France-nak, az első kiírást a spanyol Trueba nyerte meg. A Francia körverseny abban az esztendőben 23 szakaszból állt, ezalatt 4395 kilométert tekert a mezőny, s a 80 indulóból mindössze 40 érte el a párizsi finist. A kiemelkedő kerekesek közül elhódította a pöttyös trikót a két olasz legenda, Gino Bartali (1938 és 1948), illetve Fausto Coppi (1949 és 1952), a minden idők legnagyobb országúti menőjének tartott belga Eddy Merckx (1969 és 1970), és egyszer megszerezte az ötszörös Tour de France-győztes francia Bernard Hinault is (1986). Mégis inkább az a jellemző, hogy a specialisták harcolnak a hegyek királya címért, közülük is kiemelkedik három kerekes: a spanyol Federico Bahamontes (1954, 1958, 1959, 1962, 1963 és 1964), a belga Lucien Van Impe (1971, 1972, 1975, 1977, 1981 és 1983), valamint a francia Richard Virenque (1994, 1995, 1996, 1997, 1999 és 2002), őket hatszor koronázták meg. Könnyen lehet, hogy hamarosan Virenque lesz az egyeduralkodó, hiszen egy héttel a párizsi befutó előtt rajta feszül a pettyes mez. ---- PANTANI, ARMSTRONG. A Tour történetében korábban csupán kétszer volt befutó helyszíne a Plateau de Beille, 1998-ban az azóta elhunyt olasz Marco Pantani, 2002-ben pedig az amerikai Lance Armstrong szerezte meg itt az első helyet. Ugyanabban az évben mindketten megnyerték az összetett versenyt is.

RÁK. A CSC csapata arra kérte a sajtó munkatársait, legyenek tekintettel Ivan Basso lelkiállapotára. A Tour egyik esélyesévé előlépő olasz kerekes édesanyja jelenleg kórházban van, miután néhány nappal a körverseny rajtja előtt rákos daganatot fedeztek fel a testében. Basso neki ajánlotta a pénteki győzelmét. "Versenyezni jöttem, de egy pillanatra sem tudom elfelejteni, mi történik a mamámmal" – tette hozzá a 2002-es Tour de France fehér trikósa.

AZ ASO VESZÍTETT. A Tour szervezője, az ASO kérését visszautasította a Profi Kerékpárosok Bizottsága (PCC) a cseh Pardnos és az olasz Zanini kizárásával kapcsolatban. A két kerekest azért akarták hazaküldeni, mert egy 2001-es doppingügy kapcsán egy olasz bíróság gyanúsítottként fogja őket októberben meghallgatni. Az ASO az év elején bejelentette, a Touron nem vehet részt olyan kerekes, aki ellen doppingügyben vizsgálat folyik, emiatt nem fogadták el a Kelme csapata és több más kerekes nevezését. Az ASO most veszített, s nemcsak a Pardnos–Zanini-ügyet, hanem a hitelét is.

EMLÉKEZÉS. A hatodik Tour-győzelmére készülő Lance Armstrong is fejet hajtott egykori csapattársa, az olasz Fabio Casartelli emléke előtt, a karaván ugyanis ezen a napon felmászott a Col du Portet d’Aspet emelkedőjén is. 1995-ben egy bukás során itt veszítette életét az olimpiai bajnok kerékpáros.

VOECKLER ATHÉNBAN. Alakul a francia olimpiai csapat, Frédéric Moncassin szövetségi kapitány már jelölte az egy hete sárga trikót viselő francia bajnok Thomas Voecklert, a 10. szakaszon diadalmaskodó Richard Virenque-et és a korábbi világbajnok Laurent Brochard-t, a további két athéni induló nevét hétfőn hozzák nyilvánosságra. Az már kiderült, hogy a 11. szakasz legjobbjára, David Moncoutiére nem számít a kapitány. ---- 13. szakasz, Lannemezan–Plateau de Beille (205.5 km): 1. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 6:04:38, 2. Basso (olasz, CSC) azonos idővel, 3. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 1:05 perc hátrány, 4. Klöden (német, T-Mobile) 1:27 p h., 5. Mancebo (spanyol, Banesto) a. i., 6. Ullrich (német, T-Mobile) 2:42 p h., …13. Voeckler (francia, Brioches) 4:42 p h. Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler 58:00:27, 2. Armstrong 22 másodperc h., 3. Basso 1:39 p h., 4. Klöden 3:18 p h., 5. Mancebo 3:28 p h., 6. Totschnig 6:08 p h., …8. Ullrich 7:01 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 210 pont, 2. Zabel (német, T-Mobile) 201, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 195. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 128 pont, 2. Moreau (francia, Crédit Agricole) 78, 3. Mancebo 77, 4. Armstrong 76. A csapatversenyben: 1. CSC (dán) 171:52:16, 2. US Postal (amerikai) 5:52 p h., 3. T-Mobile (német) 8:07 p h.


A következő akadály
Egyetlen napra újra a sprintereké lehet a főszerep, a hétfői pihenőnap előtt Carcassonne és Nimes között teljesen sík szakasz vár majd a fáradt lábú mezőnyre. Mivel a sprintereknek már csak az utolsó szakaszon, Párizsban lesz ehhez hasonló lehetőségük a szakaszgyőzelemre, nem valószínű, hogy ezen a napon sikerre vezethet egy szökés, annál nagyobb lesz a harc a zöld trikóért folytatott pontversenyben jól álló kerekesek, az ausztrál McEwen, a német Zabel és a norvég Hushovd között.
Tv: Eurosport, 15.00 (élő); ZDF, 13.55 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik