Armstrong a hatodik siker kapujában

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.19. 22:35
Címkék
Armstrong bizakodó, de óvatosságra int  holott a Tour de France második hete jobban sikerült neki, mint remélte, a legfőbb riválisokat egytől egyig megtörte, két hét után az első számú kihívónak tartott Jan Ullrich közel hétperces hátrányban van. Minden jel arra mutat, hogy az amerikai lesz a történelem első hatszoros Tour-győztese.
Hétfőn pihenőt tartottak a körverseny résztvevői, így volt idő visszapillantani a második hét történéseire. A két pireneusi etap Armstrong átütő győzelmét hozta, Ullrich és Simoni összetört, Heras, Mayo vagy Aitor González nem is emlékeztetett hegyimenőre, az olasz Ivan Basso volt az egyetlen a mezőnyből, aki tartani tudta az amerikai tempóját az emelkedőkön. A US Postal kapitánya elárulta, fiatal ellenfele is csak "kényelmi szempontból" maradhatott mellette. "Ivan nagyon erős, de el kell mondanom, a teljesítőképessége határán volt. Nem akartam leszakítani, mert számomra előnyösebb volt, hogy együtt dolgozunk az emelkedőkön" – magyarázta Armstrong.
Basso hátránya az amerikai mögött 1 perc 17 másodperc, ebből kizárólag a hegyi szakaszokon dolgozhatna le valamennyit, az időfutamokban ugyanis nem veheti fel a versenyt a címvédővel. Bassónak azonban a hegyekben sem lesz sok lehetősége, az alpesi szakaszokon nem lesz hegyibefutó, az erős csapat által támogatott Armstrongnak így könnyebb visszavernie a támadásokat. Az olasz egyébként lassan maga is elhiszi, hogy ő lett az első számú kihívó, de csak akkor van esélye, ha az amerikaival valami váratlan történik.

Lance Armstrong (jobbra) tetemes elônyt szerzett a pireneusi etapokon, s jó úton jár hatodik Tour-diadala felé, míg a sárga trikós Thomas Voeckler már eddig is erôn felül teljesített
Lance Armstrong (jobbra) tetemes elônyt szerzett a pireneusi etapokon, s jó úton jár hatodik Tour-diadala felé, míg a sárga trikós Thomas Voeckler már eddig is erôn felül teljesített
Lance Armstrong (jobbra) tetemes elônyt szerzett a pireneusi etapokon, s jó úton jár hatodik Tour-diadala felé, míg a sárga trikós Thomas Voeckler már eddig is erôn felül teljesített
Armstrong nemcsak Bassóval számol, Klödent és Mancebót sem akarja szem elől téveszteni, előbbi remek időfutammenő, de valljuk be, az amerikainak a közelébe sem jöhet, míg Mancebo is legfeljebb a szerdai hegyi időfutamban lehet veszélyes, de ehhez nagyot kell alakítania.
A US Postal ragyogóan felépített gépezete mindeddig olajozottan működött, Jekimov és Pardnos lejtmenetben, Noval és Beltran a kisebb hegyeken, Hincapie és Landis a síkon, Azevedo és Rubiera pedig a keményebb emelkedőkön dolgozik a legtöbbet, úgy őrzik Armstrongot, mint a hímes tojást. A nagy vesztes Ullrich csapatát éppen azért kritizálták, mert a La Mongie emelkedőjén az egész csapat magára hagyta az összezuhanó németet, Klöden sem foglalkozott a csapatkapitányával, aki önbizalmát és hitét vesztve adta meg magát.
Szót kell ejteni az idei Tour nagy felfedezettjéről, a francia Thomas Voecklerről, aki a második héten megvédte sárga trikóját, s az Alpok előtt még 22 másodpercnyi előnye van Armstronggal szemben. Ne legyenek illúzióink, ezt legkésőbb szerdán elveszíti, de a 25 esztendős kerekes teljesítménye így is lenyűgöző!
Ami a következő feladatokat illeti: a karaván az Alpok felé vette az irányt, a versenyzők kedden már ízelítőt kapnak a meredek kaptatókból, de a szerdai hegyi időfutam, az Alpe d’Huez megmászása hozhat igazán változásokat. Csütörtökön kegyetlen szakasz következik, a mezőny megmássza a Col de la Madeleine-t és további három első kategóriás emelkedőt, míg pénteken egy kevesebb megpróbáltatást ígérő dombos szakasz következik. Szombaton kerül sor az idei Tour egyetlen hosszú egyéni időfutamára, a vasárnapi párizsi befutó pedig már a tradíciókat követi – ha a szimatunk nem csal, az eredményhirdetés is követi majd az elmúlt öt esztendő hagyományait. Vagyis Armstrong állhat majd a diadalív árnyékába… ----

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?

Thomas Voeckler nevét két héttel ezelőtt szinte senki sem ismerte, manapság pedig az egyik legnépszerűbb sportoló Franciaországban. A Brioches la Boulangere 177 centiméter magas, 66 kilós kerékpárosa az ötödik szakaszon sikeres szökés részese lehetett, s mivel a szökevények közül ő állt a legjobban az összetettben, felhúzhatta a legjobbnak járó sárga trikót. Voeckler – aki június végén ünnepelte a 25. születésnapját – azóta is hősiesen tartja magát, a két pireneusi szakaszon 22 másodpercet megőrzött előnyéből, s kedden már tizedszer viselheti a legendás ruhadarabot. Ehhez fogható bravúrt keveset találni a Tour történetében, talán Cédric Vasseur 1997-es produkciója volt hasonlóan emlékezetes, az ugyancsak francia vízhordó akkor öt szakaszon őrizte a sárga trikót. S hogy Voeckler teljesítménye milyen nagy dicsőség: a még versenyben lévők közül csak hárman (Armstrong, Ullrich és O’Grady) viselhették pályafutásuk során két napnál tovább a legmegbecsültebb kerékpárosrelikviát. A statisztikák szerint egyébként a minden idők legjobb kerekesének tartott belga Eddy Merckx a csúcstartó, 96 alkalommal ölthette magára a sárga trikót, a francia Bernard Hinault 78 napot töltött sárgában, az örökrangsorban Lance Armstrong a harmadik 61 nappal, a spanyol Miguel Indurain 60, a francia Jacques Anquetil pedig 51 alkalommal húzhatta fel ezt a mezt – nem véletlen, hogy a rangsor elején csupa ötszörös Tour de France-győztes található. ---- Helikopter

Gyakran előfordul, hogy a hegyibefutó után a sárga trikóst helikopterrel szállítják a szállására, a hegyi útvonalak ugyanis a nézők miatt igen zsúfoltak. A rendezők szombaton kivételt tettek, ezúttal nemcsak a sárga trikósnak, a szakasz legjobbjának is járt a kivételes bánsámód. Persze, az illető már ötszörös Tour de France-győztes…

Basso erősít

Az olasz Bassóval immár komolyan számolni kell, a CSC versenyzőjét ugyanis a körverseny utolsó hetében már végigkíséri felesége, Micaela és kislánya, Domitilla is.

Mosolyszünet

Amióta a Tour szervezői felvetették a cseh Pardnos esetleges kizárását, a US Postal kapitánya, Lance Armstrong és a csapatfőnök, Johan Bruyneel nem áll szóba a körverseny direktorával, Jean-Marie Leblanc-nal. Nemcsak az amerikaiak neheztelnek, az olasz kerékpárosok érdekvédelmi szervezete, az Assocorridori is veri az asztalt, mert szerinte korábban Di Lucát, Hvastiját és Casagrandát sem lehetett volna kizárni. A Tour szervezői az év elején döntöttek úgy, hogy a versenyen nem vehet részt olyan kerekes, aki ellen doppingügyben vizsgálatot folytatnak. Az említett három kerekesnek ezért kellett csomagolnia, míg Pardnos és az olasz Zanini ügyében a nemzetközi szövetség megvétózta a szervezők döntését.

Casper maradhat

Jimmy Casper a szombati befutónál 30 másodperccel túllépte az időlimitet, a zsűri döntése szerint mégis folytathatta a versenyt, mert a Plateau de Beille emelkedőjén a nézők akadályozták a folyamatos haladásban. Az idén sok kritika éri a szurkolókat, akik egyre jobban elragadtatják magukat az emelkedőkön, nem ritkán a kerékpárosok testi épségét veszélyeztetve drukkolnak.

Pénzdíjak

A pihenőnapon kasszát zártak a szervezők, a lista szerint az első két hétben a francia Cofidis menői gyűjtötték a legtöbb pénzt, az O’Grady és Moncoutie révén két szakaszgyőzelemig jutó csapat 48 833 eurót nyert eddig, ez cirka 12 millió forint. A rangsorban a dán CSC a második 44 427, míg az olasz Fassa Bortolo a harmadik 44 091 eurós bevétellel. A sort a legkisebb klub, a francia RAGT zárja, mindössze 3764 euróval.

Piil feladta

A dán Jakob Piil térdsérülése miatt már nem indul el a 15. szakaszon. A 31 éves kerekes az összetettben a 45. helyen állt, s ő volt a viadal legaktívabb versenyzője, az első két hétben közel 600 kilométeren keresztül volt szökésben. ----

Szavazás

Ki nyer a 2004-es Tour de France-on?

Az összetett állása a 14. szakasz után: 1. (sárga trikóban) Thomas Voeckler (francia, Brioches) 62:33:11, 2. Armstrong (amerikai, US Postal) 22 mp h., 3. Basso (olasz, CSC) 1:39 p h., 4. Klöden (német, T-Mobile) 3:18 p h., 5. Mancebo (spanyol, Banesto) 3:28 p h., 6. Totschnig (osztrák, Gerolsteiner) 6:08 p h., …8. Ullrich (német, T-Mobile) 7:01 p h., …11. Simoni (olasz, Saeco) 9:50 p h., …16. Moreau (francia, Crédit Agricole) 11:49 p h., …A. Gonzalez (spanyol, Fassa Bortolo) 24:56 p h., …35. Heras (spanyol, Liberty Seguros) 27:35 p h., …49. Mayo (spanyol, Euskaltel) 45:04 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 225 pont, 2. Zabel (német, T-Mobile) 212, 3. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 209. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 128 pont, 2. Moreau 78, 3. Mancebo 77, 4. Armstrong 76. A csapatversenyben: 1. T-Mobile (német) 185:25:00, 2. CSC (dán) 5:28 p h., 3. US Postal (amerikai) 11:20 p h.

A következő akadály

A szívósan védekező Voecklert ugyan nem lehet leírni, de a józan számítások azt diktálják, hogy Lance Armstrong kedden már átveszi a vezetést az összetettben. Rossz hír az amerikai ellendrukkereinek, hogy az első alpesi szakasz, a Valréas és Villard-de-Lans közötti 180.5 kilométeres etap nem igazán alkalmas a támadásra, a US Postal "erőből" semlegesítheti a veszélyes szökéseket. Hét jelentősebb emelkedő szerepel a programban, ezek közül az első kategóriás Col de l'Echarasson lesz a legkeményebb, az 1146 méteres magasságba 12 kilométeren keresztül vezet az átlagosan 7.4 százalékos szintemelkedésű út. A befutó is hegymenetben lesz, ám a célhoz ezúttal csupán egy "rövidke", 2.3 kilométeres emelkedő vezet majd.
Tv: Eurosport, 11.30 (élő); ARD, 11.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik