Armstrong újra meg újra

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.22. 22:21
Címkék
Azt előre tudta mindenki, hogy gyilkos szakasz vár a mezőnyre csütörtökön, de a rajt utáni borzalmakra senki sem számított: alig hat kilométernyit teljesített a karaván, amikor Janek Tombak felordított a fájdalomtól.
A Cofidis észt versenyzője menet közben próbálta megigazítani az első keréknél található szenzort, ám a küllők elkapták a kezét, s csaknem levágták az ujjait. A kerekest azonnal a közeli kórház intenzív osztályára szállították, ahol az első hírek szerint sikerült stabilizálni az állapotát.
Az idei Tour de France második "királyetapja" a nézők számára sok izgalmat ígért: öt magas kategóriájú hegyet kellett megmásznia a karavánnak, köztük a csúcskategóriás Madeleine-t is, a maga kétezer méterével. Roberto Heras, a Liberty kapitánya már a szakasz rajtja előtt fel is adta a versenyt. "Egyszerűen nincs értelme folytatnia, teljesen kimerült, és pszichikailag is elfáradt" – indokolt Manolo Sainz csapatfőnök. A Vuelta a Espana-győztes spanyol kerekes a szerdai hegyi időfutamban csak a 61. helyet szerezte meg, több mint öt perccel lemaradva a győztes texasi mögött.

Oda neki az oroszlánt is! Lance Armstrong nem ismer lehetetlent, ezúttal sprint végén nyert szakaszt a Tour de France-on
Oda neki az oroszlánt is! Lance Armstrong nem ismer lehetetlent, ezúttal sprint végén nyert szakaszt a Tour de France-on
Oda neki az oroszlánt is! Lance Armstrong nem ismer lehetetlent, ezúttal sprint végén nyert szakaszt a Tour de France-on
Úgy látszik, immár a riválisok is belátták, Lance Armstrong ebben az esztendőben (is) külön klasszist képvisel, ezért immár a további két dobogós helyezés megszerzéséért folyik az igazi csata az olasz Ivan Basso, valamint a két német T-Mobile-menő, Andreas Klöden és Jan Ullrich között.
A szakasz első felében még úgy látszott, ezúttal egy másik olasz, a kétszeres Giro d’Italia-győztes Gilberto Simoni vállal főszerepet, a Saeco csapatkapitánya Bartoli, Simeoni, Martin és Aldag oldalán szökött meg a mezőnytől, ám a negyedik emelkedőn kiderült, ezúttal sem tudja szakaszgyőzelemmel feledtetni újabb Tour-kudarcát.
Richard Virenque ellenben ezúttal is nagy sikerrel zárhatja a körversenyt: pályafutása során hetedszer lesz a hegyek királya, ilyen sokszor eddig senkinek sem sikerült megszereznie a piros pettyes trikót. A francia hegyimenő csütörtökön újabb zsáknyi pontot gyűjtött a hegyi hajráknál, immár behozhatatlan az előnye a pontversenyben, a hetedik pöttyösnek csupán egyetlen feltétele van: Virenque-nek el kell érnie a párizsi célt. A Quick Step szurkolói legfeljebb azért sóhajtozhatnak, ha ilyen ragyogó hegyimenő Virenque, miért nem a befutóknál hajrázza le nagy riválisait…
Merthogy az összetettben érdekelt kerekesek ezúttal is különcsatát vívtak, az utolsó hegy, a Croix Fry csúcsára már csak öten maradtak az élbolyban, a sárga trikós Armstrong, klubtársa, Landis, valamint a Basso, Klöden, Ullrich trió. Az utolsó 15 kilométeres lejtmenet során egyikük sem tudott előnyt szerezni, ám a hajrában Klöden robbantott, s már-már győztesnek látszott. Armstrongnak elég volt egy pillantás: Klöden hátranézett, vajon hol vannak az ellenfelei, a ragyogóan sprintelő amerikai pedig belökte kerékpárját a célba. Elképesztő bravúr: Lance Armstrong mindhárom alpesi szakaszt megnyerte, kétség sem férhet hozzá, hogy megérdemelten győz hatodszor is a világ legnagyobb kerékpáros viadalán.

Szavazás

Elveheti-e valaki az összettben élen álló Armstrongtól az idei Tourt?

---- Büntetés

A US Postal kísérőkocsija a csütörtöki etapra az utolsó helyre került a karavánban, a büntetést "veszélyes vezetési manőver" miatt szabta ki a zsűri – Johan Bruynel az Alpe d’Huez-re vezető időfutam során autójával meglökte az előtte haladó kamerás motorkerékpárt, mert az szerinte Lance Armstrong testi épségét veszélyeztette. A US Postal csapatfőnöke elismerte kissé meggondolatlan tettét, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a sajtó munkatársai olykor túllépnek a határon, s nincsenek tekintettel a kerékpárosokra.

Viselj sárgát!

Lance Armstrong legyőzte a rákot, s számára a sárga többet jelent annál, mint hogy ilyen színű mezt visel a Tour de France legjobb kerékpárosa: a sárga szín a reményt, a bátorságot és a kitartást szimbolizálja. Ezekben a napokban a Touron az amerikai kerekes jelmondatával ("Live Strong") ellátott sárga karkötőt lehet vásárolni, amelynek bevétele a rák ellen küzdő Lance Armstrong Alapítványt támogatja. A Nike igen sokat költött az egyik karkötőre, egymillió euróval támogatta az alapítványt, valamint segít abban, hogy a sárga karkötők értékesítésével további ötmillió euró összegyűljön. A kezdeményezésről a www.wearyellow.com internetes oldalon olvashatnak.

Millart csábítják

Doppingügye miatt nem indulhatott az idei Tour de France-on az időfutam-világbajnok David Millar, akinél EPO-t talált a francia rendőrség. A hírek szerint a dopping elleni küzdelem élharcosának kikiáltott Amore e Vita nevű lengyel együttes máris soraiba invitálta a brit kerekest. Millar nem kommentálta hírt, egyelőre az ügyében zajló vizsgálat lezárását várja. ---- 91. Tour de France 17. szakasz, Bourg d’Oisans–Le Grand Bornand (204.5 km): 1. Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 6:11:52, 2. Klöden (német, T-Mobile) azonos idővel, 3. Ullrich (német, T-Mobile) 1 másodperc hátrány, 4. Basso (olasz, CSC) a. i., 5. Landis (amerikai, US Postal) 13 mp h., 6. A. Merckx (belga, Lotto-Domo) 1:01 perc h.
Az összetettben: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong 74:04:56, 2. Basso 4:09 p h., 3. Klöden 5:11 p h., 4. Ullrich 8:08 p h., 5. Azevedo (portugál, US Postal) 10:41 p h., 6. Mancebo (spanyol, Banesto) 11:45 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) 225 pont, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 213, 3. Zabel (német, T-Mobile) 212. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 226 pont, 2. Armstrong 168, 3. Basso 119. A csapatversenyben: 1. T-Mobile (német) 220:17:09, 2. US Postal (amerikai) 5:12 p h., 3. CSC (dán) 10:49 p h.

A következő akadály

A pénteki etap során búcsút vesznek a hegyektől a 91. Tour még versenyben lévő kerekesei, az Annemasse és Lons le Saulnier közötti 166.5 kilométeres szakasz során még szerepel a programban hat emelkedő, közülük a második kategóriás Col de la Faucille a legmeredekebb, 11.5 kilométeren átlagosan 6.3 százalékos szintemelkedésű – ez a hegy egyébként 1963-ban szerepelt legutóbb a Tour programjában. A sárga trikó támadására már nem igazán alkalmas ez az etap, a szökéssel próbálkozók és a sprinterek viszont újból szereplési lehetőséghez jutnak.
Tv: Eurosport, 14.00 (élő); ZDF, 14.00 (élő); RAI TRE, 15.30 (élő). Internet: www.letour.fr
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik