Armstrong történelmet írt

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.07.25. 21:40
Címkék
A hagyományoknak megfelelően puszta formalitás volt a Tour de France utolsó szakasza: az összetett élcsoportjában már nem hozott semmiféle változást, nem csoda, hogy egyesek végigszórakozták a Párizsba vezető utat.
Lance Armstrong – aki ezen a napon történelmet írt, hiszen sorozatban hatodik alkalommal nyerte meg a Francia körversenyt – fűvel-fával koccintott, vélhetően egész évben nem fogyaszt annyi pezsgőt, amennyit ezen a vasárnapon. Armstrong alaposan be is öltözött erre a napra, aranyszínű bukósisakot húzott, s a "Lifestrong" kerékpárral tekert, ezzel is a rák ellen létrehozott alapítványát népszerűsítve. A csapattársak sem akartak lemaradni a bolondozásban: Beltran például bukósisakot cserélt az egyik kísérő motorossal, de néhány fotó erejéig egy amerikai katonai terepjárót is a karavánba engedtek: a felvételen a sárga trikós mellett a "US Army", vagyis a nyolc US Postal-kerekes, mögöttük pedig a francia és az amerikai zászlóval fellobogózott dzsip.

Lance Armstrong egy kis pezsgôzés után hatodszor is a sárga mezben érkezett meg a párizsi parádéra
Lance Armstrong egy kis pezsgôzés után hatodszor is a sárga mezben érkezett meg a párizsi parádéra
Lance Armstrong egy kis pezsgôzés után hatodszor is a sárga mezben érkezett meg a párizsi parádéra
A nagy-nagy ünneplést az olasz Filippo Simeoni próbálta elrontani, többször is szökéssel próbálkozott (már a rajt után igyekezett ellépni…), de kísérleteit a mezőny rendre visszaverte.
Párizs határáig tartott az ünneplés, ott azonban ismét komolyra fordult minden: megkezdődött a világ legnagyobb kritériumversenye, nyolc kör a francia főváros belvárosában, végig a Champs-Élysées-n. Minden kerékpáros álma megnyerni ezt a szakaszt, a nagy utazás utolsó állomását, ennek megfelelő iramú viadalt láthatott a milliós közönség. Az utolsó körig együtt maradt a mezőny, a spanyol Flecha akkor is csupán néhány méteres előnyt tudott összeszedni, de a Quick Step együttese sikerrel vezényelte az üldözést, mi több, a sprinterét is ez a gárda vezette fel a legjobban: a belga Tom Boonen szerezte meg az első helyet. A záró napra egyedül a zöld trikó sorsa maradt nyitva, de az utolsó centimétereken ez is eldőlt: az ausztrál McEwen ezúttal is megelőzte Erik Zabelt, s megvédte a gyorsasági összetett első helyét.
Armstrong már a befutó előtt folytatta az ünneplést, így aztán 19 másodperces hátránnyal gurult át a célvonalon, de ez már semmit sem változtatott a tényen: sorozatban hatodszor is megnyerte a Tour de France versenyét.
"Nagyon boldog vagyok, talán még sohasem élveztem ennyire a kerékpározást, mint most. Nem csak az vezérelt, hogy történelmet írjak vagy pénzt keressek, egyszerűen élveztem, hogy kétszáz másik bringással versenyezhetek" – magyarázta Armstrong, aki talán utoljára állt a diadalív előtti pódiumon, a hírek szerint ugyanis nem indul többé a Francia körversenyen. Így vagy úgy, megtette a magáét: fantasztikus sorozatát aligha fogja bárki is felülmúlni.

Eredmények

20. szakasz, Montereau–Párizs (163 km): 1. Tom Boonen (belga, Quick Step-Davitamon) 4:08:26, 2. J-P. Nazon (francia, AG2R) azonos idővel, 3. Hondo (német, Gerolsteiner) a. i., 4. McEwen (ausztrál, Lotto-Domo) a. i., 5. Zabel (német, T-Mobile) a. i., 6. Casper (francia, Cofidis) a. i. Az összetett végeredmény: 1. (sárga trikóban) Lance Armstrong (amerikai, US Postal) 83:36:02, 2. Klöden (német, T-Mobile) 6:19 p h., 3. Basso (olasz, CSC) 6:40 p h., 4. Ullrich (német, T-Mobile) 8:50 p h., 5. Azevedo (portugál, US Postal) 14:30 p h., 6. Mancebo (spanyol, Banesto) 18:01 p h. A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld trikóban) Robbie McEwen 272 pont, 2. Hushovd (norvég, Crédit Agricole) 247, 3. Zabel 245. A hegyi pontversenyben: 1. (pöttyös trikóban) Richard Virenque (francia, Quick Step-Davitamon) 226 pont, 2. Armstrong 172, 3. Rasmussen (dán, Rabobank) 119. A csapatversenyben: 1. T-Mobile (német) 248:58:43, 2. US Postal (amerikai) 2:42 p h., 3. CSC (dán) 10:33 p h. ---- T ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik