Megint sprint, Petacchi duplázni tudott

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2004.09.07. 21:48
Címkék
A Spanyol körverseny leggyorsabb szakaszaként hirdették a viadal műsorfüzetében a keddi, Soria és Zaragoza közötti 174 kilométeres etapot.
Igaz, néhány éve a spanyol Igor González de Galdeano személygépkocsikat megszégyenítő, 55.176 kilométer/órás átlagsebességgel győzött a szinte végig lejtős szakaszon, ám a mezőny most nem akarta a rekordot megdönteni - csak biciklizgettek a karaván tagjai, az első órában mért alig 34 kilométer/órás átlag ezen a szinten ugyanis ennek számít.
Előbb a spanyol Florencio, majd az Astarloza, Elias, David Fernández, Silloniz négyes próbált színt csempészni az unalmasan csordogáló versenybe, de a szökési kísérleteket elfojtotta a mezőny. Ötven kilométernyi gurulás után Florencio és David Fernández újra próbálkozott, ezúttal a spanyol (vagy inkább baszk) Isasi, illetve a francia Laidoun csatlakozott hozzájuk. A kvartett annyit legalábbis elért, hogy két és fél perces előnnyel a mezőny előtt tekert, ennél messzebbre azonban egyszer sem engedték őket, ez pedig előrevetítette, mi történik majd a hajrában: a sprinterek csapatai az utolsó kilométereken nagy tempóval vezetik fel a gyors lábúakat, akik egymás között döntenek a szakaszgyőzelemről. A papírforma is ezt diktálta, hiszen az idei Vueltán csak hat olyan szakasz van, amelyen a sprinterek játszhatják a főszerepet, ez pedig túl kevés ahhoz, hogy teret adjanak a szökevényeknek.

Petacchi (jobbra) minimális különbséggel elôzte meg Zabelt
Petacchi (jobbra) minimális különbséggel elôzte meg Zabelt
Petacchi (jobbra) minimális különbséggel elôzte meg Zabelt
Florencióék az utolsó 15 kilométer kezdetéig reménykedhettek, akkor azonban elzúgott mellettük a mezőny. A hajrát az elmúlt két évben megszokottaknak megfelelően a Fassa Bortolo együttese vezette fel a legjobban, sprinterük, Alessandro Petacchi hátsó kerekén bújtak meg a riválisok, akik közül ezúttal is Erik Zabel állt a legközelebb ahhoz, hogy legyőzze az olaszt, ám Petacchi most a végsőkig küzdött, s idei második szakaszgyőzelmét is megszerezte. A német Zabel tíz centire volt a bravúrtól, csupán ennyi volt a két kerekes között a különbség, de nem sokkal maradt el tőlük a harmadik helyezett spanyol Freire sem.
Az összetett verseny élén ezúttal nem történt változás, az US Postal luxemburgi versenyzője, Benoit Joachim (aki ezen a szakaszon is hátragurult kulacsokért, amikor erre szükség volt) viselheti az aranyszínű mezt. A Vuelta első magyar indulója, Bodrogi László ezúttal is jól szerepelt, az élmezőnyben ért célba, az összetettben pedig a 93. helyről folytathatja.
Négy viszonylag sík etap után jönnek a hegyek - igaz, egyelőre nem a legnagyobbak. ---- 5 ---- 4
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik