Bielsa a siker után távozott

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.09.16. 21:33
Címkék
Kedden némiképp váratlanul lemondott Marcelo Bielsa, az argentin válogatott szövetségi kapitánya.
Az NSO ajánlja:

Világbajnoki selejtezők, 2006

Az összes eredmény, tabella, menetrend: Dél-amerikai selejtezők


Copa América 2004
Az NSO ajánlja:

Világbajnoki selejtezők, 2006

Az összes eredmény, tabella, menetrend: Dél-amerikai selejtezők


Copa América 2004
A szakvezető hat évig irányította hazája nemzeti tizenegyét, és mindössze két héttel hivatali ideje legnagyobb sikere, az athéni olimpiai bajnoki cím elhódítása után nyújtotta be felmondását. Utóda José Pekerman lesz, aki 1995-ben, 1997-ben és 2001-ben is világbajnoki címre vezette Argentína U20-as válogatottját.
Bielsa 14-én reggel, minden előzmény nélkül jelent meg az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) székházában, ahol Julio Alegrét, a válogatottért felelős főtitkárt kereste. Közölte vele, hogy magánokokból lemond a szövetségi kapitányi posztról, ám Alegre először nem vette komolyan, és azonnal felhívta Julio Grondonát, az AFA első emberét. Grondona szintén kétkedve fogadta a szakvezető bejelentését, és arra kérte, hogy személyesen tárgyalják meg az ügyet, ám Bielsa hajthatatlannak bizonyult, így nem volt más megoldás, mint elfogadni a lemondást.

Marcelo Bielsa az argentin válogatott szövetségi kapitánya olimpiai arannyal a zsebében távozott a nemzeti tizenegy élérôl
Marcelo Bielsa az argentin válogatott szövetségi kapitánya olimpiai arannyal a zsebében távozott a nemzeti tizenegy élérôl
Marcelo Bielsa az argentin válogatott szövetségi kapitánya olimpiai arannyal a zsebében távozott a nemzeti tizenegy élérôl
Persze azonnal megindultak a találgatások, valójában mi vezetett a kapitány távozásához. A vezető argentin sportlapok Bielsához közelálló forrásokra hivatkozva arról írnak, hogy a szakember nagyon egyedül érezte magát, mert amellett, hogy rendszeresen a sajtó és a szurkolók kereszttüzében állt, szakmai oldalról sem kapott támogatást. Tény, Argentínában könnyű kegyvesztettnek lenni, amikor elmaradnak az eredmények, és Bielsa megítélése éppen ezért volt hullámzó. Csapata nagyszerűen szerepelt a 2002-es világbajnokság selejtezősorozatában, olyannyira, hogy a japán-dél-koreai közös rendezésű tornára már egyértelmű favoritként utazott ki. Ehhez képest ott már a csoportkörben elvérzett, amiért sokan úgy vélték, Bielsának mennie kell. Nem így történt, és ez bizony szemet szúrt a drukkereknek, akik a sajtóval karöltve a tréner személyében látták a kudarcok - adott esetben a kevésbé látványos játék is ide tartozik - fő okát. Bielsa ellenállt, és foggal-körömmel ragaszkodott a leginkább betonvédelemre épülő és kevés kockázatot vállaló szisztémájához, de úgy tűnt, sohasem fog kiugró eredményt elérni.
Az idén nyáron azonban valami megváltozott. A Peruban rendezett Copa Américán Argentína, ha nem is parádézva, de fölöttébb magabiztos teljesítménynyel rukkolt ki, és bejutott a döntőbe, amelyben az ősi rivális Brazília volt az ellenfele. A kék-fehér szurkolók kezdték ismét megtalálni a közös hangot a válogatottal, sőt, időnként már Bielsát is éltették, ráadásul a sajtóban is olyan dicsérő szavak jelentek meg a szövetségi kapitányról, amelyekről Bielsa korábban legfeljebb csak álmodhatott. A fináléban aztán hiába vezettek kétszer is az argentinok, végül a mindkét félidő utolsó pillanataiban egyenlítő selecao tagjai mosolyoghattak, mert a tizenegyespárbajban ők bizonyultak jobbnak.
A vereség megrázta Argentínát, de az addig megszokottól eltérően Bielsáról nem szedték le a keresztvizet, a kapitány pedig - szemben a korábbi elképzeléseivel - mégis úgy döntött, az olimpián is ő vezeti majd a válogatottat, amely gyakorlatilag a Copán látott kerettel vágott neki a tornának. Az eredmény ezúttal már nem maradt el: Argentína veretlenül, kapott gól nélkül, a legjobb gólkülönbséggel és a torna gólkirályát (Tevez) adva megérdemelten nyert Athénban, és a labdarúgó-válogatott sikerére régóta váró országban örömünnepet ültek a drukkerek.
Bielsa tehát visszakerült az elfogadott emberek szűk körébe, és talán éppen ezért időzítette mostanra a lemondását. Az argentin lapokban megszólaló barátok szerint az egyelőre némaságba burkolózó edző most szeretné bepótolni a családjától távol töltött időt, és csak a következő idénytől vállalna ismét munkát, szíve szerint Európában.
Sokan persze megkönnyebbüléssel vették tudomásul Bielsa lemondását, mert az is igaz, hogy szövetségi kapitányként nem tűrt ellentmondást senkitől, és önfejűsége nem ismert határokat. Utóda, José Pekerman sem könnyen irányítható típus, de legalább Grondonával ki tud jönni. Ez azért lényeges, mert a korábbi ifitréner sohasem lett volna szövetségi kapitány, ha Carlos Bianchi, az argentin labdarúgás edzőpápája nem utasítja vissza a felkérést - őt keresték meg először -, éppen a Grondonával kialakult hűvös viszonya miatt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik