Ismét gyászol a futball

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2004.10.28. 21:44
Címkék
Brazíliában ünnep a labdarúgás, a hétközi forduló után azonban a gyász lett úrrá nem csupán a futballtársadalmon, hanem az egész országon egy labdarúgó tragikus halála miatt.
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
Serginhóért hiába imádkoztak, a Sao Caetano védôjének nem bírta a szíve
A Sao Caetanót erősítő Paulo Sérgio de Oliveira Silva, futballistanevén Serginho, a Sao Paulo elleni rangadó 59. percében esett össze a Morumbi-stadion gyepén, és hiába érkezett azonnal a segítség - mindkét csapat orvosai és a mentősök is megtettek mindent -, a 30 esztendős játékos életét már nem tudták megmenteni. Serginho nem sokkal azt követően halt meg, hogy rohammentővel beszállították egy helyi kórházba, az első orvosi diagnózis szerint halálát szív- és légzéselégtelenség okozta.
A tragédia után a játékvezető természetesen félbeszakította az akkor gól nélküli döntetlenre álló mérkőzést. Jellemző a brazilok összetartására, hogy a két gárda játékosai már akkor együtt imádkoztak, amikor Serginhót az orvosok a gyepen próbálták újraéleszteni, majd amikor feltették a hordágyra, és elvitte a mentő, a stadionban lévő összes ember együtt fohászkodott a futballistáért. A gyepen a játékosok, az edzők és még a bírók is a középkörbe mentek, és ott imádkoztak, a lelátón a jóval nagyobb számban helyet foglaló Sao Paulo-drukkerek hangosan éltették Serginhót, a Morumbi kivetítőin pedig megjelent a következő felirat: "Serginho, együtt imádkozunk érted!"
Amikor bekövetkezett, amitől a legtöbben tartottak, a Sao Luiz kórház zarándokhellyé változott, és a labdarúgó jelenlegi és korábbi játékostársai mellett a szurkolók is lerótták kegyeletüket. A Sao Paulo szimpatizánsai közvetlenül a mérkőzésről mentek el autóbusszal az egészségügyi intézményhez, és helyeztek el gyertyákat a bejáratánál.
A szomorú eseménynek várhatóan hosszadalmas és viszontagságos folytatása lesz, ugyanis azonnal köztudottá vált, Serginhónak szívproblémái voltak, s erről nemcsak az orvosai, hanem a játékostársai is tudtak. "Külön kezelésre kellett járnia a szívével, mert nem volt vele minden rendben. Erre akkor derült fény, amikor legutóbb a szokásos orvosi vizsgálaton átestünk, ám akkor azt mondták neki, legfeljebb egy százalék az esély, hogy bármi rossz történjen" - emlékezett elcsukló hangon Silvio Luiz, a Sao Caetano kapusa.
Tovább bonyolítja az ügyet Mário Sérgiónak, az Atlético MG jelenlegi, a Sao Caetano korábbi edzőjének a kijelentése. A tréner szerint a játékos szívbetegségéről már az előszezonban tudomást szereztek a Sao Caetanónál, de a vezetőség inkább a szőnyeg alá söpörte a problémát. "A fiam volt Serginho egyik menedzsere, és ő még az idény kezdete előtt mondta nekem, hogy a játékosnak nincs minden rendben a szívével. Ezt a magánorvosa diagnosztizálta, viszont a Sao Caetanónál csak most ismerték el, hogy tudtak a védő egészségügyi gondjairól. Ez nemtörődömség. Persze szegény Serginhóval aláírattak egy olyan papírt, amelyben vállalja, a saját felelősségre futballozik" - kelt ki magából Sérgio.
A Brazil Labdarúgó-szövetség később határoz a félbeszakadt mérkőzés sorsáról. A Sao Caetano szombati, Paraná elleni bajnokiját elhalasztották.

Országos bajnokság (Campeonato Brasileiro)
38. forduló: Palmeiras-Botafogo 2-1 (Claudecir 47., Correa 89., ill. Ricardinho 78.), Cruzeiro-Gremio 2-0 (Adriano 7., Fred 28.), Goiás-Atlético PR 2-0 (Josué 32., Somália 88.), Vitória-Atlético MG 2-1 (Sandro 48., Leandro Domingues 74., ill. Wagner 42.), Paraná-Figueirense 2-1 (Marcel 21., Galvao 32., ill. Alexandre Gaúcho 60.), Ponte Preta-Paysandu 3-0 (Anselmo 5., Alecsandro 8., 23.), Fluminense-Juventude 7-1 (Rodrigo Tiuí 1., 74., 84., Roger 22., 86., Alessandro 34., 53. - a másodikat 11-esből), Internacional-Guarani 1-3 (Rafael Sobis 68., ill. Sandro Hiroshi 14., Luis Fernando 28., Careca 46.), Coritiba-Vasco 0-1 (Petkovics 91. - 11-esből), Flamengo-Santos 1-1 (Jean 27., ill. Deivid 30.), Criciúma-Corinthians 1-1 (Cléber Gaúcho 35., ill. Renato 3.). A Sao Paulo-Sao Caetano mérkőzés félbeszakadt.
Az élcsoport: 1. Santos 69 pont (83-53), 2. Atlético PR 69 (71-44), 3. Sao Paulo 65 (58-33, 37 mérk.), 4. Palmeiras 65 (62-38), 5. Sao Caetano 65 (50-30, 37), 6. Juventude 62
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik