A kollektív büntetés érthetetlen

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2004.12.14. 20:43
Címkék
A diszkoszvető Kővágó Zoltán már az olimpiát megelőző nemzetközi versenyeken is jól szerepelt, Athénban elért helyezésével mégis felülmúlta a várakozásokat.
Kôvágó Zoltán

Született: 1979. április 10., Szolnok
Klubja: Bp. Honvéd
Edzôje: Fejér Géza
Versenyszáma: diszkoszvetés
Egyéni csúcsa: 68.93
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2004); Eb-7. (2002); 2x utánpótlás Európa-bajnok (1999, 2001); junior-világbajnok (1998), junior vb-4. (1996); junior Eb-3. (1997); 2x magyar bajnok (2001, 2004)
Kôvágó Zoltán

Született: 1979. április 10., Szolnok
Klubja: Bp. Honvéd
Edzôje: Fejér Géza
Versenyszáma: diszkoszvetés
Egyéni csúcsa: 68.93
Legjobb eredményei: olimpiai 2. (2004); Eb-7. (2002); 2x utánpótlás Európa-bajnok (1999, 2001); junior-világbajnok (1998), junior vb-4. (1996); junior Eb-3. (1997); 2x magyar bajnok (2001, 2004)
Az olimpiai döntőben csak Fazekas Róbert és a címvédő litván Virgilijus Alekna dobott nála nagyobbat, így Fazekas kizárása után az ezüstérmet vehette át. Ô lett az év legjobb magyar atlétája.
- Én ugyan mindent megtettem azért, hogy a legjobb magyar atléta legyek - válaszolta kérdésünkre Kővágó -, de nem erre számítottam, nem így akartam az élre kerülni. Így inkább annak örülök, hogy az idén sikerült jelentősen előre lépnem.
- Az idény kezdete előtt milyen eredményre számított?
- Méterben valami hasonlót terveztem. Gondoltam, hogy megközelíthetem a 69 métert, de kicsit korábbra vártam. Végül augusztus elején, Zürichben dobtam meg a 68.93 métert. Az olimpiai helyezéseken nem gondolkodtam, tudtam, hogy mindenki nagyon készül, én is arra koncentráltam, hogy Athénban jó formában legyek. Zürich után persze már kezdett körvonalazódni egy nagyratörőbb terv.
- Annak idején azzal a céllal kezdett sportolni, hogy olimpiai dobogós legyen?
- Akkoriban nem gondolkoztam még ezen. Az édesanyám terelgetett az atlétikai pálya felé, én inkább az ökölvívást választottam volna. Ha nincs anyu, száz százalék, hogy ma bokszolok. Ô vitt le a pályára, és három éven át ő volt az edzőm.

Kôvágó Zoltán Athénban valósággal szárnyakat ragasztott diszkoszára, amely a gyôzelmi emelvény második fokáig repítette ôt (Fotó: Czagány Balázs)
Kôvágó Zoltán Athénban valósággal szárnyakat ragasztott diszkoszára, amely a gyôzelmi emelvény második fokáig repítette ôt (Fotó: Czagány Balázs)
Kôvágó Zoltán Athénban valósággal szárnyakat ragasztott diszkoszára, amely a gyôzelmi emelvény második fokáig repítette ôt (Fotó: Czagány Balázs)
- Hogyan került más trénerhez?
- Egy idő után anyu nem akarta, hogy vele dolgozzam, mert nem volt szíve ahhoz, hogy keményebb munkára fogjon. Így kerültem Szolnokon Fuchs Géza bácsihoz. Nála mindent kipróbáltam, és ő volt az, aki észrevette, hogy valamelyik dobószámmal kellene komolyabban foglalkoznom. Mivel ő nem értett a dobásokhoz, át akart adni másnak. Sokan furcsán néztek rá ezért, voltak, akik azt hitték, hogy csak le akar passzolni, hiszen akkor, tizennégy évesen diszkosz még nem is volt a kezemben. Hálás vagyok neki, mert nagyon kevés az olyan edző, aki képes arra, hogy ilyen döntést hozzon.
- Ezután Kocsis Istvánhoz került.
- Csakhogy pechem volt, mert éppen hogy elkezdtük az alapozást, és eltört a kezem. Sajkacsonttörésem volt, azt mondták, örüljek, ha majd írni tudok. Három hónapig volt rajtam a gipsz, s ezután három hónapig tartott a rehabilitáció. Nyár közepén kezdtem edzegetni, decemberben rendezték a serdülő országos bajnokságot. Augusztusban edzésen kipróbáltam, hogy mit tudok egy kilogrammos diszkosszal, és 56 métert dobtam. A bajnokságot 64 méterrel nyertem meg, pedig korábban mindig hatvan méternél kevesebbet dobtak a bajnokok. Akkor dőlt el végleg, hogy diszkoszvető leszek.
- Ettől a bajnokságtól kezdve diadalmenet volt a pályafutása.
- Ez azért kicsit túlzás. Egy évvel később például szerettem volna elindulni az 1995-ös nyíregyházi junior Európa-bajnokságon, de Pista bácsi nem engedte, hogy két kilogrammos diszkosszal versenyezzek, így nem tudtam megdobni a 48.50 méteres szintet. Egy évvel később Sydneyben rendezték a junior-világbajnokságot, és szerencsére ekkor már rendszeresen dobhattam kétkilós diszkosszal. Egy másik edző ugyan azt mondta, felteszi a fizetését arra, hogy nem érem el az 54 méteres kiküldetési szintet, én ott voltam Sydneyben, és a két évvel idősebbek között negyedik lettem.
- Egy évvel később a junior Európa-bajnokságon már harmadik volt, majd 1998-ban győzött a junior-világbajnokságon.
- Ez szépen hangzik, de az egyéni csúcsom alig fejlődött. Éreztem, hogy váltanom kell, és Pista bácsi is egyetértett velem. Széttárta a karját, s azt mondta, a zsűri tanácstalan, ő már nem tud nekem segíteni. Ekkor kezdtem Fejér Gézával dolgozni, és alig három hónapnyi munka után több mint három métert fejlődtem, 66.76 méterig jutottam. Három évet elbóklásztam a 66 méter körül, de az idén ismét nagyot léptem előre.
- Ez nyilván erőt ad a folytatáshoz.
- Igen, bár nem dőlhetek hátra elégedetten. Úgy kell dolgoznom, hogy megfeleljek az újabb elvárásoknak. Jelenleg harmadik vagyok a világranglistán, és jövőre sem szeretnék hátrább kerülni.
- Úgy tudom, az olimpiai ezüst feletti örömébe üröm is vegyül.
- Fel vagyok háborodva! Az edzőm, Fejér Géza még mindig nem kapta meg az olimpiai érmesek edzőinek járó jutalmat. A sportminisztérium az atlétikában előfordult doppingvétségek miatt úgy döntött, hogy nem fizet. Először senkinek sem akarták átutalni a jutalmakat, aztán úgy tervezték, hogy az atlétákat és a súlyemelőket zárják ki, végül csak mi, versenyzők kaptuk meg a járandóságunkat. Milyen dolog az, hogy egy kiszolgáltatott emberrel, akinek nincs semmilyen más jövedelme, s aki megdolgozott ezért a pénzért, ezt teszik? És nemcsak Géza bácsi járt így, hanem Bagyula István, Vaszi Tünde edzője, akinek szintén nincs állása, vagy Németh Pál, Pars Krisztián trénere és Vona Attila, Zsivoczky Attila mestere. No meg a nevelőedzők. Úgy tudtam, a kollektív büntetés elvét minden jóérzésű ember elutasítja. Ezen az alapon bárkinek letilthatnák a fizetését, annak is, akinek semmi köze a sporthoz. Nekünk sincs sokkal több közünk a doppingvétségen ért versenyzőkhöz, mint másoknak. Az ország különböző részein élünk, egymástól függetlenül edzünk, ráadásul Géza bácsi még Athénban sem lakhatott velünk. Nagyon keserű a szám íze.

Az elmúlt négy év győztesei
2003 Annus Adrián
2002 Fazekas Róbert
2001 Vaszi Tünde
2000 Gécsek Tibor ---- Bár a pontozásos világranglistán az etióp Kenenisa Bekele végzett az élen, s mindenki egyöntetűen állítja, hogy honfitársán, Haile Gebrselassién is túl fog tenni, az év legnagyobb teljesítménye talán mégis Hisam el-Gerruzs nevéhez fűződik. A marokkói futó ugyan nem javított világrekordot - saját csúcsai rendkívül erősek -, de éppen a kellő pillanatban, az olimpián előzte meg Bekelét 5000 méteren, azon a távon, amelyen májusban az etióp világcsúcsot futott.
Ráadásul ez már El-Gerruzs második athéni aranya volt, az elsőt 1500-on szerezte. Kárpótolta tehát magát az atlantai és a sydneyi vereségért, végre elfeledte a korábbi keserűséget. Merthogy El-Gerruzs Atlantába és Sydneybe is éremesélyesként érkezett, de míg 1996-ban egy szerencsétlen bukás akadályozta meg abban, hogy első legyen, 2000-ben lehajrázta őt a kenyai Noah Ngeny. Ôt, aki akkor már három éve veretlen volt, s aki három távon (1500 és 2000 méteren, valamint egy mérföldön) tartott világrekordot. A sydneyi ezüstöt óriási kudarcként élte meg. Még az is megfordult a fejében, hogy befejezi pályafutását, ráadásul csalódott az emberekben.
"Az olimpiai vereség után kénytelen voltam levonni néhány következtetést - nyilatkozta egy évvel később. - Sydney előtt rengeteg barátom volt, akik istenítettek engem. Az olimpia után eltűntek. Akkoriban rosszul éreztem magam, de később rájöttem, hogy az ezüstérem mégsem jelenti azt, hogy vége a világnak, és kemény munkába kezdtem. Elhatároztam, hogy mindenképpen győzök egy olimipán 1500 méteren, akkor is, ha Pekingig kell várnom erre."

Már ekkor, 2001-ben bejelentette, hogy újra megpróbálkozik az 5000 méterrel, azzal a távval, amelyen az 1992-es junior-világbajnokságon bronzérmet nyert. Edzője, Abdelkader Kada még korainak tartotta az időpontot, úgy vélte, El-Gerruzsnak csak 2003-ban szabad ebben a számban indulnia. Tavaly a párizsi világbajnokságon aztán megpróbálkozott a duplázással, ám negyedik ezerötszázas világbajnoki aranya mellé
Végre sikerült a marokkóinak
Az 1500 méter világcsúcstartója két elveszített olimpia után duplázással vigasztalódott


ötezren csupán ezüstöt sikerült nyernie. Ô is, Bekele is a kenyai Eliud Kipchoge mögött ért célba. Fő távján a sydneyi kudarcot követően idén nyárig nem talált legyőzőre, júniusban a római Golden League-viadalon azonban kiábrándítóan futott, nyolcadik lett. Úgy tűnt, a harmadik olimpiáján sem mosolyog rá a szerencse. Pedig a két olimpia között remekelt, három éven át sorozatban őt választották az év férfi atlétájává.
El-Gerruzs tavaly ősszel különös elszántsággal kezdett hozzá a felkészüléshez, és izgatottan várta, hogy 5000 méteren újra kipróbálhassa magát. "Ezen a távon úgy érzem magam, mint egy tinédzser, aki éppen most tanult meg vezetni. A párizsi futásomat is győzelemként értékelem, hiszen mindöszsze négy századmásodperccel veszítettem. Remélem, Athén ismét szerencsét hoz nekem, ugyanúgy, mint 1997-ben, amikor a görög fővárosban megszereztem az első világbajnoki címemet. Ezúttal nem elkeseredésemben fogok sírni az olimpiai döntő után" - fogadkozott.
Rómában azonban úgy tűnt, szertefoszlik az álom. A verseny után hazautazott, és csak annyit lehetett tudni róla, hogy vírusfertőzés miatt gyengélkedik, az okozta a vereséget. Aztán az olimpia előtt a zürichi Golden League-viadalon ismét kikapott. Ezúttal már remekül futott (3:27.64), de a kenyai Bernard Lagat nála is gyorsabb volt. Ezúttal tehát nem favoritként érkezett az olimpiára.
Athénban az 1500 méter döntőjében az első rajtot visszalőtték, ami csak fokozta az izgalmakat. Az indulás után Lagat vágott az élre, El-Gerruzs két kör megtétele után vette át a vezetést. Az igazi küzdelem azonban csak a csöngetéskor kezdődött meg. Lagat és El-Gerruzs óriásit hajrázott, a célegyenesben is fej fej mellett robogtak. Az utolsó lépéseket a marokkói bírta jobban - végre olimpiai bajnok lett. Az ötezres bajnoki cím szintén a célegyenesben dőlt el. Bekele loholt elöl, el-Gerruzs üldözte őt. Harminc méterrel a cél előtt fogta be a világcsúcstartót, s boldogan mutatta a kameráknak: megvan! Mind a két arany! ---- Sajnos az athéni olimpia, bármennyire színvonalas volt is, mégiscsak a doppingesetekről marad nevezetes. Ugyanúgy, ahogy Szöulról elsőként Ben Johnson lebukása, s talán a tragikusan fiatalon - sokak szerint éppen a doppingolás miatt - elhunyt Florence Griffith-Joyner jut az eszünkbe, Athént sem a két világcsúcs és a négy duplázó miatt emlegetik majd évtizedek múlva. A rekordokat megjavítják, az átlagokat felülmúlják, de remélhetőleg három aranyérmet a jövőben nem vesznek
vissza. Márpedig ezúttal így történt. Sajnos kettőt a mi versenyzőinktől, a kalapácsvető Annus Adriántól és a diszkoszvető Fazekas Róberttől vettek el, akik a Nemzetközi Sportdöntőbíróság előtt küzdenek az igazukért.
A hazai közönséget azonban elsősorban nem az ő ügyük izgatta, hanem saját versenyzőik, a 200 méteren címvédő Konsztantinosz Kenterisz és a Sydneyben 100 méteren ezüstérmes Ekaterini Tanu kizárása. A két görögöt a versenyek előtt hívták doppingvizsgálatra, amelyen nem jelentek meg, amivel doppingvétséget követtek el. A súlylökés bajnoka, az orosz Irina Korzsanyenko a versenyt követő doppingteszten akadt fenn, Fazekas ugyanitt nem produkált elegendő vizsgálati anyagot, Annust pedig a versenyt követően rendelték vissza újabb tesztre, amelyre nem ment el.
Ha azonban valakit elsősorban maga a sport izgat, nyilván a legszebb pillanatokra emlékezik. Például Jelena Iszinbajeva rúdugró-világrekordjára, vagy a kínai Liu Hsziang 110 méteres gátfutásban elért világcsúcs-beállítására. A női rúdugrásnak Iszinbajeva volt az első számú esélyese, de honfitársa, Szvetlana Feofanova és az amerikai címvédő, Stacy Dragila is 480 centiméter feletti eredménnyel érkezett a helyszínre. 110 gáton nem a kínait tartották az arany várományosának, az amerikai Allen Johnson volt erre esélyesebb. Ám Atlanta bajnoka a középfutamban hatalmasat bukott, s így sohasem derül ki, hogy felvette volna-e a versenyt ifjú riválisával.
A brit Kelly Holmes bravúrja a marokkói Maria Mutola tragédiáját jelentette. Az afrikai futónő veretlenségi sorozata ugyan már júniusban megszakadt, mégis kevesen számítottak arra, hogy Athénban kikap. Márpedig 800 méteren Holmes ért előbb a célba, s a futónő 1500-on is diadalmaskodni tudott. Az orosz hármasugró, Tatjana Lebegyeva ugyancsak duplázásra készült, de fő számában vereséget szenvedett - igaz, ezt követően távolban arannyal vigasztalódott.
A férfi 100 méter minden idők legszínvonalasabb versenyét hozta. Négyen értek célba 9.90 másodpercen belül, a győzelmet az amerikai Justin Gatlin (9.85) szerezte meg. Jurij Borzakovszkij igazolta, hogy különleges taktikája a legnagyobb versenyen is eredményesen alkalmazható. Az orosz 800-as a rajt után általában a mezőny végén fut, s Athénban is csak a hatodik helyen állt a csöngetéskor. A nagy hajrát későn, a célegyenesben kezdte meg, mégis egymás után hagyta le ugyancsak vágtázó ellenfeleit.
Kenenisa Bekele nemcsak tudásával, különleges mutatványával is meghökkentette a közönséget. 10 000 méteren megpróbálta éremhez segíteni nagy elődjét, Haile Gebrselassiét. Hol visszafogta a mezőny iramát, hol vezetett Gebrének, de mindhiába, elmaradt a hármas etióp siker. Gebre csak ötödik lett.
Négy olyan szám volt, amely után az eredményhirdetésnél három egyforma lobogót húztak fel. Akadályon a kenyaiak diadalmaskodtak, női távolban az oroszok nyerték az érmeket, férfi 200 és 400 méteren az amerikaiak ünnepeltek. Az utóbbi szám érdekessége, hogy ezen a távon hosszú idő után először győzött fehér bőrű futó, Jeremy Wariner.
Női magasugrásban az orosz Jelena Szleszarenko megpróbálkozott a 210 centiméteres világcsúcsmagassággal - mégpedig látványosan. A versenyt végül 206 centiméterrel nyerte meg, négy centivel megelőzve a dél-afrikai Hestrie Cloetét.
Paula Radcliffe a nagy vesztesek egyike lett. A maratoni futás világcsúcstartója szokásához híven erősen kezdett, ám a nagy melegben nem bírta a saját maga által diktált tempót, és feladta a küzdelmet. Sydney sztárja, Marion Jones ugyancsak érem nélkül maradt. Távolugrásban és 4x100 méteren indult, s az utóbbiban csapata toronymagas esélyes volt. Ám Jones és Lauryn Williams elrontotta a második váltást, így elbúcsúzhatott álmaitól. ---- JANUÁR
Stuttgartban az etióp Berhane Adere 5000 méteren 14:39.29 percre javítja a női világcsúcsot teremben.

FEBRUÁR
Az orosz Jelena Iszinbajeva Doneckben 483-ra, majd honfitársa, Szvetlana Feofanova Athénban 484 centiméterre javítja a női rúdugrás világcsúcsát. Az etióp Kenenisa Bekele Birminghamben 5000 méteren 12:49.60 perccel ér el világrekordot.

MÁRCIUS
A budapesti fedett pályás vb-n Iszinbajeva egy centivel magasabbra jut. Hármasugrásban az orosz Tatjana Lebegyeva 15.36 méterrel, a svéd Christian Olsson 17.83 méterrel állít fel világrekordot. A 4x400 méteres orosz női váltó ugyancsak világcsúcscsal, 3:23.88 perccel győz. A brüsszeli mezeifutó-vb-n Kenenisa Bekele ismét duplázik, 2002 és 2003 után újra első mindkét távon.

ÁPRILIS
A jamaicai csodasprinter, a 19 éves Usain Bolt 19.93 másodperccel junior-világrekordot állít fel 200 méteren.

MÁJUS
Hengelóban Bekele szabadtéren is átírja a világcsúcslistát, 5000 méteren 12:37.37 percet ér el.

JÚNIUS
Ostravában Bekele a 10 000-es rekordot is megszerzi 26:20.32 perccel. Bergenben női 5000 méteren a török Elvan Abeylegesse 14:24.68 perccel világrekordot ér el. Az 50 kilométeres gyaloglásban Gyenyisz Nizsegorodov 3:35.29 órával állít fel új világcsúcsot. Gatesheadban Iszinbajeva 487 centiméterre srófolja a rúdugrás legjobbját. Zalaegerszegen Boros László 227 centiméterrel beállítja a magasugrás országos csúcsát.

JÚLIUS
Az orosz Gulnara Szamitova akadályfutásban 9:01.59 perccel, Feofanova rúdban (Iraklion) 488, majd Iszinbajeva (Birmingham és London) 489, illetve 490 centiméterrel állít fel rekordot. A párizsi Golden League-viadalon Varga Judit megnyeri az 1500 métert. Tóth Lívia Iraklionban 9:39.84 perccel országos csúcsot fut akadályon, Szabó Enikő Budapesten 100 méteren 11.41 másodpercre javítja a magyar csúcsot.

AUGUSZTUS
Zürichben Fazekas Róbert első, Kővágó Zoltán harmadik diszkoszvetésben. Az athéni olimpián ugyanígy állhatnának a dobogóra, de Fazekast megfosztják aranyérmétől; Kővágó a második lesz. A kalapácsvető Annus Adrián átveheti a legjobbnak járó érmet, ám őt is kizárják . A marokkói Hisam el-Gerruzs és a brit Kelly Holmes duplázik. Iszinbajeva újabb rekorddal, 491 centiméterrel győz, 110 gáton a kínai Liu Hsziang 12.92 másodperces világcsúcsot ér el. Kalapácsvetésben Pars Krisztián ötödik, tízpróbában Zsivoczky Attila hatodik, távolban Vaszi Tünde a nyolcadik helyen végez.

SZEPTEMBER
Brüsszelben a katari Szaif Szaid Sahin 7:53.63 perccel világcsúcsot javít akadályon. Iszinbajeva 492 centiméterrel nyer. A berlini gála után a hármasugró Christian Olsson és a jamaicai 400-as, Tonique Williams-Darling osztozik a fődíjon, az egymillió dolláron. Az atlétikai világdöntőn Kővágó a második, Pars a harmadik helyen végez.

OKTÓBER
A MASZ fegyelmi bizottsága Annus Adriánt és Fazekas Róbertet két évre eltiltja a versenyzéstől.

NOVEMBER
A MASZ fellebbviteli fegyelmi bizottsága Annust felmenti, Fazekas eltiltását egy évre mérsékli.

DECEMBER
Az ukrán Szerhij Lebid ötödször nyer a mezei futó Európa-bajnokságot.


Emlékeztető
Olimpia, Athén (augusztus 18-29.)
Férfiak. Diszkosz: 2. Kővágó Zoltán, 11. Máté Gábor. Kalapács: 5. Pars Krisztián. Tízpróba: 6. Zsivoczky Attila.
Nők. Távol: 8. Vaszi Tünde.
Mezei futó Európa-bajnokság, Heringsdorf (december 12.)
Nők: 8. Kálovics Anikó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik