Mourinho örül a Barcának

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2004.12.17. 20:57
Címkék
A vakvéletlen nem volt tekintettel az európai erőviszonyokra, ez első ránézésre egyértelmű. A BL-csoportjukban a második helyen végző óriásklubok - Barcelona, Bayern München, Manchester United, Real Madrid - egyike sem a Lyon, Monaco, Leverkusen trióból kapott ellenfelet. Ehelyett már a nyolcaddöntők során négy szuperrangadóra kerül sor, de tegye fel a kezét, aki a lelke mélyén nem örül ennek.
Persze a klubvezetők közül néhányan biztosan tudták volna még nélkülözni az efféle izgalmakat egy ideig, hanem mint alábbi összeállításunkból kiderül, van, aki állítja, örül a neki kiutalt kemény diónak.
Egyetlen olyan párosítás van, amelyben két, hazája bajnokságát jelenleg vezető csapat került öszsze. A Barcelona és a Chelsea csatájának további érdekessége, hogy az angolok szakvezetője, José Mourinho nemrég még a Barcelonánál volt segédedző. "Felkavaró, de örömteli lesz a visszatérés a Nou Campba. Négy éve a Barcával kiütöttük a Chelsea-t, remélem, most fordított lesz a végkifejlet" - mondta Mourinho, aki arra pályázik, hogy az első tréner legyen, aki két egymást követő évben különböző együttesekkel nyeri meg az első számú európai klubkupát.
"José jól ismeri a spanyol mentalitást, szóval szerintem készen állunk. Egyébként is olyan önbizalommal játszunk mostanában, hogy senkitől sem kell félnünk. Jó, hogy Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira személyében van két olyan futballistánk, aki ismeri Decót, s talán azt is tudja, hogyan kell őt megállítani" - vélte a londoni egylet munkatársa, David Barnard. Ehhez képest Joan Laporta, a katalánok elnöke szűkszavúan és szerényen nyilatkozott: "Nagyon izgalmas, hogy két ilyen kitűnő csapat csap össze. Aki kiesik, annak biztos nem kell majd szégyenkeznie."

Látszólag a Real Madrid (Emilio Butragueno, balra) és a Juventus (Roberto Bettega) képviselôje is elégedett a sorsolással
Látszólag a Real Madrid (Emilio Butragueno, balra) és a Juventus (Roberto Bettega) képviselôje is elégedett a sorsolással
Látszólag a Real Madrid (Emilio Butragueno, balra) és a Juventus (Roberto Bettega) képviselôje is elégedett a sorsolással
Ha a megnyert BEK- és BL-trófeák számát nézzük, kétségkívül a Real Madrid-Juventus párharc a legtekintélyesebb. Nincsenek is elragadtatva egymástól a felek… "Ha választhattunk volna, nem a Juvét kértük volna, az biztos. Jó lett volna olyan ellenfelet kapni, amelyik hagyna minket játszani, mint mondjuk a Monaco" - fintorgott Guti. "A Real volt az egyik gárda, amelyet el akartunk kerülni, remélem, most Madridban is hasonló mondatok hangzanak el rólunk" - osztotta meg egy jó megérzését a közvéleménnyel Roberto Bettega, a Juve alelnöke. "Az utóbbi években háromszor találkoztunk, ebből kétszer mi örülhettünk. Ettől függetlenü, amikor Ronaldóra vagy Zidane-ra gondolok, tudom, nagyon nehéz lesz" - tette hozzá.
A Manchester Unitedet képviselő Ken Merrett viszont egyenesen ujjongott, hogy a Milant sodorta az MU útjába a sors. "Fantasztikus, olyan klubbal kell megküzdenünk, amelyben a földrész legkiválóbb játékosa szerepel. Alex Ferguson ugye megjósolta, hogy a Milant kapjuk, de ő egyébként is amondó, hogy kedvezőbb a nagyokkal játszani, így a mieink jobban tudnak koncentrálni" - magyarázta lelkesedését a klubvezető. "Kicsit aggaszt Sir Alex természetfeletti képessége. Bízom benne, hogy az eredményeket nem képes befolyásolni" - morfondírozott a Milan sportigazgatója, Umberto Gandini.
A Bayern-Arsenal ütközetet már most igyekeznek Kahn-Lehmann különpárbajként beharangozni, pedig az "ágyúsok" német kapusa az utóbbi időben csak kispadozik a spanyol Manuel Almunia mögött. De ha márciusig visszakerül a kezdőbe, valóban érdekes lesz, hogy vajon neki vagy a válogatottban pillanatnyilag előtte álló Kahnnak megy-e majd jobban a védés. "Természetesen nem csak rólunk van szó, lesz még ott tíz-tíz labdarúgó, aki eldöntheti a mérkőzéseket" - jegyezte meg a Bayern hálóőre.
A címvédő Portónak a BL-ben brillírozó Inter jutott - most úgy tűnik, az olaszok az esélyesebbek, de elnökük óvatosan közelít a kérdéshez. "Most nem lehet jósolni, több mint két hónap alatt minden megváltozhat" - vélte Giacinto Facchetti. "Azt sajnálom, hogy a visszavágó arra a hétre esik, amikor a bajnokságban a Sportinggal meccselünk" - panaszkodott a Portót irányító Victor Fernández.
A Bayer Leverkusennel összekerülő Liverpool igazgatója, Rick Parry csak annyit mondott, "lehetne rosszabb", míg a németek részéről Klaus Augenthaler szinte fenyegető üzenetet küldött. "Aki négy pontot szerez a Real Madrid és a Roma ellen, annak nem kell félnie az angoloktól" - így a leverkuseni tréner.
A BL-ben érdekelt két magyar légiós nem panaszkodhat. Lisztes Krisztián Werder Bremenje a Lyon ellen próbálhat meg a legjobb nyolc közé jutni, míg a Fehér Csabát foglalkoztató PSV a Monacóval akaszt tengelyt. Hogy is mondta Parry? Lehetne roszszabb.
A Szabics Imrét a soraiban tudó Stuttgart már kevésbé járt jól az UEFA-kupa-sorsoláson: a svábok a Parmával kerültek össze a 32 között. "Az olasz csapatok mindig erősek. A Parmának sok problémája volt a szezonban, de remek játékosai vannak" - figyelmeztetett a VfB mestere, Matthias Sammer.
Ami a kupa védőjét illeti, a Valencia arra készül, hogy - a Real Madrid után mindössze másodikként - valóban meg is védje a trófeát. Az első akadály a Steaua Bucuresti, amelynél pillanatnyilag Walter Zenga a főnök. "A Steaua tapasztaltnak számít a nemzetközi porondon, ráadásul Zenga nagyon alapos szakember" - mutatott rá gondterhelten Claudio Ranieri, a Turia-partiak szakvezetője.
A forduló nagy párharcai közé tartozik még az Ajax-Auxerre és a Sporting-Feyenoord, továbbá érdemes megemlíteni a mezőny egyetlen másodosztályú tagját, az Alemannia Aachent, amelynek a holland idény eddigi meglepetéscsapatát, az AZ Alkmaart kell legyűrnie, hogy - feltehetően - a Schalkével szemben is megmérethesse magát. ---- P ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik