Otto Rehhagel a legjobb kapitány

G. P.G. P.
Vágólapra másolva!
2005.01.06. 20:33
Címkék
A labdarúgás statisztikáival foglalkozó szervezet évről évre megszavaztatja a világ 83 országának futballszakíróit az elmúlt esztendő legjobbjairól, így arról is, ki volt a földkerekség legkiválóbb szövetségi kapitánya.
A 2004-es szavazás eredményét most hozták nyilvánosságra - eszerint az IFFHS által megkérdezettek a görög válogatottat irányító Otto Rehhagelt látták a legjobbnak.
Ehhez az eredményhez persze bizonyára nem lett volna szükség szakértőkre, tekintve, hogy a 66 éves német edző tanítványai a nyáron csodával határos győzelmet arattak a portugáliai Európa-bajnokságon. Rehhagel pedig nem hagyta ott a munkahelyét a csúcson, a görög kispadon maradt, holott az idén már valóban csodának kellene történnie, hogy megvédje most odaítélt "címét". A második helyre Marcelo Bielsa, a veretlenül, kapott gól nélkül olimpiát nyerő argentin válogatott mestere futott be, a harmadik pedig a Portugáliát Eb-ezüstéremig vezető Luiz Felipe Scolari lett.

Otto Rehhagel Európa-bajnokságot nyert a görög együttessel
Otto Rehhagel Európa-bajnokságot nyert a görög együttessel
Otto Rehhagel Európa-bajnokságot nyert a görög együttessel
A két dobogós mellett érdekes módon még három dél-amerikait találunk: Scolari honfitársa Carlos Alberto Parreira, a Copa América-diadallal is csak az ötödik pozícióig jutó brazil szövetségi kapitány, valamint Zico, a japánok főnöke, és befért a legjobbak közé a venezuelai nemzeti együttest ütőképes csapattá formáló Richard Páez is. Ugyancsak meghökkentő adat, hogy az élmezőny tizenöt kapitányából hatan nem saját nemzetük tizenegyét gardírozzák.
Bielsa és Scolari egyébként három, illetve két évvel korábban az élen végzett - utóbbi minden idők legmagasabb pontszámával, 286-tal. Ha már itt tartunk, Rehhagelnek sem kell szégyenkeznie, az eddigi kilenc voksoláson csak ketten kaptak nála többet. A hírek szerint 55 ország képviselője tette az első helyre, nem csoda, hogy ilyen hatalmas fölénnyel, 127 ponttal előzte meg kollégáit.

A világ legjobb kapitánya 2004-ben

1. Otto Rehhagel (német, Görögország) 261 pont, 2. Marcelo Bielsa (Argentína) 134, 3. Luiz Felipe Scolari (brazil, Portugália) 98, 4. Karel Brückner (Csehország) 74, 5. Carlos Alberto Parreira (Brazília) 56, 6. Morten Olsen (Dánia) 29, 7. Zico (brazil, Japán) 23, 8. Sven-Göran Eriksson (svéd, Anglia) 22, 9. Roger Lemerre (francia, Tunézia) 19, 10. Adnan Hamad Madzsid (Irak) 18, 11. Claudio Gentile (Olaszország U23) 13, 12. Branko Ivankovics (szerb-montenegrói, Irán) 11, 13. Richard Páez (Venezuela) 9, 14. Bruce Arena (Egyesült Államok) 8, 15. Giovanni Trapattoni (Olaszország) és Aleksandrs Starkovs (Lettország) 6-6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik