Az Oroszlánkirály kétszer is üvöltött

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2005.01.09. 23:51
Címkék
Az évad legnagyobb presztízsmérkőzésére került sor az Alvalade XXI-stadionban, ahol a Sporting Liedson duplájának hála, két vállra fektette az örök rivális Benficát.
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
Liedson (balra) két góljával nyerte meg a portugál derbit a Sporting
A vendégek végig alárendelt szerepet játszottak, és legfeljebb annak örülhetnek, hogy Nuno Gomes belőtte századik gólját az élvonalban, illetve hogy több mint kétéves kényszerpihenő után Mantorras visszatérhetett a csapatba.
A lisszaboni derbi előtt leginkább az foglalkoztatta a közvéleményt, hogy Liedsont egyáltalán pályára küldi-e José Peseiro edző, a brazil csatár ugyanis az ünnepek után nyolcnapos késéssel tért vissza hazájából. Végül csak szóban marasztalták el a dél-amerikait, de belső fegyelmi eljárást indítottak ellene, ráadásul Peseiro is példaértékű büntetést helyezett kilátásba vele szemben. A szükség végül nagyobb úrnak bizonyult, tekintve, hogy Liedson a gyepen volt, amikor a csapatok kifutottak a csaknem ötvenezer szimpatizáns hangorkánja közepette.
A Sporting azonnal magához ragadta a kezdeményezést, és már a második percben megszerezhette volna a vezetést, ha a kapunak háttal álló Beto csúsztatása csak pár milliméterrel beljebb megy. Tíz perc elteltével Carlos Martins lökete, nem sokkal későb Liedson átemelése után hördült fel a stadion, hogy aztán a 22. percben óriása tombolásban törjön ki az "oroszlánok" szurkolóserege: Beto a középpályáról Rochemback elé, a tizenhatoshoz ívelt, a brazil a kapu elé továbbított, Liedson pedig Ricardo Rochát megelőzve a hálóba fejelt.
A hazaiak még mindig a gólt ünnepelték, amikor Manuel Fernandes indításával Nuno Gomes lépett ki, és magabiztosan helyezett a kapuba a Benfica legelső próbálkozásából. Az egyenlítés nem szegte a Sporting kedvét, ám Quim rendre hárította a próbálkozásokat, ráadásul a 37. percben a szabálytalankodó Rui Jorgét kiállította a játékvezető.
A fordulást követően is a Sporting maradt lendületben, és a 67. percben a kapura törő Liedson csak azért nem szerezte meg ismét a vezetést, mert Alcides visszarántotta. A benficás piros lapot kapott, Liedson pedig két perc múlva kárpótolta magát és a Sportingot, amikor Carlos Martins átlövésébe a legjobb ütemben szúrt bele. Tíz a tíz ellen a Benfica tehetetlen volt, hiába állt be az utolsó tíz percre a 2002. december 7. óta sérült Mantorras is. Érdekesség, hogy az angolai éppen a Sporting elleni derbin szenvedett térdszalagszakadást.
"Úgy érzem, kiváló produkciót nyújtottunk mind tizenegy, mind pedig tíz emberrel. Több kapura lövésünk, szögletünk és támadásunk volt, mint az ellenfélnek, ezért az eredmény több mint igazságos. Liedson? Nos, két gólt szerzett, mert nagyszerű játékos, viszont a csapat is segített neki. Mindannyian tudjuk, hogy nem volt szép, amit tett, de a keret szolidáris volt vele, és a fiúk kiálltak mellette. A jó csapatok nem azok, amelyeknél nincsnenek gondok, hanem amelyek képesek megoldani a problémákat" - szögezte le Peseiro mester. Az Oroszlánkirály - ahogyan az O Jogo aposztrofálta -, azaz Liedson szavai: "A legfontosabb, hogy győztünk és hogy összetartó a csapatunk. Nagyon boldog vagyok a góljaim miatt, viszont nem a háborút, csak egy csatát nyertünk meg."

SUPERLIGA
16. forduló: Estoril-Setúbal 2-1 (Buba 62., Veríssimo 81. - öngól, ill. Meyong 10.), Boavista-Guimaraes 2-1 (Zé Manuel 2., Diogo Valente 90., ill. Alex 55.), Sporting-Benfica 2-1 (Liedson 22., 68., ill. Nuno Gomes 26.), Beira Mar-Braga 1-4 (Murray 43., ill. Wender 66., José Alves 68., Cesinha 73., Joao Tomás 75.), Moreirense-Académica 1-0 (Danilo 42. - öngól), Belenenses-Gil Vicente 0-1 (Nandinho 38.), Penafiel-Nacional 0-1 (Gouveia 74.). A Porto-Rio Ave és a Leiria-Marítimo találkoző lapzártánk után ért véget.
Az élcsoport: 1. Sporting 31 pont, 2. Boavista 30, 3. Porto 29 (21-9, 15 mérk.), 4. Braga 29 (24-13), 5. Benfica 28, 6. Setúbal 24
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik