Nyitottság az elnök álma

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.02.08. 23:18
Címkék
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
Eisenkrammer (jobbra) a Tour de France igazgatójával, Leblanc-nal
- Szólítanám elnök úrnak, de a hírek szerint máris megóvják a vasárnapi közgyűlést, ezzel együtt az ön megválasztását is.
- Az óvásoknak nagy múltja van a sportágunkban, de szerintem nem eszik ilyen forrón a kását. Ha mégis beadnának egy ilyen óvást, azzal nem foglalkozom, tiszta és legitim közgyűlés bízott meg - válaszolt Eisenkrammer Károly.
- Ha szabad megkérdezni, melyik szövetség elnöke lett?
- Csak nagy szövetségnek szokták nevezni, ez a Magyar Kerékpársportok Országos Szövetsége. A sportágban négy szakág működik, ezek közül a hagyományosnak nevezett országúti pályaszakágnak, a mountain bike-nak és a BMX-nek önálló szakági szövetsége van. Az MKOSZ az egésznek az élén áll, a magyar kerékpársportot képviseli a külföldi és a hazai sportszervezetek felé.
- Annak idején amolyan esernyőszövetségként emlegették, amely a sporttörvény előírásainak megfelelően kaphat állami támogatást, ezt pedig beavatkozás nélkül továbbcsorgatja a szakági szövetségeknek.
- Ez is egy megközelítési mód. A szakszövetségek szakmai munkájába továbbra sem kívánok beleszólni, ugyanakkor szeretném megtölteni ezt a szövetséget tartalommal. Nagyon fontos a doppingkérdés, ezt eddig egyik szervezetünk sem kezelte megfelelően, szigorúan be kell tartatnunk a hazai és nemzetközi törvényeket és már most felkészülni arra, hogy a sportág hazai fejlődésével párhuzamosan meg tudjuk akadályozni a tiltott szerek elterjedését. Fontos terület a sportszakemberképzés, tarthatatlan, hogy a hazai edzők és testnevelők a tanulmányaik során ezzel az alapsportággal nem ismerkednek meg, el kell érnünk, hogy a kerékpár visszanyerje presztízsét. S a fejlődéshez elengedhetetlen a nyitottság is, el kell indítanunk a kommunikációt a sportágon belül, no és kifelé is meg kell mutatnunk magunkat.
- Látszólag több szövetség működik itthon, mint ahány versenyzővel büszkélkedhetnek. Végül is kiket fog irányítani?
- Azon kevesek közé tartozom, akik úgy gondolják, ezt a sportágat jelenleg nem az olimpiai esélyeseink száma alapján kell megítélni. Nagyon kevés jegyzett sportolónk van, őket meg kell becsülnünk és büszkén megmutatnunk, Bodrogi Lászlótól Vinczeffy Zsoltig. Ugyanakkor botorság azt hinni, hogy két éven belül újabb Bodrogik tűnnek majd fel. Nekünk arra kell koncentrálnunk, hogy tömegbázist teremtsünk, és erre a kerékpársportnak igen jó lehetőségei vannak. Évente majd’ háromszázezer kerékpárt adnak el itthon, ennek egytizede versenyzésre alkalmas gép, vagyis évente harmincezer potenciális versenyzőjelölt ömlik az utcára, őket kell megnyernünk. Meglepett, hogy a megválasztásom enynyire érdekli a magyar sajtót, de úgy gondoltam, csak akkor kellene beszélnünk, ha már tudtunk tenni valamit a sportágunkért. Például jobb versenyeket rendeztünk és egyre több embert csábítottunk el rájuk.
- Ha már a versenyeknél tartunk, ön a legnagyobb hazai kerékpáros-esemény, a Tour de Hongrie főszervezője. Hallani, hogy már most azt vetik a szemére, a saját érdekeit képviseli majd.
- Én még nem hallottam erről, ellenben gondolkoztam rajta. Egy vagyok a hazai versenyszervezők közül, a Tour kétségkívül a legnagyobbá nőtte ki magát az elmúlt évek alatt, ha ez bűn, akkor felemelem a kezem. De éppen a Tour de Hongrie tehet róla, hogy az évek során nagyon jó kapcsolatba kerültem minisztériumokkal, önkormányzatokkal, hazai és külföldi cégekkel. Ebből a kapcsolatrendszerből pedig csak haszna lehet a kerékpáros-szövetségnek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik