Zárt ajtók mögött tárgyalták Annus ügyét

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.02.08. 23:12
Címkék
Szerdán délelőtt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) választott testülete megkezdte Annus Adrián meghallgatását. Az athéni olimpián aranyérmet nyerő kalapácsvetőt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) utólag megfosztotta olimpiai bajnoki címétől, mert a verseny után nem jelent meg egy doppingvizsgálaton.

Ezt a tesztet a döntő után néhány nappal, de még a játékok ideje alatt szerették volna elvégezni a Nemzetközi Doppingügynökség ellenőrei. Annust az olimpia időtartama alatt előzőleg már többször vizsgálták, s az eredmény minden esetben negatív volt. Annus a NOB határozatának a megváltoztatását várja a CAS-tól. Beadványában 13 pontban foglalja össze, miért tartja jogtalannak a NOB döntését, ezek közül talán az a legfontosabb, hogy nem kapott szabályszerű értesítést arról, hogy újabb doppingvizsgálaton kell részt vennie.

A zárt tárgyalásra a Sportdöntőbíróság székhelyén, Lausanne-ban került sor, az esemény színhelye a Hotel de la Paix különterme volt. Szerdán délelőtt egyetlen tanút hallgattak meg. Schmitt Pált, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökét a bírók hosszasan faggatták a hazai doppingellenőrzések számáról, módjáról, arról, hogy az olimpiai csapat tagjait milyen gyakran ellenőrzik, no és hogy mit tesz az olimpiai bizottság a doppingolás megelőzése érdekében. Az, hogy a kora délutáni szünetig mindössze ennyi történt, arra engedett következtetni, hogy hosszúra nyúlik a nap, hiszen több tanú és jó néhány szakértő várt még a sorára. A tanúk között volt Molnár Zoltán, a MOB igazgatója, Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) kapitánya és Annus édesapja is.

Kedden így csupán az vált világossá, hogy a bírák alapos munkát kívánnak végezni, s csak reménykedhetünk abban, hogy szerdára a döntésüket is meghozzák. A meghallgatást mindenképpen be kell fejezniük, hiszen csütörtöktől másik atlétánk, Fazekas Róbert ügye van napirenden.

Az athéni olimpia diszkoszvetődöntőjének legeredményesebb dobója már át sem vehette az aranyérmet, mert a finálét követő doppingvizsgálaton az előírtnál kisebb mennyiségű vizeletet produkált, ezért kizárták a játékokról. Az ő ügyében péntekre várjuk a döntést.

A Sportdöntőbíróság határozata a NOB-ra és a MASZ-ra is kötelező érvényű lesz. A döntés háromféle lehet. Az egyik - sportolóink már ezt is félsikerként könyvelhetnék el -, hogy új eljárás lefolytatására utasítják a NOB-ot. A másik, hogy helybenhagyják az eredeti döntést, s végül az, hogy atlétáink visszakapják elveszett címüket.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik