Souness még most is óvatos

GALAMBOS PÉTERGALAMBOS PÉTER
Vágólapra másolva!
2005.02.23. 20:41
Címkék
Ahhoz képest, hogy még csak a legjobb 16 közé jutásért vetélkednek a csapatok, meglehetősen kiegyenlített a mezőny. A párhar- cok java még teljesen nyílt, lefutottat egyet sem találunk köztük. Esélyesek persze így is vannak, a Valencia szurkolói például okkal lehetnek optimisták a 2-0-s előny tudatában.
Más kérdés, hogy a vezetőedző, Claudio Ranieri a címvédő formáját elnézve, nem lehet túl elbizakodott. Az olasz mester így szerényen nyilatkozott a Steaua elleni bukaresti csata előestéjén.

UEFA-kupa, a legjobb 16 közé jutásért.
Visszavágók: Dnipro (ukrán)–Partizan (szerb-montenegrói) Dnipropetrovszk, 16 óra (az elsô mérkôzésen: 2-2); Schalke (német)–Sahtar (ukrán) Gelsenkirchen, 18 (1–1); AZ (holland)–Alemannia Aachen (német) Alkmaar, 18.30 (0–0); Steaua (román)–Valencia (spanyol) Bukarest, 19 (0–2); Sochaux (francia)–Olympiakosz (görög) Sochaux, 19 (0–1); VfB Stuttgart (német)–Parma (olasz) Stuttgart, 20.30 (0–0); Newcastle (angol)–Heerenveen (holland) Newcastle, 20.45 (2–1); Feyenoord (holland)–Sporting (portugál) Rotterdam, 20.45 (1–2); Auxerre (francia)–Ajax (holland) Auxerre, 20.45 (0–1); Zaragoza (spanyol)–Fenerbahce (török) Zaragoza, 20.45 (1–0); Middlesbrough (angol)–GAK (osztrák) Middlesbrough, 21 (2–2); Lille (francia)–FC Basel (svájci) Lille, 21 (0–0); Sevilla (spanyol)–Panathinaikosz (görög) Sevilla, 21.30 (0–1); Villarreal (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) Villarreal, 21.30 (0–0); Benfica (portugál)–CSZKA Moszkva (orosz) Lisszabon, 21.30 (0–2)
Elsô mérkôzés: Austria (osztrák)–Athletic Bilbao (spanyol) Bécs, 19.30. A visszavágót február 27-én játsszák.
"Minél fegyelmezettebben, koncentráltabban kell játszanunk, mert összességében csak ettől várhatunk javulást. Ha rosszul mennek a dolgok, mindenki hajlamos az elbizonytalanodásra, a habozásra" - fejtegette Ranieri, aki a román fővárosban nem számíthat a bordasérüléssel bajlódó Roberto Ayalára és az eltiltott Miguel Ángel Angulóra. Ha a Valencia a várakozásoknak megfelelően továbbjut, a tavalyi elődöntő után ismét összeakadhat lokális riválisával, a Villarreallal. A remek formában lévő sárga-kék társulatnak ezúttal mindenképpen nagyobb sansza lenne a sikerre, mint legutóbb, de hogy ezt bebizonyíthassa, ahhoz még túl kell jutnia a Dinamo Kijeven. Az ukrajnai gól nélküli döntetlenre most győzelemnek kellene következnie, méghozzá a (szezon eleji BL-szereplése miatt) az UEFA-kupában nem bevethető Diego Forlán nélkül - sőt, lehet, hogy Sebastian Battaglia sem léphet pályára.
A Rotterdamba készülő Sportingnál is lesz több fontos hiányzó. José Peseiro, a portugálok szakvezetője a De Kuip lelátójára ülhet csak fel, mert a Feyenoord hazai, 2-1-es legyűrésekor piros lapot kapott a döntései kritizálását megelégelő bírótól. Ugyanígy járt a Lisszabonban gólt is szerző Custódio, a zöld-fehérek támadó középpályása. Emellett sérült a két középső védő, Beto és Anderson Polga, így a fiatal Miguel Veloso kaphat lehetőséget, a nemzetközi porondon először. Csatárfronton viszont Peseiro dúskál az alternatívákban: a Liédson, Sá Pinto alapkettős mögött ott áll a Niculae, Douala duó, úgyhogy Mota, a télen vett brazil ék az utazó keretbe sem fért be. Hogy a hollandoknál ki fog védeni, egyelőre nem tudni, de Babos Gábor számára nem túl jó jel, hogy a Feyenoord hivatalos honlapján megadott előzetes összeállításban Lodewijks neve szerepel a kapusposzton.

Szabics Imre sincs biztatóbb helyzetben, amióta Kevin Kuranyi felépült a sérüléséből. Együttese, a VfB Stuttgart 0-0-ról indul a Parma ellen, amely épp a hét végén aratott létfontosságú győzelmet a Serie A-ban a Brescia ellen. A "svábok" eddigi hazai teljesítménye egyébként lenyűgöző: utolsó 15 európai kupameccsükből csak egyet nem nyertek meg a Gottlieb-Daimler-stadionban.

Ránézésre a legkényelmesebb pozícióból a Newcastle United várja a visszavágót, tekintve, hogy egy hete Heerenveenben tudott nyerni 2-1-re. Graeme Souness azonban - dacára a Chelsea elleni bravúros FA-kupa-sikernek - roppant óvatos. "Aki azt gondolja, a nehezén már túl vagyunk, ez egy lefutott mérkőzés, az ostoba. Elég egy korán bekapott gól, hogy nagyon veszélyessé váljon a szituáció" - riogatta a skót szakember a "szarkák" ez idényben sokat szenvedett drukkereit. Souness nem számíthat az eltiltott Lee Bowyerre, Kieron Dyer és a veterán Alan Shearer viszont kész a játékra. Gertjan Verbeek, a holland kiscsapat edzője csupán annyit jegyzett meg, nem lát semmi olyan okot, ami feltétlenül megakadályozná tanítványai áhított, 2-0-s diadalát.

Távkapcsolóval a kézben

Sport1: VfB Stuttgart–Parma (20.30, élô); ARD: Schalke–Sahtar (18, élô); DSF: AZ– Alemannia Aachen (18.30); Eurosport: Auxerre–Ajax (20.45, élô); ZDF: VfB Stuttgart–Parma (20.30, élô)
A másik talpon lévő angol alakulatnak, a története első európai szezonjában vitézkedő Middlesbrough-nak ugyancsak jó sanszai vannak a továbblépésre, elvégre kétszer is betalált Grazban a helyi GAK kapujába. Mivel ugyanennyi gólt kapott, egy szerény döntetlennel már a nyolcaddöntőben érezhetné magát, de úgy hírlik, Steve McClaren győzni akar, s ennek érdekében a 4-5-1-es felállásról át fog térni a 4-4-2-esre.
Mivel az Austria Wien- Athletic Bilbao odavágó a múlt héten a nagy havazás miatt elmaradt, azt most pótolják, a második találkozóra pedig vasárnap kerül sor.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik