Kerékpár: Armstrongot megfenyegették

GOMBKÖTŐ ROLANDGOMBKÖTŐ ROLAND
Vágólapra másolva!
2005.03.05. 20:36
Címkék
Több mint hét évtizeddel ezelőtt rendezték meg először, és legendás versenyzők nyertek rajta. A hagyományok szerint az "igazi" országúti szezonnyitó, az esztendő első jelentős körversenye a ma délután rajtoló Párizs-Nizza, amelynek ebben az esztendőben különös jelentősége van: az első Pro Tour-sorozat nyitánya lesz.Ennek megfelelően napjaink legnagyobb kerékpáros csillagai közül jó néhányan vállalták az indulást, többek között az élő legenda, a hatszoros Tour de France-győztes Lance Armstrong is. Az amerikai versenyző hosszú évek óta nem vett részt a Párizs-Nizzán, mi több, a Tour kivételével nem szívesen tekert francia földön. Armstrong a helyi sajtóban őt ért támadások miatt hidegült el a franciáktól, ám a jelek szerint immár hajlandó mindenre fátylat borítani. A versenypályán azonban továbbra is ébernek kell lennie: Johan Bruyneel, a Discovery Channel csapatfőnöke ugyanis elárulta, a tavalyi Francia körverseny során kétszer is halálosan megfenyegették Armstrongot - remélhetőleg a Pro Tour-nyitányon nem kell majd terroristáktól tartani.

A hidegtől és a hótól annál inkább. A hírek szerint Franciaországban igazi tél várja a karavánt, s nagy kérdés, hogy az extrém körülményekhez ki alkalmazkodik majd a legjobban. Az esélyesek közé sorolható a címvédő német Jaksche, honfitársa, Voigt, az amerikai Julich, a spanyol Sastre és Sevilla, az olasz Savoldelli, Frigo és Simoni, az ausztrál Rogers, no és a kétszeres győztes kazah Vinokurov is - kérdés, milyen formában teker Armstrong.

A viadal Párizsban négy kilométeres egyéni időfutammal kezdődik, a rövid távon a cronóspecialisták mellett a sprinterek is villanhatnak, ám elsősorban az Armstrong, Rogers, Cancellara trióból kerülhet ki az első sárga trikós. A mezőnyben ott lesz Bodrogi László is, neki 2002-ben már sikerült a bravúr, akkor megnyerte a prológot, s az idén sem teljesen esélytelen. ---- E ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik