Oláh és Horváth odaérhet a dobogóra

SEBASTIAN TAMÁSSEBASTIAN TAMÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.10. 22:17
Címkék
Kedden kezdetét veszi az Európa-bajnokság, méghozzá három szakágban. Az első két napon a szabadfogásúak küzdelmét rendezik meg, csütörtökön és pénteken a hölgyek, szombaton és vasárnap pedig a kötöttfogásúak lépnek szőnyegre a várnai Kultúra- és Sportpalotában. A 17 tagú magyar különítmény éremesélyekkel vág neki a bulgáriai túrának, különösen fontos a jó szereplés az idei esztendőben, hiszen az ősszel Budapest ad otthont a világ legjobbjainak - szintén mind a három szakágban. Eb-beharangozónk harmadik részében a kötöttfogás négy súlycsoportjának magyar indulóját mutatjuk be.
"Furcsa… Túl nyugodt vagyok. Általában a világversenyek előtt nagyon ideges szoktam lenni - értetlenkedett Komáromi Tibor kötöttfogású szakágvezető. - Úgy érzem, nagyon jól sikerült a felkészülésünk.

Csütörtökön versenyszerű küzdőmeccseken birkóztak a fiúk, úgy láttam, jó formában vannak, de azért ne kiabáljuk el. Minden kiderül Várnában…"

Persze a szakág legjobbjai a szabadfogásúakhoz képest még ráérnek (Gulyás István kiválasztottai szombaton már el is repültek Várnába, kedden-szerdán már szőnyegre is lépnek), ők ugyanis a kontinensbajnokság két utolsó napján, szombaton és vasárnap kerülnek reflektorfénybe. Budapesten élesítik formájukat, s majd csak szerda éjjel indulnak Bulgáriába.

A mind a hét súlycsoportban versenyzőt indító válogatottból legjobban Majoros István hiányzik, aki az év eleji komoly tüdőgyulladása óta továbbra sincs megfelelő fizikai állapotban (az idén még egyetlen hazai és külföldi versenyen sem indult), s különben sem vállalta volna az extrém fogyasztást. Mint mondja, bőven elég évente egyszer kínlódni, s ezt a budapesti vb-re tartogatja.

Persze Majoros nélkül is akadnak éremesélyesek az erősebb magyar szakágban. A 55 kilósoknál Oláh Tibor lép majd szőnyegre, aki a Magyar Nagydíjon ezüstérmet nyert. "Tibi tavalyelőtt hatodik, tavaly nyolcadik volt az Európa-bajnokságon, tőle most már azt várnám, hogy érmet szerezzen, hogy berobbanjon a legjobbak közé - így a kapitány. - Igaz, iszonyatosan nehéz dolga lesz, hiszen a súlycsoportjában különösen irtózatos a konkurencia."

A 60 kilósoknál Bóna László küzdene meg a világ legjobbjaival. A feltételes mód azt jelzi, hogy a Vasas válogatottja pont az Eb előtt lázasodott be, így elhagyta az edzőtábort. Kérdés, hogy ha felépül, mire lesz képes a nemzetközi élmezőny ellen, úgy, hogy a formacsiszolás utolsó napjait kényszerűségből kihagyta.

Dreschler Attila, a Ferencváros 66 kilós fiatalja az idén kétszer is legyőzte a válogatóversenyeken a vb-bronzérmes Füredy Leventét, így kiszorította őt a Várnába utazó csapatból. Újonc a világversenyeken, így számára a terepszemle, a nemzetközi élboly feltérképezése lesz az első számú feladat.

Horváth András viszont beleszólhat a pontszerző helyekért vívott harcba. A török nemzetközi versenyen bronz-, Belgrádban aranyérmes lett. A Magyar Nagydíjon egy kellemetlen sérülés miatt nem lépett szőnyegre, felrepedt a bőr a szeme felett. "Horváth Andris, remélem, bekerül az első hatba. Bármi lehet, ha jó napot fog ki, még az éremre is jó lehet - bizakodik Komáromi. - Remek képességű versenyző, de taktikailag még fejlődnie kell, így ha a mostani Európa-bajnokságon nem is, de a következő két évben mindenképpen érmet kell nyernie a világversenyeken." ---- A ---- 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik