Romário góllal búcsúzott a válogatottól

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2005.04.28. 09:59
Címkék
Góllal búcsúzott a brazil válogatottól Romário, a kilencvenes évek egyik legnagyobb latin-amerikai játékosegyénisége. A 39 éves csatár hazája válogatottja Guatemala elleni barátságos találkozóján talált be. Romáriót négy év után, erre az egy alkalomra hívta be a válogatotthoz Carlos Alberto Parreira szövetségi kapitány.
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát
Csapattársai vállán ünnepelte búcsútalálatát

Az "el Baixinho", azaz "a Kicsi" becenévre hallgató labdarúgó a találkozó előtt végigsírta hazája nemzeti himnuszát, a tizenhetedik percben pedig az üres kapuba fejelt, miután Ricardinho lecsapott a guatemalai kapus, Miguel Klee rossz felszabadító rúgására és az "öreghez" játszott.

BRAZÍLIA–GUATEMALA 3–0 (2–0)
Sao Paulo, 36 235 nézô
V: Vázquez (uruguayi). G: Anderson (5.), Romário (17.), Grafite (65.)
BRAZÍLIA: Marcos (Rogério Ceni, 46.) – Cicinho (Gabriel, 63.), Fabiano Eller (Gláuber, 81.), Anderson, Léo – Mineiro, Magrao (Marcinho, 37.), Ricardinho, Carlos Alberto (Fernandao, 46.) – Romário (Grafite, 38.), Robinho (Fred, 46.)
GUATEMALA: Klée (Motta, 80.) – N. Martínez, Melgar (M. González, 80.), Cabrera, Chen (R. Gomez, 46.) – Girón (Morales, 46.), Thompson (C. Figueroa, 65.), Sanabria (Dávila, 65.), Castillo (Aragón, 80.) – Romero, Sandoval
A botrányairól is elhíresült Romário aztán gyorsan kapott is egy sárga lapot túlzott gólörömért, mivel nem átallotta levetni a mezét. A huszonhatodik percben ráadásul lőtt még egyet, de azt a találatot les miatt nem adta meg a játékvezető. Emellett még két helyzetet is kihagyott - ő sem tökéletes.

A támadót a harmincnyolcadik percben cserélték le, és több, az 1994-es világbajnok brazil válogatottbeli csapattársa, többek között Rai, Branco, és Viola kísérte le a pályáról. Az egyesült államokbeli vb-n Romário öt gólt szerzett, ezzel a brazilok legeredményesebb játékosa volt, és abban az évben a FIFA szavazásán a világ legjobbjának címét is elnyerte.

Lecserélése után futott egy tiszteletkört a Sao Paulo-i Pacaembu-stadionban, ezzel feltartva a játékot pár percig, majd végleg elköszönt a canarinha sárga mezétől. A találkozót a brazilok egyébként 3-0 arányban nyerték.

1990-ben az Ajax kapusa, Stanley Menzo is Romário lábai előtt hevert
1990-ben az Ajax kapusa, Stanley Menzo is Romário lábai előtt hevert
1990-ben az Ajax kapusa, Stanley Menzo is Romário lábai előtt hevert
"Nagyon sajnálom, hogy vége, de nagyon örülök mindannak, amit elértem a nemzeti csapatban" - mondta a mérkőzés után a 85-szörös válogatottként 71 gólt szerző Romário, akit az örökranglistán csak a 95-ször betaláló Pelé előz meg.

A találkozót amúgy nem az ő kedvéért rendezték: a két csapat egy brazil tévétársaság fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából mérkőzött meg. Ez volt a történelem második Brazília-Guatemala meccse: az első 1987-ben 1-1-re végződött, a kanárisárgát gólját pedig bizonyos Romário szerezte. A csatár abban az évben debütált a válogatottban egy Észak-Írország elleni barátságos összecsapáson.

Profi pályafutását a Vasco da Gama csapatában kezdte még 1985-ben, és várhatóan ott is fogje befejezni: az idény végéig mindenképpen a riói egylet játékosa marad.

Romário 1988-ban igazolt a PSV Eindhovenhez, amellyel háromszor lett holland bajnok, ám hiába játszott együtt olyan nevekkel, mint Ronald és Erwin Koeman, Eric Gerets, Fleming Povlsen vagy Wim Kieft, a nemzetközi színtéren nem alkottak maradandót, bár Romario az 1989-90-es idényben a BEK gólkirálya is lett.

Zokogva fogadta, hogy 2002-ben nem utazhatott a vb-re
Zokogva fogadta, hogy 2002-ben nem utazhatott a vb-re
Zokogva fogadta, hogy 2002-ben nem utazhatott a vb-re
1993-ban aztán Romário a Barcelonához igazolt, és talán élete legjobb szezonjában 33 meccsen 30 találatot jegyzett a katalánoknál, és ott volt a Milan ellen 4-0 arányban elbukott Bajnokok Ligája-fináléban is. 1994-ben világbajnok lett, majd hazament a Flamengoba, ahonnan 1996-ban tért vissza a Valenciába. Itt azonban két év alatt csak tizenegy találkozón lépett pályára, így 1998-ban hazatért, és egy kis katari kitérőtől eltekintve már csak a brazil bajnokságban ontotta a gólokat.

Az 1998-as világbajnokságon nem lehetett ott, mivel az esemény előtti napon izomsérülése miatt kikerült a keretből, 2002-ben pedig Luiz Felipe Scolari indoklás nélkül hagyta otthon a bajnokságban éppen meccsenkénti átlagban egy gól szerző, akkor 36 esztendős csatárt, aki akkor elkeseredésében egy időre fel is függesztette pályafutását.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik