A Vélez Sársfieldé lett az aranyérem

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.06.27. 23:05
Címkék
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét
A Vélez játékosai így ünnepelték a klub hatodik bajnoki címét

A Vélez Sársfield számára véget ért a 2583 napos várakozás, 1998. május 31. után a hét végén újra bajnok lett a kék-fehér csapat. Az a gárda, amelynél néhány évvel ezelőtt úgy határoztak, hogy elsősorban a saját nevelésű játékosokra építenek. A fiatalok - a 24 tagú keretben 23 év az átlagéletkor! - meghálálták a bizalmat, a "várlakók" hatodik bajnoki aranya egyértelműen az ő beérésüket bizonyítja. Az 1910-ben alapított klub 1968, 1993, 1995, 1996 és 1998 után lett ismét Argentína legjobb csapata, és a bajnoki címek tekintetében feljött az örökranglista hatodik helyére.

Eléggé ideges és feszült hangulatban készültek az érintettek az utolsó előtti fordulóra, és nem csak azért, mert a Vélez mellett a Racing Club, az Estudiantes La Plata és az Arsenal is igyekezett meglovagolni bajnoki esélyeit. Több napig az is kérdéses volt, megtartják-e a fordulót, ugyanis a rendőrség - egy nagyszabású tüntetésre hivatkozva - jelezte, nem tudja garantálni a Buenos Aires-i mérkőzések biztonságát. Végül háromnapos tárgyalás után - amelyre még Julio Grondonának, az argentin szövetség elnökének is haza kellett térnie a Konföderációs Kupáról - a rendőrség beadta a derekát.

A zaklatott felvezetésű játéknapon a Vélez-Estudiantes és a Banfield-Racing mérkőzésre összpontosult a figyelem, ugyanis két vendéggyőzelem esetén csupán a záró napon dőlt volna el a bajnoki cím sorsa. Csakhogy az Estudiantes és a Racing kikapott, így a José Amalfitani Stadiont megtöltő több tízezer Vélez-szurkoló, illetve a klubot magáénak valló Buenos Aires-i negyed, Liniers lakói máris megkezdhették az ünneplést.

Örömüket fokozta, hogy a kék-fehérek idényük legjobb meccsén diadalmaskodtak. Védelmük szokás szerint átjárhatatlan volt - ez volt az idei kilencedik kapott gól nélküli mérkőzésük -, középpályásaik és csatáraik pedig tíz perc alatt eldöntötték a meccset. Előbb Cubero talált a kapuba egy beadás után, majd Zárate fejezett be jól egy kényszerítőzést, végül Castromán csapta be az Estudiantes bátortalanul kifutó kapusát. A második félidőben is támadott a Vélez, de a befejezéseken már érződött a játékosokat hatalmába kerítő mámor. De Miguel Angel Russo vezetőedző ezúttal senkit sem rótt meg a szétszórtságért, elvégre számára is különleges volt ez a vasárnap: edzőként először lett bajnok az első osztályban.

Clausura (Zárás)
18. forduló: Vélez Sársfield-Estudiantes La Plata 3-0 (Cubero 18., R. Zárate 22., Castromán 27.), Banfield-Racing Club 1-0 (Sanguinetti 23.), Gimnasia La Plata-Newell’s Old Boys 1-0 (Licht 89.), San Lorenzo-Lanús 3-1 (Lavezzi 17., 38., Herrera 65., ill. Leto 75.), Rosario Central-River Plate 3-0 (Villa 7., 19., 59.), Boca Juniors-Quilmes 0-0, Huracán de Tres Arroyos-Instituto 1-4 (Vannieuwenhoven 69., ill. Raymonda 27., Jiménez 35., Páges 61., Caprari 89.), Colón-Argentinos Juniors 3-3 (Fuertes 20., 84., Hernández 44., ill. Pisculichi 51., Caprario 65., Fuertes 83. - öngól), Olimpo-Almagro 1-0 (Ch. González 12.).
Az Independiente-Arsenal mérkőzést a hazaiak fiatal tartalék kapusának halála miatt elhalasztották.
Az állás: 1. Vélez 38 pont - már bajnok, 2. Racing 32, 3. Banfield 30 (23-15), 4. Estudiantes La Plata 30 (27-22), 5. Rosario 30 (26-23)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik