Az egyik nevel, a másik költ

HEGYI ANDRÁSHEGYI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2005.08.04. 21:16
Címkék
Július végén hatalmas megtiszteltetés érte az argentin labdarúgást: az IFFHS, a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet az elmúlt egy év eredményeit, mutatóit figyelembe véve - az olasz, az angol és a spanyol után - a világ negyedik legszínvonalasabb bajnokságának minősítette az argentin ligát. Ennyit emelkedett volna a mérkőzések színvonala? - hangzik az obligát kérdés, hisz az IFFHS egy éve még a hetedik helyen rangsorolta a Primera Divisiónt.
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Insúa a Boca egyik új szerzeménye
Válasz helyett mindennél többet mond, hogy az egyik legjelentősebb brazil sportcsatorna, a SportTv2 az "ősztől" élőben közvetíti majd az Apertura eseményeit. Ha már az ősi rivális brazilok is ilyen élénken érdeklődnek a ma rajtoló 108. profi bajnokság iránt, akkor tán nem kell megkérdőjelezni az IFFHS szakértelmét, objektivitását.

Egy szó mint száz: az argentin bajnokság az utóbbi időben roppant kiegyensúlyozottá vált, a "kicsik" felnőttek a "nagyokhoz" (elsősorban ezt díjazhatta az IFFHS). Elég csak megemlíteni, hogy nem a mindig legesélyesebbnek tartott Boca Juniors vagy River Plate nyerte meg a néhány hete befejeződött Clausurát, hanem a Vélez Sársfield. A Vélez, miként 2004-ben az Apertura-győztes Newell’s Old Boys is, főként saját nevelésű játékosaira, egykori ifistáira támaszkodott a bajnoki trófea elhódításakor. Mármost ez (mármint az ifjabbak szerves beépítése a csapatba) az utóbbi években nemigen volt jellemző a nagycsapatokként emlegetett ötökre, a Bocára, a Riverre, a San Lorenzóra, a Racing Clubra és az Independientére, amelyek előszeretettel vásárolnak innen is, onnan is játékosokat.

A mostani holt szezonban sem volt ez másként, jóllehet a kvintett tagjai sokkal kevesebbet költöttek ezúttal. Az immár Alfio Basile által edzett Boca 8.5 millió dollárért igazolt, főleg Bilosra, Insúára, Díazra és Marinóra fordítva az összeget. A River 4.85 millió dollárért vásárolt be, elsősorban fiatal tehetségekbe fektetve a pénzét. Az U20-as vb egyik sztárjának, Gustavo Obermann-nak és társainak az lesz a feladatuk, hogy minél hamarabb pótolják az űrt, amelyet Salas, Mascherano és Lucho González hagyott maga után. Az új edző, Gustavo Alfaro vezette San Lorenzo nem kevés pénzért szerezte meg a paraguayi José Saturnino Cardozót, akire a Boca és a River is fente a fogát. A Racing inkább gyengült, mint erősödött (távozott Lisandro López, a klub legjobb gólvágója), míg az anyagi válságban lévő Independiente csak Caggianót tudta megszerezni, igaz, ő a legutóbbi Clausura egyik legjobb góllövője volt.

Ugyanakkor intő jel lehet a nagy klubok számára, hogy a Rosario Central abban bízik: fiataljai végre ugyanúgy beérnek majd, mint a Vélezéi.

Primera División
A 2005-2006-os idény csapatai (zárójelben az előző Clausurában elért helyezés): Vélez (1.), Banfield (2.), Racing (3.), Estudiantes (4.), Rosario (5.), Arsenal (6.), Gimnasia La Plata (7.), Lanús (8.), Instituto (9.), River Plate (10.), Colón (11.), Independiente (12.), Olimpo (13.), Newell’s Old Boys (14.), Boca Juniors (15.), San Lorenzo (16.), Argentinos (17.), Quilmes (18.), Gimnasia Jujuy (újonc), Tiro Federal (ú) ---- Z ---- A
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik