Tisztogatás a tisztaságért

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2005.08.05. 01:04
Címkék
Helsinkiben a szombaton kezdődő 10. világbajnokságon a nemzetközi szövetség (IAAF) minden eddiginél erőteljesebb doppingellenes programot bonyolít le. Ez egyrészt sohasem látott méretű doppingellenőrzésből, másrészt tájékoztatókból áll. Több mint 850 teszt elvégzése várható, vagyis minden második sportolót megvizsgálnak. A megérkezés után a faluban legalább 350 atlétától vesznek vért, s a versenyeket követően is legalább száz vérvizsgálatot végeznek el.
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Marion Jones csak gyanúba keveredett, de egyelôre semmit sem tudtak rábizonyítani
Két éve Kelli White volt az első fecske

A nagy felhajtás nem véletlen. Tavaly az olimpián, s előzőleg a párizsi világbajnokságon doppingbotrányok sora vetett árnyékot a nagy eredményekre. Két éve Kelli White győzelme és gyors bukása indította el a lavinát, az amerikai vágtázó szervezetében modafinil nyomaira bukkantak. Néhány napig elszigetelt esetnek tűnt White esete, ám hamarosan kiderült, a szert olyan laboratóriumból kapta, amely - eddigi tudásunk szerint - elsőként szakosodott arra, hogy sportolók számára tiltott teljesítményfokozó szereket fejlesszen ki. A szer a THG volt, a BALCO laboratórium titkos sikerterméke. Az ügy kapcsán újból elemezték az amerikai bajnokságon levett mintákat, s utólag többek eredményét törölték. Az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a laboratórium ellen.


A nyomozás során sztárok sorára vetődött a gyanú árnyéka, többek érintettsége bebizonyosodott (Regina Jacobs, Alvin és Calvin Harrison, Chryste Gaines), de a 100 méteren 2002-ben világcsúcsot futó Tim Mongomery ügye még mindig tisztázatlan. A háromszoros olimpiai bajnok Marion Jonest hivatalosan nem vádolták meg, csak pletykák keringenek róla, akárcsak az Egyesült Államokban élő ukrán vágtázóról, Zsanna Blockról.

S hogy mitől jutottak hirtelen a THG nyomára? Egy meg nem nevezett edző küldött a szerből mintát a doppingellenes ügynökségnek. Arról nem szóltak a hírek, hogy ki az ismeretlen. Trevor Graham egy évvel később, az athéni olimpia után lépett a nyilvánosság elé, miután tanítványa, Justin Gatlin (akinek versenyzési jogát juniorként doppingvétség miatt szintén felfüggesztették) 100 méteren aranyérmet szerzett. Azt, miként jutott hozzá az anyag, akkor sem árulta el. Az ügy pikantériája, hogy Graham korábban Montgomery és Jones mestere volt.

Amikor a THG-ügy kipattant, az amerikaiak már nyakig ültek egy másik doppingbotrányban. Kiderült ugyanis hogy 1988 és 2000 között legalább 19 olyan amerikai sportoló vett részt olimpián, aki doppingvétség miatt nem versenyezhetett volna. Ilyen volt a négyszázas Jerome Young, a Sydneyben 4x400 méteren győztes amerikai váltó tagja. Két társa a stafétában Alvin Harrison és Calvin Harrison volt…

Négy évre növelnék az eltiltást

Az olimpiáról érkező hírek jelentős része ugyancsak a doppingról szólt. Három olimpiai bajnok atlétát fosztottak meg aranyérmétől, kettő közülünk magyar volt. A diszkoszvető Fazekas Róbert a döntőt követően nem adott elegendő mennyiségű vizsgálati anyagot, a kalapácsvető Annus Adrián nem jelent meg egy doppingvizsgálaton. Az orosz súlylökőről, Irina Korzsanyenkóról bebizonyosodott, hogy meg nem engedett szert, sztanozolt használt. A házigazdák két sztárja, a vágtázó Kenterisz és Thanu el sem jutott a pályáig. Az olimpia megnyitója előtt kellett volna megjelenniük doppingvizsgálaton, ám ők motorbalesetre hivatkozva kibújtak e kötelezettségük alól. Kizárták őket a játékokról.

Az atlétikára rásütötték, hogy doppingérzékeny sportág. A nemzetközi szövetség tiltakozik a jelző ellen, és szigorítani akar. Helsinkiben csütörtökön a kongresszus küldöttei amellett foglaltak állást, hogy a jövőben már az első jelentős doppingvétségért négyéves eltiltás járjon. Tíz évvel ezelőtt már érvényben volt egy hasonló szabály, ám mivel az nem volt összhangban a világban alkalmazott doppingellenes kódexszel, az IAAF 1997-ben kénytelen volt a büntetést két évre mérsékelni. Ha a nemzetközi doppingellenes ügynökség a 2007-es szabálymódosításkor megemeli az eltiltás időtartamát, az IAAF is változtat mostani gyakorlatán.

A szponzorok miatt kerülik a felhajtást

Bármennyire is fontos a doppingesetek feltárása, a nemzetközi szövetség, ha lehet, igyekszik elkerülni a nagy nyilvánosságot. A botrányok ugyanis elijesztik a szponzorokat, ártanak a sportágnak, a rendezvényeknek. Emiatt a szövetség vezetői a negatív híreket megpróbálják legalább a világversenyek végéig visszatartani. Így volt ez több esetben, amikor egy-egy "megcsípett" sportoló távolmaradását sérüléssel indokolták.

Tavaly a török Süreyya Ayhan esetében is ez volt a taktika, akárcsak Sydneyben, amikor Marion Jones férjéről, C. J. Hunterről nem hozták a játékok előtt nyilvánosságra, hogy doppingolt. Előfordult azonban, hogy ezzel a módszerrel vétlen versenyző indulását akadályozták meg.
A középtávfutó Bernard Lagat pozitív A-minta miatt nem indulhatott a párizsi világbajnokságon. A hivatalos indok természetesen sérülés volt, s csak jóval a verseny után derült ki a valódi ok. Azt követően, hogy Lagat B-tesztje negatív eredményt hozott. Hogy nem verték nagydobra az ügyet, annak egyetlen oka lehet: a sportoló és az IAAF csendben megegyezett valamiféle kártérítésben. Lagat ugyanis a kihagyott versenyekkel és az elmaradt világbajnoki pénzdíjjal jelentős kárt szenvedett. Egy biztos: az, hogy egy világversenyről ki hiányzik valóban sérülés miatt, s kinél más a valódi ok, többnyire csak hetekkel az esemény után derül ki.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON AZ ÁBRÁRA!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON AZ ÁBRÁRA!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON AZ ÁBRÁRA!
---- H ---- K
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik