Vége a Loki veretlenségének

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.02.25. 02:14
Címkék
Dragan Vukmir, Éger László, Dombi Tibor, Madar Csaba, Igor Bogdanovics és Bojan Brnovics – nevezett labdarúgók valamennyien a debreceni együttes kispadján foglaltak helyet. És hogy miért írjuk le mindezt? Meghatározó játékosok ültek a cserepadon.
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított
Kocsárdi Gergely (jobbra) keményen küzdött a labdáért Ibrahim Sidibével, Sebôk Vilmos pedig biztosított


Nagyon kevés olyan csapat van az élvonalban, amely gárdáknál az említett futballisták bármelyike ne számítana biztos kezdőjátékosnak. A Lokinak azonban olyan erős a játékoskerete, hogy a tavasz első bajnokiján számukra csak a cserék között jutott hely.

Persze, a házigazda ZTE is alaposan megerősítette a csapatát: a Szentes Lázár által irányított együttes így nem titkoltan azzal a reménnyel várta a találkozót, hogy legyőzi a bajnoki címvédőt. Montvai Tibor súlyos sérülése után az egerszegiek csaknem tíz percig emberhátrányban futballoztak, ez azonban nem jelentette, hogy a Debrecen akarata érvényesült volna a pályán.

Nézzük tételesen, hogy mi volt hiba az egyik oldalon, és mi dicsérhető a másikon.
Darko Pericnek és Kónya Lászlónak köszönhetően a hazai szélső középpályások befutották az oldalvonal melletti területeket, jöttek a centerezések és ha középen pontosabban érkeznek a hazaiak, akár előnyhöz is juthattak volna. A Debrecen játékában kevés volt a lendület, Mészáros Norbert és Dzsudzsák Balázs keveset vállalt magára, és ha mélységből felívelték a labdát Ferenczi István, illetve Ibrahim Sidibe felé rendre Sebők Vilmosék nyerték a párharcokat. Ugyanakkor az is érződött, hogy Sándor Tamást leszámítva a tengelyben szereplő labdarúgók többször is hibáznak, és ez jelezte, hogy a hazaiak előtt akár gólszerzési lehetőségek is adódhatnak. A játékrész közepénél Sebők József bal oldali szögletrúgásai, illetve Darko Peric jobb oldali elfutásai többször is zavart okoztak a DVSC védelmében, és bár Szasa Bogunovics elhibázta a mérkőzés első komoly ziccerét, nem sokkal később már kihagyhatatlan helyzetbe hozta csapattársát, Kónya Lászlót.

A hazaiak a kapu előtt jobban koncentráltak

A debreceni labdarúgók úgy jöttek ki a szünetet követően a pályára, hogy tudták, mivel hátrányban vannak, csakis magasabb sebességfokozatban játszva lehet esélyük a mérkőzés megnyerésére. A vendégek fölényt harcoltak ki, s ez nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a középső középpályás szerepében Nikolov Balázs teljesítménye feljavult, Halmosi Péter a bal oldali védő szerepköréből is elvállalta a felfutásokat, és ennek köszönhetően a vendéggárda létszámfölényt tudott kiharcolni a hazai kapu előterében. Ibrahim Sidibe rögtön a második játékrész elején helyzetbe került, de az idegenlégiós éppúgy nem tudott élni a lehetőséggel, mint később a csapattársai.
Zalaegerszegi oldalon azonban Szasa Bogunovics jól tartotta meg a labdákat, Darko Peric és Sebők József rengeteget futott, és érezni lehetett, hogy a hazaiak a fellazuló debreceni védelem mellett képesek lesznek majd újabb helyzeteket teremteni. Így is lett, és bár két alkalommal is tévedett a játékvezetői hármas a ZTE kárára, de Sebők József a hajrában másodszor is mattolta Csernyánszki Norbertet, így a ZTE nyerte a rangadót.

A DVSC védekezése nem volt az igazi

A Loki az első vereségét szenvedte el a most zajló küzdelmek során, s bizony a bajnoki címvédő – az NS téli bajnokságának győztese! – messze nem a legjobb arcát mutatta: védekezésben a játékosok túl sokszor hibáztak, a középpályán szereplő futballistákban kevés volt a lendület, a helyzetekkel pedig a támadók nem tudtak élni.
Márpedig ilyen hibákkal a jó formát mutató Zalaegerszeg otthonában pénteken este nem lehetett pontot szerezni…
Az állás
1. Újpest 15104137–16+2134
2. FC Fehérvár15103223– 9+1433
3. DVSC-AVE1696136–21+1533
4. MTK 1594233–15+1831
5. Diósgyőr1573518–17+124
6. Bp. Honvéd1556423–24-121
7. Zalaegerszeg1661926–28-219
8. Tatabánya1554623–28-519
9. Győri ETO1553723–26-318
10. Ferencváros1546518–20-218
11. Pécsi MFC1552824–23+117
12. FC Sopron1544718–20-216
13. Kaposvár1544713–19-616
14. Vasas 1535717–24-714
15. REAC 15411016–30-1413
16. Pápa 156916–44-286
A versenykiírás értelmében azonos pontszámnál a több győzelmet szerző csapatot rangsoroljuk előrébb. ---- 3. perc: Peric adott be jobb oldalról, a középre lőtt labdáért Komlósi és Montvai futott versenyt. A debreceni védő elveszítette az egyensúlyát, kibillentette az egerszegi támadót, aki így a labdáért kivetődő Csernyánszkin szó szerint átzuhant, mégpedig olyan szerencsétlenül, hogy a feje a földnek vágódott. Montvai elveszítette az eszméletét, hordágyon vitték le a pályáról, majd mentővel szállították kórházba.
16. perc: Lendvai nagyszerű labdával indította a jobb oldalon robogó Pericet, aki a védők mögé került, pontosan adott középre, de Bogunovics nyolc méterről leadott lövését követően a labda Máté lábáról szögletre pattant.
23. perc: A nagy kedvvel játszó újonc Bogunovics nagyszerűen fordult le a kaputól húsz méterre Komlósiról, egy igazítás után 14 méterről ballal centiméterekkel lőtte a labdát a bal alsó sarok mellé.
26. perc: Lendvai a ZTE térfelének közepéről Bogunovicsot indította, a vendégek védője, Kiss Zoltán hibázott, a csatár ezt kihasználva ellopta a labdát, kapura húzott, ám mielőtt Csernyánszkival találkozott volna, a bal oldalon a támadást követő Kónya elé passzolt, ő pedig nyolc méterről, ballal az üres kapuba lőtte a labdát.
1–0

46. perc: Halmosi a bal oldalról végezhetett el szabadrúgást, jól csavart középre, Sidibe megelőzte Sebők Vilmost, de az ötösről nagy helyzetből az égbe lőtte a labdát.
61. perc: Halmosi beadása után a labda megpattant Kocsárdin, Varga Zoltán hátravetődve ujjheggyel belepiszkált a labdába, Kónya pedig felszabadított.
85. perc: Molnár Balázs középről jól ugratta ki Sebők Józsefet a jobbösszekötő helyén, a csatár maga elé tette a labdát, majd tíz méterről, jobbal a bal alsó sarokba lőtt.
2–0 ---- Egy órával a nagy ütközést követően megkönnyebbülhettek mindazok, akik Montvai Tiborért aggódtak. A ZTE csatára este hét órakor csúszott össze a DVSC kapusával, Csernyánszki Norberttel, s egy órával később Németh István, a zalaegerszegi megyei kórház főorvosa lapunknak elmondta: az első orvosi ellenőrzés alapján nincs ok a nagyobb ijedelemre.

„A nyaki és a koponya CT-vizsgálatok eredménye negatív – mondta a főorvos. – Az biztos, hogy a futballista agyrázkódást kapott, de állapota kielégítő, nyugodtan mondhatom, hogy Montvai Tibor jól van. Azt egyelőre nem tudjuk, hány napot kell a kórházban töltenie, abban már kollégánk, a ZTE csapatorvosa, doktor Kádasi János határoz.” ---- MESTERMÉRLEG

Küzdelmes mérkőzés volt. A mély talajon nem volt könnyű a játék, de hatalmas szívvel és akarattal futballoztunk, és ez győzelmet eredményezett. (Szentes Lázár, a ZTE vezetőedzője)
Megvoltak a lehetőségeink, de azokat sajnos elpuskáztuk, és a nagy sárdagasztásból végül a Zalaegerszeg jött ki jobban. (Supka Attila
a DVSC vezetőedzője)


BIZONYÍTVÁNY

A hazaiak kapujában Varga Zoltánon végig érződött a magabiztosság. A védők közül talán Sebők Vilmos nőtt teljesítményével picivel a társak fölé. A középpályán Molnár Balázs és Lendvai Miklós is sok labdát szerzett, Darko Peric beszáguldozta a jobb oldalt, Kónya László vezetéshez juttatta csapatát. Az összecsapás legjobbja Sebők József volt, a hajrában lőtt góljával megpecsételte a Debrecen sorsát. A vendégek kapusa, Csernyánszki József a gólokról nem tehetett, a védelem közepén Máté Péter és Komlósi Ádám többször is bizonytalankodott, Halmosi Péternek a második játékrészben lett lendületesebb a futballja. A középpálya legjobb embere Sándor Tamás volt. Nikolov Tamás a szünetet követően javult fel, míg a támadósorból talán Ibrahim Sidibe volt dicsérhető.

STATISZTIKA

Összes lövés, fejes: 5:7 (2:2)

Kaput eltaláló lövés, fejes: 3:5 (2:1)

Szabálytalanságok: 15:11

Lesek: 5:4 (1:2)

Szögletarány: 4:9 (2:5)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik