Árt a karriernek a légiósélet

BERECZKY ATTILABERECZKY ATTILA
Vágólapra másolva!
2006.03.29. 02:25
Címkék
Hétfőn kezdi meg első idei közös programját a tavalyi vb-n bronzérmet szerző magyar női válogatott. Németh András csapata nem sokat gyakorolhat 2006-os debütálása előtt, hiszen az április 3-i, budapesti találkozó után egy nappal már Norvégiában játszik tesztmérkőzést.

A jövő héten öt nap alatt háromszor találkoznak a magyarok a 2004-es női Európa-bajnokság aranyérmesével, Norvégiával. Az április 4-i kristiansandi meccs után 7-én, pénteken Ózdon, míg 8-án, szombaton Miskolcon láthatja a magyar közönség a világ két meghatározó női kézilabda-válogatottját.
A dánok elleni világbajnoki bronzmeccs, azaz december 18. óta csak protokolleseményeken találkoztak a keret tagjai.

,,No meg a pályán, bajnoki mecscseken ellenfélként – mondta Németh András szövetségi kapitány. – De valóban, hiányzott már a közös munka, hiszen több mint három hónap után gyakorolhat ismét közösen a magyar válogatott. Hétfőn találkozunk, kedden pedig már jön a mérkőzés a világ egyik legjobb csapata ellen. Lehet, hogy gyors egy kicsit ez a tempó, s jobb lett volna egy-két napot együtt dolgozni, de ezúttal így alakult a program. Egy hazai edzés után útra kelünk, s még egyszer gyakorolhatunk a keddi meccs helyszínén. Ezalatt túl sok munkára nincs lehetőség. Tavaly, a dánok elleni három meccs előtt is voltak kétségeim, aztán jól sikerült az a hét, remélem, most is így lesz! Az mindenképpen fontos, hogy megmaradjon a világbajnokságon tapasztalt remek közösség, s a lányok a hazai mérkőzéseken ismét megtapasztalhassák, mennyire szereti őket a közönség.”

A vb előtt Németh András kijelentette, csak olyan játékosokra számít, akik a pekingi olimpiáig vállalják a válogatottságot. A szentpétervári tornához képest néhány változás történt a keretben. A kapitány szerint van, aki néhány év kihagyás után kerül vissza, de négy újoncot is avathathat. A Fradiból a kapus Pastrovics Melinda és a beállós Szamoránsky Piroska, a Vasas átlövője, Tomori Zsuzsanna, valamint a DVSC-ben hétről hétre jól teljesítő Orbán Anna került be a keretbe. Univerzális játékosokat keresett Németh András, olyanokat, akiknél nincs szükség támadás-védekezés cserére.

Felvetődött, hogy a szakember a továbbiakban nem számít a külföldön szereplőkre, de ez a megfogalmazás így nem pontos. Ugyanis csak azokról a fiatalokról mond le egyelőre, akik a magyar bajnokság helyett a légióséletet választják.
,,Az elmúlt négy-öt év tapasztalata ugyanis azt mutatta, hogy külföldön nem fejlődtek a magyar játékosok, sőt…” – hagyta félbe a mondatot a kapitány. – Akik viszont már régóta kint vannak, kiforrott játékosok, tudom, mire számíthatok tőlük. A fiataloknál azonban szempont volt a keretbe kerülésnél, hogy itthon maradjanak.”

A kapitányt arról is megkérdeztük, mi a helyzet a sérüléséből lábadozó Pálinger Katalinnal, aki december óta nem védett, ráadásul miután egyezkedik dán klubcsapatával szerződése megszakításáról, jogilag sem tisztázott a helyzete. Németh András elmondta, sokat beszélgetett a kapussal, hiszen ő klasszis a saját posztján, s mindenképpen szüksége van rá a válogatottnak. A norvégok ellen nem számíthat rá, hiszen hosszú ideje nem állt kapuban, de reméli, rendeződik a helyzete, hiszen alapember.

A norvégok elleni három meccs után mozgalmas lesz a válogatott programja a svédországi Európa-bajnokságig. A tervek szerint a bajnokság után Brazíliába utazik a csapat, majd júliusban egyhetes edzőtáborozás következik, augusztusban pedig a Pannon GSM-kupa vár rá. Októberben a Kárpát-kupán vesz részt a keret, s a decemberi Eb előtt maradó három hétig tart majd a közvetlen felkészülésre. ---- N ---- S
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik