Vergődnek, de hisznek a bentmaradásban

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.05.06. 02:07
Címkék
A legutóbbi fordulóban súlyos, 4–1-es vereséget szenvedett hazai pályán a Dunaújváros csapata az Integrál-DAC-tól, így hat fordulóval a bajnokság befejezése előtt továbbra is nehéz helyzetben van a Jakab Elek által dirigált együttes. A szakember a nehézségek ellenére is vallja, hogy együttese megkapaszkodik a második vonalban.
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak
Farkas József
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak
Farkas József
Belényesi Miklós (jobbra) és társai nemcsak az ellenfélbe, hanem a másodosztályú tagságba is kapaszkodnak

Az elmúlt tíz év eredményei

1988–89NB I: 16.
1997–98NB II: 2.
1998–99NB I: 5.
1999–2000NB I: 1.
2000–01NB I: 2.
2001–02NB I: 4.
2002–03NB I: 12.
2003–04NB I B: 16.
2004–05NB I B: 5.
2005–06NB II 12.
Néhány éve még a Dunaferr sikereitől volt hangos a magyar labdarúgás – 2000-ben Egervári Sándor irányításával bajnoki címet nyert a gárda –, manapság pedig az is kérdéses, hogy meg tudja-e őrizni NB II-es tagságát. Az őszi idényt 2 győzelemmel, 5 döntetlennel és 8 vereséggel a Nyugati csoport utolsó helyén zárta az együttes, ugyanakkor a tavasszal kilenc fellépés alatt már 12 pont a „szerzeménye”. A csapat előnye azonban minimálisnak mondható a riválisokkal szemben, így borítékolhatóan izgalmas hajrá vár az Újvárosra.

– Aki járt mostanság Dunaújvárosban, csak ámuldozik, hogy a labdarúgók milyen nagyszerű stadionban játsszák meccseiket. Az arénájukat majd mindegyik élvonalbeli gárda megirigyelhetné, mégis elképzelhető, hogy az ősztől csak NB III-as meccseknek ad majd otthont.
– Hiába szép a pálya, ha a labdarúgást körülvevő légkör nem kedvező – mondta Jakab Elek, az újvárosiak trénere. – Ha ugyanis az lenne, akkor nem hagynák vergődni a csapatot. Gondolná, hogy lehetőségeink sok tekintetben még a megyei első osztály szintjét sem érik el?

– Azt tudjuk, hogy korábban a Vasmű állta a csapat költségvetésének nagy részét, de úgy hírlik, a jelenlegi ukrán tulajdonos a korábbinál jóval kevesebbet szán a sportra, azon belül a labdarúgásra. Igaz ez?
– Sajnos becsapták az itteni közvéleményt, hiszen – bár a női kézilabdát támogatja az új tulajdonos – a jégkorong haldoklik, a futballra pedig egy fillér sem jut. Kizárólag az önkormányzatra számíthatunk, no és egy-két vállalkozóra. Tisztában vagyok azzal, más csapatoknál mennyit keresnek a játékosok vagy éppen az edzőkollégák, így mondhatom, a DFC költségvetése az utolsók között van ebben az osztályban.

– Ön dirigált már a jelenleginél jóval erősebb játékoskeretet is, így van összehasonlítási alapja. A mostani állománynak a kiesés ellen kell küzdenie, vagy ennél azért több van az együttesben?
– Nézze, a nyáron tíz futballista távozott tőlünk, az ifjúsági csapatból felkerülteknek viszont idő kell a rutinszerzéshez. A játékosokat nevelni, tanítani kell, a hiányosságaik felszámolása a legfőbb feladat, ugyanakkor eredményt is illene produkálni.

– Van a DFC-nek olyan utánpótlása, amelyre építeni lehet?
– Nehéz helyzetben van az utánpótlásunk, hiszen a Dunaferr néhány éve megszüntette labdarúgó-szakosztályát. A tizennégy év alatti gyerekek a városi sportiskolában, az idősebbek a DFC-ben készülnek, és bár vannak tehetségeink, a körülmények meszsze nem ideálisak.

– A hajrában „rázós” mecscsek várnak a Dunaújvárosra, vagyis a helyzete nem irigylésre méltó. Mennyi esélyt lát arra, hogy a városnak a következő bajnoki évadban is lesz NB II-es együttese?
– Erről meg vagyok győződve. Bár fiatal csapatunk meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújt, hiszem, hogy megszerezzük a szükséges pontokat, és megtartjuk jelenlegi pozíciónkat. Azt pedig remélem, hogy idővel lesz támogatója az együttesnek, javul az infrastruktúránk, az utánpótlásunk helyzete, és akkor belátható időn belül megcélozhatjuk az élvonalat.

Várják a Honvédot

Minden bizonnyal nem mondunk újat, hogy a közelmúltban felvetődött: a Honvéd csapata a jövőben Dunaújvárosban játszaná hazai mérkőzéseit. A fővárosiak egyik tulajdonosa, Kiss Zsolt ugyan azt mondta, szó sem lehet költözésről, azonban a hírek szerint a felek továbbra is tárgyalnak.

„A kispestiek első embere, Piero Pini több helyen is érdeklődött már a Honvéd esetleges költöztetésével kapcsolatban, és nem titok, velünk is egyeztetett – mondta Andics József, a DFC társtulajdonosa. – Úgy tudom, Piero Pininek van befektetői ajánlata a tulajdonrésze megvásárlására, azonban mi továbbra is tárgyalunk, és ha úgy gondolja, örömmel látjuk a Honvédot Dunaújvárosban. Sajnos Kispesten a körülmények korántsem ideálisak, a gyönyörű újvárosi stadiont viszont az állam építtette, és jó lenne, ha minél több néző látogatná.”
---- SZOMBAT
Keleti csoport
Bőcs KSC–Karcag-Berekfürdő SE, Bőcs, 17.30. V: Sulyok (Kelemen A., Gaál B.).
Kazincbarcikai BSC–Erzsébeti SMTK-Hungaro Casing, Kazincbarcika, 17.30. V: Telek Á. (Tóth I., Fehér Gy.).
Orosháza FC–Soroksár SC, Orosháza, 17.30. V: Berger (Forgács, Kormányos II G.).
Nyíregyháza Spartacus FC–Makó FC, Nyíregyháza, 17.30. V: Berettyán (Veizer, Szabó II J.).
Szolnoki MÁV-Mondi–Budafoki LC, Szolnok, 17.30. V: Iványi Z. (Rischák, Vári).
Kecskeméti TE–Baktalórántháza, Kecskemét, 20.00. V: el-Raiszi (katari) (Herbály, el-Mannaj – katari).
A Dunakanyar-Vác szabadnapos lesz.

Nyugati csoport
FC Ajka–Budakalászi SE-Cora, Ajka, 15.00. V: Kiss N. (Varga II L., Viszokai).
Integrál-DAC (Győr)–Gyirmót SE, Győr, Pápai út, 16.30. V: Kovács G. (Lémon, Nagy Sz.).
Paksi SE–Celldömölki VSE, Paks, 17.30. V: Deák T. (Kovács P., Takács G.).
Szombathelyi Haladás–BFC-Siófok, Szombathely, 18.00. Tv: Sport2. V: Erdős J. (Raff, Tóth II V.).
Felcsút SE– Dunaújvárosi Kohász, Felcsút, 20.00. V: Oláh G. (Vámos T., Kerékgyártó)

VASÁRNAP
Keleti csoport
Jászapáti VSE–Vecsés FC, Jászapáti, 17.30. V: Sóthy (Kis Z., Beidek)

Nyugati csoport
BKV Előre–Mosonmagyaróvári TE 1904, Sport u., 17.30. V: Sápi Cs. (Boda, Huszár).
Barcsi SC–Balatonlelle SE, Barcs, 17.30. V: Demeter (Szécsényi, Szalai Zs.).
Kaposvölgye VSC-Nagyberki–Hévíz FC, Nagyberki, 17.30. V: Világi (Tatai, Kerékgyártó). ---- Nyíregyháza: nem fukarkodtak a gólokkal
Igaz, még nem bajnoki mérkőzésen, de Gálhidi György irányításával megszerezte első győzelmét a Nyíregyháza Spartacus. A piros-kékek a Magyar Kupa szerdai, megyei selejtezőjében a megyei III. osztályú Méhtelek otthonában léptek pályára, és 16–0-s győzelmet arattak. A másik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei NB II-es gárda, a Baktalórántháza az ugyancsak megye hármas Nyíregyházi Kölyök SC vendégeként 3–1-re nyert.

Bőcs: kimaradt a jegyzőkönyvből
Az MLSZ fegyelmi bizottsága egy pontot levont a Keleti csoportban szereplő Bőcs KSC-től. A borsodiak a Soroksár elleni bajnokin elfelejtették beírni a mérkőzés jegyzőkönyvébe Török András nevét. A középpályásnak van érvényes igazolása, ám a mulasztás miatt jogosulatlanul lépett pályára.

ESMTK: utánpótlásbázist építenek
A Pesterzsébeti önkormányzat testülete 30 millió forintos támogatást szavazott meg az ESMTK-Hungaro Casing utánpótlásának fejlesztésére. A Zodony utcai sporttelep korábban a Bp. Honvéd utánpótláscentrumaként üzemelt, amelyen a tavasszal felépült egy kisméretű műfüves pálya. A kivitelező a jövő héten kezdi az öltözőépület teljes felújítását.

Baktalórántháza: segítettek a beteg kislányon
A Baktalórántháza VSE vezetősége átadott 137 ezer forintot, amely jótékonysági mérkőzésen gyűlt öszsze egy gerincbeteg kislány műtétjére. Szilágyi Andrea operációjára az Egyesült Államokban kerül sor, a kislány gyógykezeléséhez a mérkőzés másik résztvevője, a Budafoki LC csapata és szponzora is hozzájárult.

Hévíz: megállapodás a klubbal
Ötesztendős szerződést írt alá a Hévíz és a csapatot szponzoráló angol-magyar vegyestársaság. A támogató az ősszel együtt érkezett a zöld-fehérekhez Glázer Róberttel, a csapat vezetőedzőjével, így a szakember szerződéshosszabbítása is biztosra vehető.

Kazincbarcika: Elek Ákos bevethető
Továbbra is harcképtelen a januárban keresztszalag-szakadással operált Bányai Péter, illetve a bokasérüléssel bajlódó Fehér Balázs. Sebők Tibor három sárga lap, míg Simkó István combizomszakadás miatt kénytelen kihagyni az ESMTK elleni bajnokit. A sok hiányzó mellett azonban lehetőséget kaphat Elek Ákos, aki korábban Varga István edzősködése idején rendszeres tagja volt az U18-as válogatottnak.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik