Mégis lesz csapat!

HAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEFHAVASRÉTI BÉLA, SIMON JÓZSEF
Vágólapra másolva!
2006.06.15. 01:44
Címkék
Egymást érik a fordulatok a győri férfi kézilabdacsapat ügyében: néhány napja új klubbá alakult az együttes, amelynek támogatói hirtelen meggondolták magukat, ezért szerdán a város sportkedvelőinek kellett lépniük. Ismét kedvező fordulat következett, s a városi önkormányzat, valamint a Rába Quelle fürdő jóvoltából nem kell szélnek ereszteni a gárdát.
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége
Farkas József
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége
Farkas József
Az elôzô évadban a válogatott Józsa Dávid (fehérben) volt a Tento ETO egyik vezéregyénisége

A jobb sorsra érdemes győri férfi kézilabdacsapat kacskaringós történetének és ügyének kedvező fordulatáról számolt be lapunk június 9-én. Akkor még arról volt szó, hogy végéhez ért Tóth László edző patinás együttesének évek óta tartó lejtmenete, mert új támogató, a Meditor nevű cég vezetésével szponzori csoport alakult, amely a továbbiakban működteti, és új sikerekre vezeti a gárdát.
Azóta jelentős – rossz, majd újra kedvező – fordulatok következtek.

Bezzeg a lányoknak semmi gondjuk sincs!

A kiindulás az volt, hogy a férfibajnokság egyik törzstagja, a Győri Tento ETO KC a csodával határos módon megállta a helyét az NB I-es rájátszásban, és a 9–12. helyért folyó küzdelemben, ha nehezen is, de prolongálta szereplését az első ligában. Anyagi helyzete azonban ettől cseppet sem javult, hiszen – miközben a sikerhalmozó győri női csapat támogatását tökéletesen megoldották az ETO KC vezetői – a szerényebb férfieredményekre az utóbbi években nem „haraptak” a szponzorok.

Valamit azonban mégis tenni kellett, hiszen a győri férficsapat megmentése sokak szívügye. A városnak és a szurkolóknak is fontos az együttes.
A sorozatos tárgyalások után a Győri ETO KC rendkívüli közgyűlése a múlt héten kimondta a férfi és női szakág különválását: a női csapat a jövőben Győri Audi ETO KC, míg a férfiegyüttes Győri ETO FKC néven szerepel.
A lényeg a mai napig változatlan: mindkét csapat önálló klubként működik a jövőben. Pontosabban: működik, ha tud.
A nők persze – hála Vanyus Attila klubelnök és vezetőtársai fáradozásának – gond nélkül nézhetnek a jövő elé, ellentétben a férfiakkal, akiknek már-már kedvezőre forduló történetében újabb csavar következett.

Visszalépett a gárda és az új klub támogatásától a jó szándékú, de lehetőségeihez képest túl sokat ígérő Meditor nevű cég, s immár az sem volt igaz, hogy tíz alapító taggal kezdi el működését az új klub. Kútba esett a terv, hogy a csapat költségvetése több forrásra épül: az egyik a városi önkormányzat, a másik a támogatók hozzájárulása és a saját bevételei. Az élet rácáfolt arra a bejelentésre is, hogy a következő évadra már összejött a csapat fenntartásához szükséges pénz, és folyik a játékoskeret kialakítása.

Szinte óráról órára változott a helyzet

Ezzel szemben a tény: a csapat tagjai közül pillanatnyilag csak Szalafai Gábornak van érvényes szerződése, a többiek arra várnak, hogy valaki tárgyaljon velük, hiszen a nyári szabadságolások már megkezdődtek, és a klubok játékoskeretei gyakorlatilag kialakultak. Pillanatok alatt értéküket és hitelüket vesztették azok az ígéretek, melyek szerint Tóth László edző irányításával az lesz a csapat célja, hogy három éven belül felzárkózzon a Veszprém, a Szeged, a Dunaferr, a Tatabánya és a PLER szintjére.
Az új, de csupán jó szándékukat felmutató támogatók meglepő és szomorú bejelentését, a visszalépést követően másfél napon át még a Győr férficsapatának léte is bizonytalan volt.

Vanyus Attila, az ETO KC elnöke, aki a múlt hétig a férficsapat első embere is volt, nem tudott érzelmek, pontosabban indulatok nélkül beszélni az eseményekről. Mondandóját azzal kezdte, hogy sok sót megevett már vezetőként ebben a sportágban, de ennyire még sosem érezte magát becsapottnak.
„Évtizedek óta párhuzamosan működött a klubban a női és a férficsapat, ám a férfiak kiválásával nagyon megváltozott a helyzet – mondta. – Közgyűlésünk a múlt héten fogadta el a különválást, de ettől az én lelkem még zaklatottabb lett, amikor hallottam, hogy a férficsapat új támogatói mégsem tudják teljesíteni vállalásukat. Éjszaka nem aludtam, mert azon gondolkodtam, mit lehet tenni a csapatért. Győr városa azonban újra összefogott, bizonyította, hogy a férficsapat sorsa is fontos számára, és ma már arról számolhatok be, hogy körvonalazódik az együttes további, kedvezőbb sorsa.”

A város és a Rába Quelle összefogása segített

A közéleti és sportvezetők felhívására megmozdult a város, ezért a határidőig, június 30-ig a csapat le tudja adni a nevezését a következő bajnoki évadra.
Vanyus Attila a korábbiakhoz hozzáfűzte, a vezetése alatt álló ETO KC ugyan nem tudja segíteni a férficsapatot, ám ő igyekszik mindent elkövetni, hogy a sorsa jobbra forduljon, s azt reméli, újabb szponzorok vonhatók be a gárda működtetésébe.
Óhaja szerdán teljesült.
Az újjáalakuló férfiklub (Győri ETO FCK) a régi csapat jogutódjaként biztosan indulhat az ősszel az NB I-ben.
A mentőövet dobó cég a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő, amelynek ügyvezető igazgatója, Kovacsics Imre már korábban is számtalan tanújelét adta nagyfokú sportszeretetének.

„Szerdán értesültem a történtekről, s azonnal tudtam, cselekedni kell, mert nem nézhetjük tétlenül, hogy az együttes szétessen – mondta Kovacsics Imre. – Első lépésként tárgyaltam az ETO elnökével, Vanyus Attilával, s a csapat edzőjével, Tóth Lászlóval, majd felkerestük Kun Andrást, a város sportéletét felügyelő alpolgármestert. Létrehoztuk a válságstábot, és munkához láttunk. A Rába Quelle, amely névadó szponzora az egy éve Győrbe telepített NB I-es kosárlabdaklubnak, a kézilabdások mellé állt. A kosarasokkal kötött szponzori szerződés ugyanis május végén lejárt. Miután a hosszabbítás ügyében senki sem keresett meg bennünket, a kosárlabda helyett a jövőben minden erőnkkel az ETO férfi kézilabdacsapatát kívánjuk támogatni. A kézisek kapják az eddig a kosarasoknak szánt körülbelül évi harmincmilliós támogatásunkat, amelyhez csatlakozhat a városi önkormányzat által eddig is adott további harmincmillió, így minimum hatvanmillió forint már összejött a csapat fenntartására. A férfigárda önálló egyesületként működik, s most a legfontosabb feladatunk a csapat új játékoskeretének kialakítása. Ehhez már szerdán hozzáláttunk.”

Kovacsics Imre hozzáfűzte: a csapat nem költözik az Egyetemi Sportcsarnokba, továbbra is a Magvassy-csarnokban játssza a mérkőzéseit, s ott tartja edzéseit. ---- Az elmúlt hatvan év során számtalan klasszis szerepelt győri mezben. Olyan labdazsonglőrökért rajongott a közönség, mint Szentgáti Péter, Povázsai László, Dubán Dénes, Joósz Attila, Ajtony Ákos, Bartovics József, Végh Gusztáv, Horváth Lajos, Balogh Imre, Jakab Lajos, Nyikus István, Szórádi György, Cséka Lajos, Deáki István, Csicsay Ottó, Horváth Zsolt, Visi Károly, Hoffmann László, Iváncsik Mihály, Tóth László, Oross Tibor, Vura József vagy Felföldi Gábor.

A legismertebbek közül Iváncsik Mihály (154-szeres válogatott) kétszer a világ-, egyszer az Európa-válogatottban is szerepelt. A nemzeti együttes kulcsjátékosa volt Horváth József (157-szer), Hoffmann László (133), Oross Tibor (102) és Csicsay Ottó (75). A két világklasszis kapus, Hoffmann László és a tragikus sorsú Oross Tibor lányai édesapjuk nyomdokaiba léptek. Hoffmann Kitti ma a Dunaferr, Oross Nilla az ETO kapuját védi.

A szakmai munkát az elmúlt hat évtized során olyan kiváló egyéniségek irányították, mint Gál Lajos, Duck Zoltán, Lengyel Pál, Joósz Attila, Szaló Tibor, Hoffmann László és napjainkban Tóth László. ---- A kézilabda a második világháború után eresztett gyökeret Győrött. Jelentős eredményeket az ETO és a Textiles volt képes elérni. Közülük az utóbbi fokozatosan elsorvadt, s maradt az ETO, amely férfi- és női csapatot is foglalkoztatott. A férfiegyüttes a minap szervezetileg kivált a Győri ETO családjából, de a nevet viszi tovább. Az ETO 1946-ban hívta életre férficsapatát, amelynek alapítói között többek között szerepeltek a Duck testvérek. Közülük Duck Zoltán napjainkban is aktív, s az előző évadban az NB I-es csapat technikai vezetői teendőit látta el.

A csapat az elmúlt hat évtizedben kitűnő eredményeket ért el. Az NB I-ben 1958-ban szerepelt először, és rövid megszakításokkal azóta is tagja az élvonalnak. Háromszor nyert bajnokságot (1987, 1989, 1990), négyszer szerezte meg a Magyar Kupa elődjét, az MNK-t (1973, 1985, 1986, 1987), s indulási jogot szerzett az európai kupák mindegyikében. A BEK-ben három, a KEK-ben négy esetben szerepelt, résztvevője volt a City- és az IHF-kupa küzdelmeinek. Legnagyobb nemzetközi sikerét az 1985–1986-os évadban az IHF-kupa elnyerésével érte el (Győr–Alicante 23–17, 20–24).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik