A második Maradona

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.07.25. 00:26
Címkék
A külföldön szereplő magyar futballistákat ezúton igyekszünk közelebb hozni: sorozatunkban Babos Gábor beszél arról, hogy sérülése immár a múlté, teljes intenzitással tud edzeni, és hogy az elkövetkezendő három esztendőt a NEC kapujában képzeli el.
Babos Gábor sérülése immár a múlté
Babos Gábor sérülése immár a múlté
Babos Gábor sérülése immár a múlté
Babos Gábor sérülése immár a múlté
Babos Gábor sérülése immár a múlté
Babos Gábor sérülése immár a múlté

Babos Gábor soha nem tartozott a sérülékeny labdarúgók közé, a tavaszi idényben azonban kétszer is porcsérülés miatt kényszerült a NEC Nijmegen stadionjának lelátójára. Hogy csapata mire lett volna képes, ha „Babszi” végig a szakmai stáb rendelkezésére áll, azt nem lehet tudni, azonban egy dolog biztos: a NEC az első fél évet – bravúros teljesítményt nyújtva – a 4. helyen fejezte be, ám a bajnokság végeztével mégis kénytelen volt megelégedni a 10. pozícióval…

„Egy alkartörést leszámítva, ami ugye tipikus kapussérülés, nem is tudom, mikor voltam sérült. Erre tavasszal előbb a bal, aztán a jobb térdem lett porcos – tekintett vissza a „fájó” múltba Babos Gábor. – Előbbi után az ötödik héten már újból a kapuban álltam, a második porcműtétet követően azonban nem volt időm visszatérni, ugyanis véget ért a bajnokság. Sajnálom, hogy így alakult, hiszen az ősszel UEFA-kupás helyen zártunk, ráadásul volt egy olyan szériám, amikor nyolc és fél meccsen keresztül nem kaptam gólt. Ilyen hosszú góltalansági sorozatra a klub történetében korábban nem volt példa...”

Nem árt a pihenés sem
Nem árt a pihenés sem
Nem árt a pihenés sem

A 17-szeres válogatott kapus július 4-ig csak rehabilitációs edzéseket végezhetett, a felkészülést azonban már a csapattal együtt kezdhette el, és ami fontos, egyetlen gyakorlat alól sem kell felmentést kérnie. Egyébként aki elbizonytalanodott volna abban a kérdésben, hogy a kapuvédő melyik csapattal készül, azzal közöljük: természetesen a NEC Nijmegennel. Igaz, mindez azért nem volt ennyire egyértelmű, hiszen alaphelyzetben Babos Gábor még két esztendeig a rotterdami sztárklub, a Feyenoord kötelékébe tartozna.

„A tavalyi bajnoki esztendőben kölcsönben védtem a NEC-ben, ugyanis a szerződésem kétezer-nyolcig a Feyenoordhoz kötött – vette át a szót Babos Gábor. – Hosszú tárgyalássorozat után azonban április közepére eldőlt, Nijmegenbe szerződöm, mégpedig három esztendőre. Megmondom őszintén, nehezen viseltem a körülöttem zajló huzavonát, ám most, hogy rendeződött a helyzetem, megnyugodtam. Nem titkolom, szeretnék nagyon jó évet zárni, és csattanós választ adni azoknak, akik dörzsölték a tenyerüket, amikor a Feyenoord profijaként a cserepadra szorultam. Mert bizony, voltak ilyen jóakaróim.”

Való igaz, a 2004–2005-ös bajnoki év nem úgy sikerült Babos Gábor számára, ahogy szerette volna. A kapus Hollandiába kerülve szinte a nulláról indulva építette fel a karrierjét, és szerzett hírnevet magának. Ma is jóleső érzéssel gondol vissza arra az időszakra, amikor korábbi MTK-s edzője, Henk ten Cate irányításával a NAC Breda a negyedik helyen végzett a bajnokságban, és az UEFA-kupában az angol Newcastle Uniteddel mérkőzhetett. A holland élklubok tulajdonképpen minden esztendőben bombázták őt az ajánlatukkal, az újságírók éppúgy elismerték a teljesítményét, mint a szakma. Aztán két évvel ezelőtt a Feyenoordhoz igazolt, és bár eleinte Ruud Gullitnál is a kezdő tizenegyben szerepelt, később rendre csak a tartalékoknál jutott neki hely. Tavaly ősszel aztán a NEC kölcsönjátékosaként ismét bebizonyította, nem felejtett el védeni, a közelgő bajnoki rajtot pedig egy újabb rotterdami ismerős irányításával várja.

„Két hónap rehabilitáció után július elején ott voltam a csapat első edzésén, és azóta a többiekkel együtt készülök az augusztus huszadikai bajnoki rajtra – mondta Babos Gábor. – A munkát az a Mario Been irányítja, aki az Excelsiorral bajnokságot nyert a másodosztályban, korábban pedig, amikor Rotterdamban védtem, a Feyenoord második csapatát edzette. Már most mondom, vele nagyon jó edzőt fogtunk ki, aki fiatal, lendületes és nagyon kemény. Részt vettem már néhány felkészülésben, azonban ennyire megerőltető alapozásban még nem volt részem. Naponta háromszor edzünk, sokat futunk, ugyanakkor a kapusoktól elvárják, hogy második Maradonák legyenek... Nem tudom, mire leszünk képesek, hiszen sok meghatározó játékos távozott, és a helyükre jobbára fiatalokat igazoltunk. Az edzőmeccseken egyelőre szenvedünk, ennek ellenére bízom abban, hogy ott leszünk az első kilenc között.”

Babos Gábor 32 esztendősen egyébként a NEC legidősebb és egyben legtapasztaltabb futballistája. Mint mondja, az edzések után érzi is, hogy már nem úgy regenerálódik, mint régen, a tréningeket mégsem tekinti nyűgnek. Hollandiában jól érzi magát, és reméli, hogy jelenlegi szerződésének lejárta után is folytatódik a pályafutása. De csakis a profi világban, Magyarországon nem kíván levezetni... ---- „Hollandiában az edzéseken nemcsak a mezőnyjátékosoknak, a kapusoknak is rengeteget kell futniuk. A közelmúltban történt, hogy edzőtáborban voltunk, reggel hét órakor ébresztettek bennünket, és indultunk a közeli erdőbe futni. Aki azt gondolja, hogy lazán kocogtunk, beszélgettünk egymással és madárcsicsergést hallgattunk, azt ki kell ábrándítanom: 160-170-es pulzusszámmal dolgoztunk, azaz minderre nem volt lehetőség… A csoportot a klub két fizikoterapeutája vezette, róluk tudni kell, hogy tökéletes fizikai állapotban vannak, játszi könnyedséggel tudnak iramot diktálni. Menet közben mi, játékosok eldöntöttük, hogy levetkőztetjük őket, és hagyjuk, hogy meztelenül jöjjenek vissza a szállásra. A tervünkbe hiba csúszott, hiába voltunk túlerőben, csak egyikőjüket tudtuk – a cipőjén kívül – megszabadítani a ruháitól. Vittük magunkkal a cuccait, és már előre nevettünk a fogadtatáson, amikor az egyik fiatal csapattársam megijedt a következményektől, és visszadobta a terapeutának a ruhákat. Kár volt érte, hiszen így elmaradt az igazi csattanó...” ---- Szilágyi Gábor, a finn bajnokságban szereplő KooTeePee 25 éves csatára gólt szerzett a vasárnapi fordulóban a KuPS Kuopio csapata ellen. A mérkőzésen 1–0-ra még a vendégek vezettek, a magyar légiós csapata második, az eredményt megfordító találatát szerezte – a 3–1-es győzelemmel együttese alsóházi rangadót nyert.

Tőzsér Dániel, a görög AEK Athén magyar légiósa a szünetben lépett pályára az egykori olasz sztárcsapat, a másodosztályba felkerülő Napoli elleni felkészülési mérkőzésén. Tőzsér új csapata 0–0-s félidő után 1–0-ra nyert, s a győztes találatnál a Ferencvárostól érkező játékos jegyezte a gólpasszt, meghálálva ezzel edzője bizalmát. Nem indult tehát rosszul az athéni kaland.

Huszti Szabolcs csapata, a Hannover előkészületi mérkőzésen 15–1-re győzött a körzeti bajnokságban szereplő SV 06 Lehrte ellen. A magyar légiós a második félidőben lépett pályára, és bár sokan dicsérték lendületes játékát, nem szerzett gólt. Érdekesség, hogy a válogatott játékos nem a bal szélen, hanem középső középpályásként szerepelt együttesében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik