Vereség után is lehet örülni

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2006.07.28. 01:39
Címkék
Kikapott, mégis örülhetett a Fehérvár: idegenben lőtt góljának köszönhetően továbbjutott az UEFA-kupa-selejtező első köréből.
Nem tartozik a nemzetközileg jegyzett csapatok közé a Kajrat Almati együttese, így joggal bizakodtak a székesfehérvári szimpatizánsok, amikor az UEFA-kupa selejtezőjének sorsolásakor kiderült, a „Vidinek” a kazahok ellen kell megkísérelnie a továbbjutás kiharcolását. A Kajrat játékerejét illetően csak egyetlen támpont volt, nevezetesen, hogy egy évvel korábban a Bajnokok Ligája selejtezőjében a gárda csak hosszabbításban bukta el a párharcot az Artmedia Bratislava ellen, ráadásul hazai környezetben 2–0-ra legyőzte a sorozatban később remeklő szlovák riválisát.

Aztán a Sóstói Stadionban megrendezett mérkőzés azokat igazolta, akik óvatosságra intettek: a Fehérvár ugyan Dvéri Zsolt találatával előnyt szerzett a visszavágóra, azonban korántsem akkorát, amely menyugtatta volna a drukkereket. Azt azért feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az odavágó időpontja sokkal inkább a Kajratnak kedvezett, semmint a Fehérvárnak. Abban az időben ugyanis javában zajlott már a kazah bajnokság, ugyanakkor a Csertői Aurél edzette házigazda a felkészülés kellős közepén járt, így messze volt a csúcsformától. Szerencsére a győzelem így is összejött, azt azonban senki sem tudhatta, Kazahsztánban milyen körülmények között kell majd az előnyt megőrizni. Nem könnyítette meg a székesfehérvári szakmai stáb helyzetét, hogy a csapat karmestere, Dvéri Zsolt el sem utazhatott Almatiba, valamint hogy a honi élvonal talán legjobb labdaszerzője, Schwarcz Zoltán hőemelkedése miatt csak a kispadra tudott leülni.

Ugyancsak aggodalomra adott okot, hogy – amint azt az fcfehervar.com-on olvashattuk – a Kajrat stadionja a tengerszint felett 1600 méterrel található, és bizony ekkora magasságban még nemigen futballoztak a fehérvári labdarúgók. Az összecsapásra amúgy jóval kevesebben voltak kíváncsiak, mint arra számítani lehetett, persze a hazai szurkolók így is hangosabbnak bizonyultak, mint az öttagú „Vidi-tábor” (amúgy le a kalappal az oda-vissza 11 ezer kilométert utazó fanatikusok előtt). Mindent elsöprő hazai kezdésről nem lehetett beszélni, ám ez annak is volt köszönhető, hogy a Fehérvár játékosai nemcsak a védekezéssel törődtek, hanem a labdaszerzést követően azonnal igyekeztek ellentámadást vezetni. Labdavesztést követően Györök Tamás azonnal visszalépett a középpálya bal oldalára, így az oldalvonal melletti területeket sikerült kellően lezárni. Félórai változatos futballt követően Sitku Illés jóvoltából előnyt szerzett a magyar csapat, ezt követően azonban a Kajrat jelentős erőket mozgósított az egyenlítés érdekében. Sebők Zsoltnak két esetben is bravúrral kellett mentenie, igaz, a játékrész hajrájában Sitku növelhette volna az előnyt.

A fordulást követően továbbra is a Kajrat maradt támadásban, a sorozatos szögletrúgásokat azonban sikerült hatástalanítani. Sebők Zsolt nem panaszkodhatott tétlenségre, három alkalommal is bebizonyíthatta, megfelelően tudja pótolni az Aradra igazoló Daniel Tudort. A találkozónak ebben a periódusában állandósult a hazaiak fölénye, és jó tíz perccel a rendes játékidő letelte után a Kajrat egyenlíteni tudott. A hajrában a kazah együttes büntetővel a maga javára fordította az állást, a hosszabbítást azonban átvészelte a Fehérvár, és így 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett góllal búcsúztatta ellenfelét az UEFA-kupa selejtezőjéből.

Pénteken az is kiderül, hogy a következő körben mely csapat lesz Kuttor Attiláék ellenfele. ---- Tacsmurad Agamuradov, a Kajrat Almati vezetőedzője: Jól futballoztunk, ennek ellenére nem tudtuk kiharcolni a továbbjutást. Gratulálunk az ellenfelünknek, mostantól szurkolunk a Fehérvárnak.

Csertői Aurél, az FC Fehérvár vezetőedzője: Ha az első félidőben értékesítjük a lehetőségeinket, akkor a hajrá nem lett volna ennyire izgalmas. A legfontosabb célunkat teljesítettük.

A játékvezető értékelése:
Játékvezető: Augustus-Viorel Constantin (8). Volt ugyan néhány tévedése a román játékvezetőnek, azonban a mérkőzés kimenetelét befolyásoló ítélete nem akadt.
Asszisztensek: Marcel Savaniu, Adrian Vidan – románok ---- 24. perc: Sitku átadásával Györök ugorhatott ki a bal oldalon, a keresztező Szmakov azonban jó ütemben lépett közbe, így a kapus Bojcsenkónak nem kellett játékba avatkoznia.
32. perc: Karpovics 20 méterről célozta meg a fehérváriak kapuját, Sebők Zsolt bravúrral védte a jobb sarokba tartó labdát.
34. perc: Hatalmas kavarodás támadt a hazai együttes kapuja előtt, Sitku eszmélt a leghamarabb, és hat méterről a hálóba lőtte a labdát.
0–1

42. perc: Karpovics megmutatta, életveszélyes bal lába van: 20 méterről, szabadrúgásból bombázott kapura, Sebők Zsolt bravúrral védte a jobb sarokba tartó labdát.
44. perc: Karpenko lőtte élesen a Fehérvár kapuja elé a labdát, amely Ulesev lábán irányt változtatott, Sebőknek minden tudására szüksége volt, hogy védeni tudjon.
45. perc: Sitku duplázhatott volna, azonban hiába ugrott ki remekül a védők közül, hat méterről, jobb lábbal a kapu fölé lőtt.
58. perc: Villámgyorsan végeztek el egy szabadrúgást a hazaiak, Karpenko 18 méteres lövését Sebők bravúrral hárította.
64. perc: Ulesev egészen a fehérvári kapu közvetlen előterébe jutott, az öt és felesről bal lábbal kapura lőtt, Sebők sokadik bravúrját mutatta be, és hárította a bombát.
77. perc: Karpenko ballal lőtt kapura, Ulesev beletette a lábát a lövésbe, és a labda a balra mozduló Sebők mellett a jobb sarokban kötött ki.
1–1

88. perc: Farkas Balázs buktatta a büntetőterületen belül Ulesevet, a játékvezető tizenegyest ítélt, amelyet Szmakov magabiztosan értékesített.
2–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik