Ismétlés nyolc év után

MÁTAY ANDREAMÁTAY ANDREA
Vágólapra másolva!
2006.08.13. 23:05
Címkék
Az Európa-bajnokság záró napján izgalmas hajrát hozott a férfi 800 és 5000 méter – a holland Bram Som és a spanyol Jesús Espana sikerével. Az olasz olimpiai bajnok Stefano Baldini maratonin nyolc esztendő után lett Európa-bajnok.
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált
EPA
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált
EPA
Stefano Baldini 40 kilométernél ritmust váltott, s taktikája bevált

Már megint esett. Sőt az utolsó napon már hideg is volt Göteborgban a 19. Európa-bajnokságon. A 13 foknak legfeljebb a maratoni futók örültek és talán még a férfi ötezresek. A többiek vacogtak a stadionban, nem csoda, hogy csak néhány kiemelkedő eredmény született. Ezek közé tartozik a női 1500 méter, amelyen az orosz Tatjana Tomasova 3:56.91 perccel diadalmaskodott. Ennél az időnél jobbat az idén csak két honfitársa, Julija Csizsenko és Tatjana Szoboljeva futott, ám a világversenyeken mindig jól szereplő Tomasova most megelőzte őket.

Hogy ebben az időben Ljudmila Kolcsanova miként volt képes 693 centiméterig repülni távolugrásban, az rejtély. Tény, hogy az orosz versenyző már első kísérletével (689) megnyerte a versenyt, s csak a portugál Naide Gomes tudta őt megközelíteni (684). Vaszi Tündének nem volt szerencséje, 649 centimétert ugrott, ugyanannyit, amennyit a nyolcadik helyezett, de a második legjobb ugrása az orosz Natalja Lebuszovának nagyobb volt, így ő tehetett még három kísérletet. Vaszi kilencedik lett.

Maratoni futásban 30 kilométerig népesebb boly haladt az élen, ezt követően a Stefano Baldini, Viktor Röthlin páros meglépett a mezőnytől. Az, hogy az olimpiai bajnok olasz elöl futott, nem volt meglepetés, de hogy Röthlin is vele tartott, már igen. A svájci hosszútávfutónak persze vannak már szép eredményei – például tavaly New Yorkban hetedik lett –, mégsem emlegették az esélyes versenyzők között. Baldini 40 kilométernél látta elérkezettnek az időt arra, hogy lerázza a riválisát, ritmust váltott, és sikerült végrehajtania a tervét. Második Európa-bajnoki aranyát nyerte meg, nyolc évvel ezelőtt Budapesten ugyancsak ő volt az első.
Különösebben jó időt nem hozott a férfi ötezer, ám a verseny utolsó négy köre rendkívül érdekes és izgalmas volt. Először az keltett meglepetést, hogy a francia Khalid Zoubaa megindult, mintegy 15 méteres előnyt szerzett, majd visszafogta magát, bevárta a többieket. Később Alistar Cragg próbált megszökni – egyedül a spanyol Jesús Espana tartott vele –, ám az ír váratlanul összerogyott, és feladta a versenyt. Két körrel a vége előtt a brit Mohammed Farah tört előre, de Espana nem hagyta magát, s nagy hajrában megszerezte az aranyat.

A férfi nyolcszázasok még szorosabb versenyt vívtak. A nyolc atléta nagy lökdösődések közepette érkezett a célegyenesbe, a későbbi győztes, Bram Som hatszáznál csaknem elesett. A holland futó azonban nem adta meg magát, fogát összeszorítva küzdött tovább, s az utolsó métereken bezárt helyzetéből a belső pályán előretört – és nyert.

Bár a női gerelyhajításra és a férfi rúdugrásra ugyancsak rányomta bélyegét a rossz idő, előbbit a német Steffi Nerius idei legjobbjával (65.82) nyerte meg, utóbbiban az izraeli Alekszandr Averbuh (570) megvédte címét.

A váltókig kellett várni a britek első aranyára, s remélhetőleg ezúttal az övék is marad az érem. Férfi 4X100-as stafétájuk ért célba elsőként, Dwain Chamberst is szerepeltetve. Négy évvel ezelőtt Münchenben ugyancsak Chambers részvételével lettek bajnokok, ám a vágtázó doppingvétsége miatt azt a címüket elvesztették. Férfi 4X400 méteren a franciák értek elsőként célba, a női váltókban az oroszok diadalmaskodtak. ---- Mindenképpen győznie kellett Göteborgban Christian Olssonnak. Nemcsak azért, mert a hármasugrás jelenlegi első számú versenyzőjeként, címvédőként és a hazaiak képviselőjeként lépett pályára, hanem mert göteborgi. Szülővárosában nem veszíthetett.

Csakhogy bármennyire is ő volt az esélyes, másfél éves kihagyás után tért vissza – igaz, remekül. Nyolc versenyéből hetet megnyert, de az, amelyiken veszített, éppen a stockholmi volt. Ráadásul nem most fordult elő először, hogy éppen hazai nagy viadalon marad le. 2003 márciusától 2004 szeptemberéig 35 versenyen rajtolt, s csak egyszer volt második. Persze hogy Stockholmban.

„Nem volt haszontalan az a vereség az olimpia előtt – mondta Christian Olsson. – Előzőleg csak győztem és győztem, már nem tudtam igazán megbecsülni az első helyet. A kudarc után ismét a világ második ugrójaként edzettem. Ha az ember első, csak egy irányba indulhat – lefelé.”

Huszonnégy éves korára Olsson minden nagy világverseny aranyérmét begyűjtötte. 2001-ben második volt a világbajnokságon, egy évvel később azonban fedett pályás és szabadtéri Európa-bajnokságot nyert, 2003-ban fedett pályás és szabadtéri világbajnok lett, 2004-ben Budapesten fedett pályás világrekorddal (17.83) védte meg csarnokbeli címét, Athénban olimpiai arannyal koronázta meg pályafutását. Abban az évben még részesedett a Golden League-sorozat jackpotjából, de már Göteborgra gondolt. Arra készült, hogy otthon diadalt arasson.

Néhány héttel később azonban keserűen vette tudomásul, hogy bokája egyre jobban fáj, nem tud edzeni. Panaszai nem csillapodtak, márciusban meg kellett műteni a lábát. És júniusban ismét, majd szeptemberben és végül decemberben. A visszatérést májusra tervezte, ám a fájdalom ismét jelentkezett a bokájában, ezért júniusra halasztódott a bemutatkozás. Ekkor már rajta és edzőjén kívül talán senki sem hitt a göteborgi sikerében. De csak addig, amíg ki nem derült, ismét remek formában van. Júniusban egy hazai viadalon 17.09 méterrel mutatkozott be, egy héttel később az Európa-kupán már 17.40-et ugrott, egy hónappal ezelőtt Lausanne-ban pedig már 17.62 méterrel lett első.

Az Európa-bajnokságon a második sorozatban ellenszélben (–0.7) idei legjobbját (17.67) érte el, s ezzel eldöntötte a versenyt.
„Mivel nagy előnnyel vezettem, azt gondoltam, kockáztatok, hátha sikerül nagyot ugranom. Ez volt az oka annak, hogy a következő négy kísérletemnél beléptem” – mondta. ---- Essarokh doppingolt
Az előzetes nevezési listán még szerepelt az idei kontinensrangsorban 1500 méteren harmadik Latifa Essarokh neve, ám a versenyen már nem szerepelt a francia futónő. A szövetsége nem engedte elindulni, mert kiderült, hogy a stockholmi Grand Prix-viadalon elvégzett doppinvizsgálatának A-próbája pozitív volt. Hogy milyen szerrel bukott le a marokkói születésű versenyző, azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Keskisalo mértéktartó
A 10 000 méter után óriási meglepetés született férfi akadályon is. Az ok ugyanaz, a lassú iram olyan futóknak kedvezett, akik nem tartoznak a szorosan vett élvonalba, ám kitűnő hajrások. Míg tízezren a német Jan Fitschen használta ki a váratlanul adódó alkalmat, akadályon a finn Jukka Keskisalo élt a lehetőséggel, majd így beszélt: „A győzelmem engem is nagyon meglepett, még éremre sem számítottam, annyival jobb futókkal versenyeztem.”

Testvérsikerek
A kontinensviadalon szereplő testvérek közül a legsikeresebbek a fehérorosz Turava lányok voltak. A 27 éves Aleszja akadályfutásban győzött, 26 éves húga, Rita a 20 kilométeres gyaloglásban lett első. A svéd Kallur ikrek bejutottak a 100 méteres gátfutás döntőjébe. Susanna az első helyen végzett, Jenny hetedik lett. A Ciotti ikrek Olaszországból magasugrók. Göteborgban mindketten 227 centiméterig jutottak, ezzel Nicola a hatodik, Giulio a tizedik helyen végzett. A rúdugró német Spiegelburgok közül a 20 éves lány, Silke szerepelt jobban, 450 centiméterrel hatodik lett, 29 éves fivére, Richard 540 centivel a 13. helyen végzett. ---- EURÓPA-BAJNOKSÁG, GÖTEBORG

Férfiak.
800 m.
Eb: Bram Som (Hollandia) 1:46.56, 2. David Fiegen (Luxemburg) 1:46.59, 3. Sam Ellis (Nagy-Britannia) 1:46.64.
5000 m. Eb: Jesús Espana (Spanyolország) 13:44.70, 2. Mohammed Farah (Nagy-Britannia) 13:44.79, 3. Juan Carlos Higuero (Spanyolország) 13:46.48.
Maratoni Eb: Stefano Baldini (Olaszország) 2:11:32, 2. Viktor Röthlin (Svájc) 2:11:50, 3. Julio Rey (Spanyolország) 2:12:37.
Rúd. Eb: Alekszandr Averbuh (Izrael) 570, 2. Tim Lobinger (Németország) és Romain Mesnil (Franciaország) 565-565.
4x100 m. Eb: Nagy-Britannia (Dwain Chambers, Darren Campbell, Marlon Devonish, Mark Lewis-Francis) 38.91, 2. Lengyelország) 39.05, 3. Franciaország 39.07. 4x400 m. Eb: Franciaország (Leslie Djohne, Idrissa M’Barke, Naman Keita, Marc Raquil) 3:01.10, 2. Nagy-Britannia 3:01.63, 3. Lengyelország 3:01.73.

Nők.
1500 m.
Eb: Tatjana Tomasova (Oroszország) 3:56.91, 2. Julija Csizsenko (Oroszország) 3:57.61, 3. Daniela Jordanova (Bulgária) 3:59.37.
Távol. Eb: Ljudmila Kolcsanova (Oroszország) 693 (+1.3), 2. Naide Gomes (Portugália) 684 (+3.0), 3. Okszana Udmurtova (Oroszország) 669 (+2.4), ... 9. Vaszi Tünde (Magyarország) 649 (+0.6).
Gerely. Eb: Steffi Nerius (Németország) 65.82, 2. Barbora Spotáková (Csehország) 65.64, 3. Mercedes Chilla (Spanyolország) 61.98.
4x100 m. Eb: 1. Oroszország (Julija Guscsina, Natalja Ruszakova, Irina Habarova, Jekatyerina, Grigorjeva) 42.71, 2. Nagy-Britannia 43.51, 3. Fehéroroszország 43.61.
4x400 m. Eb: Oroszország (Szvetlana Poszpelova, Natalja Ivanova, Olga Zajceva, Tatjana Veskurova) 3:25.12, 2. Fehéroroszország 3:27.69, 3. Lengyelország 3:27.77
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik